Jak správně prezentovat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Specifika Tvorby prezentací pro žáky 1. stupně ZŠ
Advertisements

Pravidla pro tvorbu elektronické prezentace
JAK PREZENTOVAT PREZENTACI
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno,
1 Komunikace a prezentace/ P3 Prezentační dovednosti Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
Jak vytvořit prezentaci
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
TVORBA MULTIMEDIÁLNÍCH PREZENTACÍ
Ing. Jiří Veselý PowerPoint – nastavení a ladění VY_32_INOVACE_C1_20 PowerPoint nastavení, spouštění prezentace, rady a kontrola. Informační.
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Branislav Šturmankin GPJP
Sylabus pro prezentační dovednosti I.
Tvorba snímků v PowerPointu
Tvorba prezentací v programu PowerPoint Autor: ing. Jaroslav Mochan
Microsoft Office PowerPoint
MS Office PowerPoint 2007 Ing. Jaroslav Parma.
Zásady správné prezentace
PRAVIDLA PRO Tvorbu PREZENTACÍ
Umění prezentace.
 F5 – spustit prezentaci  Shift + F5 – spustit prezentaci od aktuálního snímku  Esc – ukončit prezentaci  Za běhu prezentace:  Ctrl + S – přehled.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink.
Obhajoba maturitní práce
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
PŘÍPRAVA A POSTUP PŘI TVORBĚ PREZENTACE
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Power Point– úvod Ing. Bohumil Bareš.
Hodnocení ústní prezentace Mgr. Petra Janečková šk. r. 2007/2008
Zásady práce s prezentacemi
Prezentační dovednosti
Jak na prezentaci? Jakub Pazdera.
Komunikace a informace „Schopnost prezentace, představí sebe a oddíl“ Zásady kvalitní prezentace Jan-Iáček-Konečný , Vídeň.
Prezentujeme výsledky projektu Výpočetní technika.
Obhajoba maturitní práce
Zásady správné prezentace
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Příprava prezentačních snímků Nejdůležitějším krokem je uvědomit si “Jak moje prezentace (fólie) pomůže publiku pochopit moji řeč?“ Posluchači nejsou schopni.
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Účinná prezentace doc. PhDr. Růžena Lukášová, CSc.
Komunikace s rodiči.
Komunikace a prezentace/ C4
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Prezentační dovednosti Michal Kindl. CÍL ŠKOLENÍ/PREZENTACE Seznámit se základními prezentačními dovednostmi, technikami a postupy používanými při tvorbě.
Zásady tvorby prezentace
BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ Obhajoba BP.
PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI
HŇUPÍKOVA prezentace Čeho se vyvarovat  Rozdílná pozadí na snímcích  Mnoho efektů Různé přechody snímků Různé přechody snímků Různé textové efekty.
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
Mooting – jak argumentovat JUDr. Maxim Tomoszek. Smysl simulace Příprava na reálné situace Příprava na reálné situace Kontrolované prostředí Kontrolované.
Radka Havlíčková Umění prezentace Radka Havlíčková
Zásady tvorby prezentací Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Pavel Broža Datum: Cílové ročníky: 6. a 7.
Jak prezentovat Dana Hlaváčková.
Prezentační dovednosti 2015 Vítám Vás na dnešním semináři Prezentační dovednosti II.
Prezentace Ing. Miluše Sedláčková.
Jak pracovat s multimediálními prezentacemi Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Tomáš Seidl 1 c. Prezentace Podání většího množství informací v krátkém čase. Co je k dobré prezentaci třeba? Kvalitní vystupování Dokonalá prezentace.
1 Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Zápočtové cvičení ZEMÁNEK, Z. - PLUSKAL, D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Informatika – Prezentace informací. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KULTURA OSOBNÍHO PROJEVU Střední škola obchodně technická s. r. o. Mgr. Marta Fojtíková.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace obsahuje celkem 9 snímků. Po spuštění jsou na 2. snímku pokyny pro postup práce s prezentací. Do 3. snímku je vložen.
PREZENTACE.  Základní principy prezentace  Příprava prezentace  Struktura prezentace  Závěr.
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Inf Prezentace informací
Zásady správné prezentace
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Prezentační dovednosti Pavla Kotyzová
Jak si připravit prezentaci
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
PSB_10 PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI
Transkript prezentace:

Jak správně prezentovat Eva Suchardová

Příprava Prostředí Cílová skupina Cíl prezentace Ostatní podmínky Čím víc se budete orientovat v daném tématu, tím budete jistější Zapamatovatelné naučené informace (textovou formou 7%, zvukovou 38%, pomocí grafických prvků 55%)

Tvorba Formální struktura (úvodní stránka: představení přednášejícího a tématu; obsah prezentace; jednotlivé kapitoly; závěr; prostor pro dotazy a diskuzi; zdroje) Ostatní náležitosti: číslovaní snímků; jasně oddělovat kapitoly; neustále ukazovat nadpis aktuální kapitoly Všechny texty musí být čitelné všem v místnosti Grafika a barvy: střídmost; vybírat pro texty kontrastní barvy; animace používat zcela minimálně; v rozumné míře doplňovat ilustracemi; jednotnost grafiky; kliparty nepoužívat (neprofesionální);dobrá grafika je nutná k úspěchu (nikoliv postačující) Připravit se na možné otázky Připravit variantu pro totální kolaps techniky

Délka prezentace Generální zkouška Pokud je vymezený čas, dodržet ho Říct vše podstatné a důležité Zbytečně neprodlužovat Generální zkouška 1. zkouška - nejlépe doma nebo v kanceláři 2. zkouška - je-li to možné, přímo v místě prezentace; vyzkoušet přednes; audio techniku; vyzkoušet prezentační zařízení a dálkové ovládání; vyzkoušet kompatibilitu

Prezentace Oblečení co nejlepší, ale pro delší prezentace hraje svou roli i pohodlnost Podklady: rozdat před prezentací; je-li to nutné, rozeslat podklady předem všem účastníkům Prezentace jako soubor: na více nezávislých médiích pro případ poruchy

Důležité části prezentace 1. Mluvení 2. Úvod projevu 3. Přechody 4. Závěr

1. Mluvení Mluvit jasně; přiměřené tempo (U dospělého člověka je předpokládaný počet slov 100 za minutu, pokud je to rychlejší, už to není zcela srozumitelné); jasně artikulovat; sílu, tón a barvu hlasu měnit dle situace Jsou důležité i určité přestávky v mluvení a opakování podstatných bodů Nepoužívat pomocná citoslovce typu „eeh“; Vyvarovat se opakování slov např.: „takže, vlastně“ Nonverbální komunikace: neustále udržovat oční kontakt s publikem

Význam postojů Široká gesta (sebejistota) Krátká, nevýrazná gesta (nejistota) Ruce v kapsách (uvolnění, arogance) Ruce zkřížené na prsou (očekávání, odmítnutí, hledání bezpečí) Ruce sepnuté před sebou (křečovitost, nejistota) Spojení prstů „stříška“ namířená na publikum (postavím se proti každé námitce) Pohrávání si s křídou, perem atd. (nervozita) Zaťaté pěsti (nervozita, agresivita)

2. Úvod projevu Je důležité vzbudit zájem, nejlépe do 30-60 sekund Pokud možno, vynechat nic neříkající fráze Jinak by mohlo být obtížné udržet pozornost posluchačů 3. Přechody Propojení jednotlivých částí projevu by mělo být plynulé a logické Absence propojovacích formulek bývá častým nedostatkem

4. Závěr Nepodceňovat Dát jasně najevo, že se blíží konec (Závěrem bych chtěl…., Na konec mi dovolte…, Posledních několik minut bych rád věnoval shrnutí…, apod.) Neměl by začít příliš brzy Posluchač si nejlépe pamatuje začátek a konec Je dobré řídit se pravidlem: maximálně 10% věnovat začátku a 10% konci Na závěr dát na sebe kontakt

Jak zvládnout stres, trému a nervozitu Pečlivá příprava, dokonalé nastudování problematiky Nejdůležitější částí je úvod Prezentaci se neučit nazpaměť – nebezpečí „okna“ 10% vnitřních projevů nervozity je vidět, zbytek ne Relaxační, dechová a hlasová cvičení jsou také možností

Chyby při prezentaci špatná příprava špatný odhad posluchačů špatný odhad tématu chybějící či nefungující audio a video technika nevhodně zvolený oděv a doplňky pozdní příchod nejistota při vystupování nevhodná řeč těla příliš statický projev sezení při prezentaci čtení z listu monotónní hlas nevhodný začátek – omluvy, výmluvy příliš dlouhé nebo naopak krátké chybí logická struktura chybí zrakový kontakt s posluchači nedokonalé pomocné materiály přílišná vizualizace přehlcení pomůckami napomínání, zesměšňování, povyšování se nezvládnutí konfliktních situací chybí prostor pro otázky nepochopení kulturních odlišností

zdroje 33 základních rad jak úspěšně prezentovat - Věra Bělohlávková Rétorika – umění mluvit a jednat s lidmi - Jaroslav Kohout Internet - www.kvasna.eu - www.google.com Děkuji za pozornost 