Kyslík – prvek nezbytný pro život

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Ozonová díra & Skleníkové plyny
Chemie kyslíku CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup
Vodík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Dusík, fosfor.
OZON.
Halové prvky Halogeny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Halogenidy.
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Ozon – ochránce a zabiják
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_134_Vodík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Ozonová vrstva.
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_403.
Alkalické kovy.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Síra.
Nenasycené uhlovodíky alkeny a alkyny
Alternativní zdroje energie
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
Chemická reakce a její rovnice
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
jméno autora Mg. Eva Truxová název projektu
NEKOVY kyslík.
Halové prvky /halogeny/
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
KYSLÍK.
Kyslík.
Kyslík.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Molekuly a chemické sloučeniny
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kyslík.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
VY_32_INOVACE_Slo_I_08 Ozon ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_34_KYSLÍK TÉMA: KYSLÍK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
UV ZÁŘENÍ našlo cestu - - OZONOVÉ DÍRY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
Vzácné plyny, prvky VIII.A skupiny, 18. skupina
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Chemie Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
VZÁCNÉ PLYNY, PRVKY VIII.A SKUPINY, 18.SKUPINA
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Problémy Ozónové vrstvy.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Kristián Petr Šulista, Jan Stejskal, Šimon Kubeš
Transkript prezentace:

Kyslík – prvek nezbytný pro život

Úkol 1: Podle obrázků napiš, jaký význam má kyslík pro život na Zemi: 2

Kontrola úkolu 1 Dýchání Hoření

Úkol 2: Doplň podle periodické tabulky: a/ Latinský název: b/ Značka: c/ Skupina: d/ Perioda: e/ Počet p+,e-,no: f/ Počet valenčních elektronů: g/ Elektronegativita: h/ Vznik iontu:

Kontrola úkolu 2 a/ Oxygenium b/ O c/ VI. A d/ 2 e/ 8, 8,16 f/ 6 h/ Oo + 2e- → O-II

Výskyt kyslíku Úkol 3: Napiš podle obrázků, kde se vyskytuje kyslík: Volný: 3 Vázaný: 4 Úkol 3: Napiš podle obrázků, kde se vyskytuje kyslík: a/ volný: b/ vázaný:

Kontrola úkolu 3 Volný: Vzduch – 21% Vázaný: Voda, většina anorganických a organických sloučenin. Nejrozšířenější prvek v zemské kůře.

Příprava kyslíku rozkladem peroxidu vodíku pomocí burelu videoklip 2 H2O2 → 2 H2O + O2

Příprava kyslíku rozkladem manganistanu draselného videoklip

Vlastnosti kyslíku Úkol 4: Doplň text na základě pozorování pokusů učitele a videoklipů: Kyslík je …….. plyn, bez chuti a …… . Nehoří, ale hoření ……… . Je ….. než vzduch. Doutnající špejle se v kyslíku ……. . Nápověda: těžší, vznítí, zápachu, podporuje, bezbarvý.

Kontrola úkolu 4 Kyslík je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu. Nehoří, ale hoření podporuje. Je těžší než vzduch. Doutnající špejle se v kyslíku vznítí.

Úkol 5: Podle obrázků napiš, k čemu se používá kyslík: 8 6 7

Kontrola úkolu 5 Svařování Výroba surového železa a oceli Dýchací přístroje Čištění odpadních vod

Ozon Přečtěte si pozorně tento text: Ozon (O3) je druh kyslíku. Jeho molekula je složena ze tří atomů na rozdíl od stabilního běžného kyslíku, jehož molekula je tvořena dvěma atomy. Ozon vzniká působením elektrických výbojů v atmosféře (blesk). O2 + O → O3

Ozonová díra nad Antarktidou Ozonová vrstva 9 Čtěte pozorně text: Ozonová vrstva je část stratosféry ve výšce 25 – 35 km nad zemským povrchem, v níž se nachází značně zvýšený poměr ozonu vůči běžnému dvouatomovému kyslíku. Hraje mimořádně významnou roli pro pozemský život, neboť chrání planetu před ultrafialovým zářením. Ozonová díra nad Antarktidou

Ozonová díra Čtěte pozorně text: Freony (organické látky, které obsahují halogeny) uvolňují v ozonové vrstvě chlor, který zamezuje vzniku ozonu. Molekula ozonu O3 se rozpadá. Freony jsou součástí organických rozpouštědel, sprejů, starších chladicích zřízení, viz obrázky. Důsledkem je úbytek ozonové vrstvy a zvýšené pronikání UV záření na povrch Země. To způsobuje některé nemoci, jako je zánět spojivek, rakovina kůže a poškození očí.

Úkol 6: Ozon Doplň tento text: Ozon je druh kyslíku, jehož molekula se skládá ze … atomů. Vzniká působením ……….. výbojů v atmosféře. Je částí ……….. jako ……. vrstva. Chrání nás před …………. zářením. Ozonovou vrstvu ničí …… a důsledkem je zvýšené pronikání UV záření, které u lidí způsobuje poškození … a …….. kůže. Nápověda: elektrických, očí, tří, stratosféry, rakoviny, ozonová, ultrafialovým, freony.

Kontrola úkolu 6 Ozon je druh kyslíku, jehož molekula se skládá ze tří atomů. Vzniká působením elektrických výbojů v atmosféře. Je částí stratosféry jako ozonová vrstva. Chrání nás před ultrafialovým zářením. Ozonovou vrstvu ničí freony a důsledkem je zvýšené pronikání UV záření, které u lidí způsobuje poškození očí a rakovinu kůže.

Ostatní obrázky a videoklipy pochází z vlastních zdrojů. Použité obrázky: Obrázek 1: Respiratory system complete en.svg [online]. 2008 [cit. 2010-01-12]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Respiratory_system_complete_en.svg>. Obrázek 2: BERGER, Einar. Et baal.jpg [online]. 2005 [cit. 2010-01-12]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Et_baal.jpg>. Obrázek 3: SI-Sky.JPG [online]. 2004 [cit. 2010-01-12]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SI-Sky.JPG>. Obrázek 4: MORGNER. Kalabrien Ricadi Meer 2099.jpg [online]. 2004 [cit. 2010-01-12]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kalabrien_Ricadi_Meer_2099.jpg>. Obrázek 5: SMAW.welding.af.ncs.jpg [online]. 2005 [cit. 2010-01-12]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SMAW.welding.af.ncs.jpg>. Obrázek 6: Il pasto.jpg [online]. 2008 [cit. 2010-01-12]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Il_pasto.jpg>. Obrázek 7: VysokePece1.jpg [online]. 2007 [cit. 2010-01-12]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VysokePece1.jpg>. Obrázek 8: Wonga wetlands sewage plant.jpg [online]. 2006 [cit. 2010-01-12]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wonga_wetlands_sewage_plant.jpg>. Obrázek 9: 160658main2 OZONE large 350.png [online]. 2007 [cit. 2010-01-12]. Dostupný z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:160658main2_OZONE_large_350.png. Ostatní obrázky a videoklipy pochází z vlastních zdrojů. Mgr. Vlastimil Vaněk, autor