Projekt „Cestička k úspěchu“ město Šumperk Partnerství Comenius Regio město Prievidza 2009 - 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ECVET v Programu celoživotního učení
Advertisements

Kariérové poradenství
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Ve školním roce 2010/2011 byly otevřeny dvě přípravné třídy. Přípravné třídy naší školy byly zapojeny do projektu "Společně to dokážeme". Je to program.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Nadace Sirius Centrum podpory, o. p. s.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Výstupy z Úvodního semináře
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Komunitní a otevřená škola
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
Projekt „Cestička k úspěchu“ město Šumperk Partnerství Comenius Regio město Prievidza
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Projekt „Cestička k úspěchu“ město Šumperk Partnerství Comenius Regio město Prievidza
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
MAP – Místní akční plán ORP RK
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Polytechnické vzdělávání v rámci šap
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Aktuální informace o stavu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Závěrečná konference projektu
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Statutární město Ostrava
Vzorový projekt pro ZŠ.
Informace o projektu IKAP
Klíčové aktivity projektu
Kariérové poradenství a podnikavost
Vzorový projekt pro gymnázia
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
7. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Pracovní setkání IKAP, Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I – Učíme se ze života pro život Ing. Zvolánková Adéla Bc. Rabasová.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Projekt „Cestička k úspěchu“ město Šumperk Partnerství Comenius Regio město Prievidza

Cíle projektu Nastavit systematickou podporu a péči o mimořádně rozumově nadané děti v MŠ, která spočívá:  v rozšiřování, prohlubování a zkvalitňování vzdělávání učitelek MŠ v dané oblasti prostřednictvím seminářů, workshopů, interaktivních dílen, pracovních setkání apod.  vytvoření společné metodiky pro učitelky MŠ včetně námětů pro obohacující činnosti a pracovních listů Realizace skupinové integrace mimořádně rozumově nadaných dětí do běžné třídy MŠ v obou partnerských městech od září Cíle projektu jsou v souladu se státní vzdělávací politikou obou zúčastněných zemí a s Dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Olomouckého kraje v České republice.

Hlavní výstupy projektu Informační letáky pro rodiče. Publikace „Metodika práce s nadanými dětmi“. Zkvalitnění a rozšíření diagnostiky mimořádně rozumově nadaných dětí včetně poradenské a konzultační činnosti. Vytvoření poradenského a konzultačního centra v MŠ Veselá školka pro učitelky MŠ pracující s mimořádně rozumově nadanými dětmi a pro rodiče těchto dětí. Zahájení systematické a cílené péče o mimořádně nadané děti v rámci předškolního vzdělávání v MŠ prostřednictvím skupinové integrace do běžné třídy.

Využití výstupů projektu Zlepšení a rozšíření vzdělávací nabídky v oblasti předškolního vzdělávání. Zkvalitnění a rozšíření identifikace a diagnostiky mimořádně rozumově nadaných dětí. Pořádání seminářů a interaktivních dílen pro učitelky MŠ, přednášky pro rodiče. Poradenská, metodická a konzultační činnost pro učitele a rodiče těchto dětí v okrese Šumperk Nabídka vzdělávacích aktivit učitelům I. stupně ZŠ, kteří budou pracovat s mimořádně nadanými žáky.

Realizační týmy projektu Projekt „Cestička k úspěchu“ byl zpracován ve spolupráci s partnerským městem Prievidza ve Slovenské republice. Projekt „Cestička k úspěchu“ byl zpracován ve spolupráci s partnerským městem Prievidza ve Slovenské republice. V obou partnerských regionech jsou zastoupeny v projektu stejné subjekty: V obou partnerských regionech jsou zastoupeny v projektu stejné subjekty: zřizovatel zřizovatel mateřská škola mateřská škola pedagogicko psychologická poradna pedagogicko psychologická poradna

Tři důležité roviny projektu Entuziasmus všech zúčastněných partnerů, kterým si získají pro realizaci i ostatní pedagogy. Významný věk dětí pro jejich rozvoj. Zasazení projektu do souvisejících aktivit (např. „Mensa pro školky“ v rámci projektu NTC, do kterého jsou zapojeny učitelky z Prahy, Brna, Prostějova a Šumperka).

Proč je důležitý předškolní věk dětí? Světové výzkumy poukazují na fakt, že dětský mozek zakládá 75% všech neuronových synapsí do věku 7 let, a z toho 50% vznikne dokonce do věku 5 let. Tento argument je dostatečně průkazný, aby byla věnována významná pozornost předškolnímu věku, efektivitě učení a využívání paměti.

Charakteristické rysy a projevy nadaných dětí Ranné čtenářství Bohatá slovní zásoba Dobré vyjadřovací schopnosti Výborná paměť Velká zvídavost Rozsáhlé znalosti Schopnost řešit problémy Vysoká (sebe)kritičnost Nekonformnost Zvýšený smysl pro morálku a fair play Upřednostňování společnosti starších před vrstevníky apod.

Nejprve trošku teorie Celkem 4 semináře v Šumperku s nečekaným zájmem pedagogů.

Následovaly dvoudenní interaktivní dílny

Studijní pobyt učitelek MŠ a učitelek I. stupně ZŠ v ZŠ a MŠ CENADA v Bratislavě.

Dva semináře a interaktivní dílna se uskutečnily také v Prievidzi, kde byly prezentovány i jednotlivé kazuistiky.

Jak dlouho půjdeme po cestičce k úspěchu? Jdeme po ní celý život, ale v projektu jdeme po ní společně druhý rok a toto jsou naše zkušenosti:

Důležitost propagace a medializace projektu. Dostat do povědomí nejen odborné, ale i rodičovské veřejnosti téma projektu. Nezahlcovat pedagogy přílišnou teorií, ale poskytnout návrhy inspirativních metod a námětů pro obohacující práci s mimořádně rozumově nadanými dětmi. Příklady dobré praxe a zejména zkušenost rodičů je nejlepší propagace projektu. Zapojení rodičů do „běžného života mateřské školy“ tak, aby se cítili jako její součást. Výborná spolupráce s NAEP Praha.

První diagnostikované děti Díky vstupním seminářům a zájmu rodičů o danou problematiku byla iniciativa k diagnostice nejen na straně učitelek mateřských škol, ale i samotných rodičů. Byl použit testový soubor SON-R, který identifikoval mimořádné rozumové nadání, které bylo skryto v problémech sociálních vztahů s vrstevníky a odmítáním sociálních aktivit. Diagnostikováno je zatím 8 mimořádně rozumově nadaných dětí.

Co doporučit rodičům ? Umožnit dítěti zabývat se tím, co ho zajímá. Poskytnout dítěti dostatek času nejen na jeho zájmy, ale i na jeho hry a snění. Být připraveni na to, že vzhledem k rozvinutému smyslu pro spravedlnost se mohou děti dostávat do konfliktů. Připravit se na to, že ne vždy se podaří uspokojit nároky dítěte na přesnost a obsáhlost Vašeho výkladu. Být dítěti oporou a posilovat u něho hrdost nejen na vlastní jedinečnost, ale i toleranci k jiným dětem.

Co doporučit pedagogům? Učitelka by měla vědět, co už děti znají, dát najevo, že to ví. Zjistit zájmy dětí a poskytnout jim volnost. Akceptovat rychlejší postup v činnostech, než u jejich vrstevníků. Podporovat u dětí využívání technik vlastního objevování. Vyhnout se dominantním výukovým metodám. Důvěřovat jejich schopnostem učit se netradičními způsoby. Umožnit dětem činnosti stimulující jejich další rozvoj.

Závěrečné shrnutí zkušeností z realizace projektu Výběr tématu by měl odpovídat nejen současnému trendu ve vzdělávání, ale zejména potřebám regionu. Velmi důležité je podrobné zpracování rozpočtu uznatelných nákladů. Aktivní vyhledávání souvisejících aktivit (konference, semináře, workshopy apod.). Nebát se dílčích změn v odborných postupech na základě získaných zkušeností. Důležitost komunikace, vzájemné důvěry a participace všech zúčastněných partnerů na realizaci projektu.

Děkuji za pozornost. Zajímavé odkazy: