VY_32_INOVACE_28-17 Antická filosofie Skepticismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Advertisements

Úvodní konference projektu Úvodní konference projektu.
Jak vyhrát nad pochybnostmi Bůh může skrze Tebe udělat o hodně více, než jsi si schopen uvědomit či představit, ALE nesmíš pochybovat !!! • Pochybnosti.
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Řecká přírodní filosofie – Milétská škola
Hodnotová orientace svobodné generace
Antická filosofie VY_32_INOVACE_28-05 Eleaté.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Jak funguje věda - jak vědci přemýšlejí, - jak přicházejí na své objevy, - co můžeme od vědy očekávat - a co naopak ne Mgr. Jan Kolář, Ph.D. Ústav experimentální.
ČLOVĚK A SVĚT Antická filozofie II..
Co a proč Radka Mužíková. Co stojí v centru mého zájmu? Co hýbe mým srdcem? To je tím CO, tím hlavním CO v mém životě: Život, bytí, existence Člověk jako.
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
Anotace: Výklad zaměřený na vývoj filozofických směrů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
Aristotelés – část druhá
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
eklekticismus, novoplatonismus
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Dupo Dupo je optimistický, šťastný a spontánní Engendro. Obvykle zvládá několik činností současně.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Co je to ARGUMENT? Irena Schönweitzová FI - ŠF
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
Východní náboženství Petr Machala.
VY_32_INOVACE_28-08 Antická filosofie Sofisté.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Kačerovský Ondřej C4B.  Osobní život  Pyrrhónovo myšlení  Skepticismus  Zdroje.
Je zbožnost cool? ZAJÍMAVÁ ZÁBAVNÁ PŘITAŽLIVÁ. Jak lidé kolem nás vidí zbožnost? Je to něco společného s Bohem Je to nuda Nejspíš to nemá žádný praktický.
Svět techniky a já Kateřina Večerková.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
Pojetí pravdy u pragmatiků
VB2011. Třetí helénistický proud Skeptesthai = uvažovati Vyjadřuje únavu z ostatních škol Školy byly dost často protichůdné Lze něčemu věřit? Lze něco.
Metaetika Shrnutí.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:14. Název: Skepticismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Albert Camus Barbora Vaňková.
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Filozofie období helénismu - skepticismus Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Pythagoras př. n. l.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE)
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Sofisté, Sókratés & spol.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Filozofie osvícenství v Německu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buhismus David Lučný :D (budha).
Témata kognitivní psychologie
Helénistická estetika
HELENISMUS prezentace.
Základní filozofické otázky
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_28-17 Antická filosofie Skepticismus

Skeptikové slovo skeptik dnes → člověk, který o něčem pochybuje, zdráhá se uznat něco za pravdivé z řeckého skepsis → uvažování, zkoumání skeptikové radikálně odmítají všechny filosofické směry, které tvrdily, že o skutečnosti je možno podat nějakou pozitivní výpověď takové směry skeptikové označovali za dogmatické jako stoupenci skepticismu se zabývají hlavně otázkou jistoty a věrohodnosti

rozlišujeme 3 periody skeptické antické filosofie skeptikové se vyskytovali za všech dob → v posledních stoletích před Kristem → skepticismus velmi rozšířený Proč? panovala všeobecná kulturní únava existoval velký počet různých filosofických systémů → některé z nich svou filosofii neumějí kriticky zdůvodnit → to vyvolává pochybnosti o všem rozlišujeme 3 periody skeptické antické filosofie období Pyrrhónovy skepse akademickou skepsi období tzv. probabilismu

Pyrrhónova skepse Pyrrhón z Élidy (asi 365 – 275 př. K.) → zakladatel skepticismu v letech 333 – 323 př. K. se zúčastnil východního tažení Alexandra Makedonského → setkání s indickými askety, kněžími a mágy na něj mělo velký vliv podobně jako Sokrates nic nenapsal → jeho myšlenky se nám zachovaly díky jeho žákům

„To, že je med sladký, netvrdím, připouštím však, že se takovým jeví.“ člověk by se měl zdržet jakéhokoliv úsudku o skutečnosti Proč? nejsme schopni o žádné věci říct, jaká doopravdy je (pouze jak se nám jeví) to, jak se nám věci jeví je ryze subjektivní → nejisté a nespolehlivé člověk tedy zakouší pouze to, jak se mu jednotlivé věci představují, nikoli věci samotné „To, že je med sladký, netvrdím, připouštím však, že se takovým jeví.“

na vše můžeme mít protikladné názory neexistuje pevné kritérium, podle kterého bychom hodnotili a poznávali věci člověk by se měl vymanit z vlivů okolního světa a zaujmout k němu takový duševní postoj, který by mu umožnil zakoušet vnitřní štěstí, klid (ataraxie) kdo chce tohoto stavu dosáhnout → musí mít na paměti 3 předchozí Pyrrhónova tvrzení o vnímání okolního světa

Akademická skepse druhá perioda skepticismu skepticismus se přesunul na půdu platónské Akademie v tomto období se stává radikální kritikou veškerého lidského poznání mezi významné představitele → Karneadés z Kyrény

Probabilismus mírnější forma skepticismu kritérium pravdy sice neexistuje, ale v praxi postačí, že je to pravděpodobné člověk se tedy musí smířit s poznáním pravděpodobným Ainesidémos (asi 1. století př. K.)→ zformuloval 10 tropů (10 hledisek, která dokazují nepoznatelnost pravdy)

Praktiky skeptiků nejčastější výtka na adresu skeptiků → značný rozdíl mezi teorií, kterou hlásali a praxí, kterou uskutečňovali důsledně skeptický postoj=naprosté mlčení → radikální skeptik by se nikdy neměl pro nic rozhodnout, musel by rezignovat na veškerou aktivitu

Pyrrhón se ve svém životě snažil zachovávat neutrální postoj → např Pyrrhón se ve svém životě snažil zachovávat neutrální postoj → např. ničemu neustupoval, nedbal na vozy na cestě, padal do výmolů, býval napaden psy apod. (když ale někdo urazil jeho sestru, rozhněval se → omlouval to tím, že pokud jde o čest ženy, nemusí skeptik dokazovat svou lhostejnost) skeptikové se ale většinou soustřeďovali na potírání názorů druhých → povzbudili kritické myšlení a zdůraznili zásadu, že vědecká tvrzení je třeba dokazovat

Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová