Skupina se skládá z: Jan Hošek, Zuzana Jírová, Michal Vinduška a Terka Semecká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Advertisements

TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Na téma: Jak ovlivňuje můj život současná technika.

METODICKÝ LIST Prezentace je určena k opakování a proto je vhodné, zařadit ji na začátek školního roku. Předcházejí jí další dvě: měkké slabiky a tvrdé.
Úvod Tuning obrázky LOGAN AT Č lánek o tuningu BMW O Motorech Co pat ř í k tuningu Odkazy.
Co napsat do pisku Co vytesat do kamene.
 Je soubor jednoduchých a ú č elných opat ř ení vedoucích k záchran ě ž ivota.
Žena (návod pro muže).
Wolfgang Amadeus Mozart
Sluneční elektrárna Získávání energie ze slunečního záření patří z pohledu životního prostředí mezi nejšetrnější způsoby. V poslední době se těší značné.
Zpracovali : Martin Nguyen : David Podzemný. Slunce vzniklo asi p ř ed 4,6 miliardami let a bude svítit ješt ě p ř ibli ž n ě 7 miliard let. Stejn ě jako.
Technologie JETu 2.
Člověk a příroda.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
Název šablony: Inovace v p ř írodopisu 52/P18/ , Vrtišková Vzd ě lávací oblast: Č lov ě k a p ř íroda Název výukového materiálu: Geologické d ě.
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Prezentace o tom co nám FYZIKA dala a vzala
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
AIRSOFT.
ENERGETICKY BOHATÉ SLOUČENINY II. PaedDr. Jiřina Ustohalová
Zemětřesení a vulkanismus
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
4.SETKÁNÍ AUDITORŮ PRŮMYSLU. strana 2 TÉMA 4.SETKÁNÍ RISK MANAGEMENT.
Velké planety Plynní obři
Dopravní značky.
M a y a A n g e l a a j e j í m o u d r á s l o v a K l i k e j.
... aneb Proč se země chvěje
Podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat X. FOKÁLNÍ MECHANISMY.
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
JUTS DSS, 5. listopadu 2008 Richard Lipka JUTS 2 Základní vlastnosti Pseudoparalelní simulace na úrovni jednotlivých vozidel.
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
 Krystalická  Pravidelné uspo ř ádání č ástic  Periodicky opakované uspo ř ádání – dalekodosahové  Monokrystaly – č asto anizotropní – vlastnosti.
POLYCIERRO PP-Plastové ploty Stavebnice plastového plotu Mobil:
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
 Materiál obsahuje prezentaci jako dopln ě k k výkladu a sou č asn ě i úkoly pro samostatnou práci ž ák ů. Ur č eno 5.ro č níku.  Pilotá ž : Prezentace.
1 Standardy kvality ve službách sociální prevence Mgr. Petr Hanuš
Shibam Jemen Manhattan pouště Shibam je historické město v Jemenu. Nachází se ve středu vádi Hadramaut a má obyvatel. Staré město se rozkládá na.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
-Slune č ní soustava je pojmenována podle SLUNCE -Soustavu tvo ř í 8 planet, více ne ž 3 trpasli č í planety, p ř es 150 m ě síc ů a další menší t ě lesa.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová Název: VY_32_INOVACE_05_Př9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Přírodopis.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1702_POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ Pojištění Číslo projektu:
Atmosféra.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_20_Disk slo ž ka Šablona č íslo: VII.Sada č íslo: 3.Po ř adové č íslo DUM: 20. Autor:Mgr. Milan Ž i ž ka.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
Zpracoval Ing. Jan Weiser Dispoziční řešení prodejen.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_01 Mechanická.
Název : VY_32_INOVACE_01_10_Zemětřesení
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Zemětřesení.
Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Zemětřesení Bc. Balonová Soňa
Význam utkání v sportovních hrách
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_11_Zemětřesení
Přírodní katastrofy AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_VVP_8A_7F Rozhodování - metody Název: Škola:
Exercise 1.
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
SLUNCE.
Šíření vodní páry v dvouplášťových konstrukcích.
VY_32_INOVACE_274_Zemětřesení a sopečná činnost
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Transkript prezentace:

Skupina se skládá z: Jan Hošek, Zuzana Jírová, Michal Vinduška a Terka Semecká

 Vlastní ochrana p ř ed následky katastrofy spo č ívá v správném projektování stavebních prací a v zásadách stavební č innosti. Hlavním primárním nebezpe č ím zem ě t ř esení je kolaps staveb. Existují t ř i hlavní faktory, jenž ovliv ň ují bezpe č nost staveb. Prvním z nich je použitý materiál.Cihlové nebo panelové konstrukce jsou p ř i ot ř esech velmi zranitelné. Oproti tomu budovy, které obsahují ocelové jádro, jsou odoln ě jší, nebo ť ocel dokáže absorbovat velké množství energie ot ř es ů.  Druhým faktorem je tvar staveb. Jednopodlažní budovy jsou zraniteln ě jší, nebo ť reagují ihned na všechny laterální tlaky, zatímco u výškových konstrukcí se energie rozkládá na v ě tší ploše. Asymetrický tvar budov znamená, že celá stavba nebude schopná č elit žádným rota č ním pohyb ů m.  Vliv má i pozice stavby. Nap ř íklad na svahu m ů že hrozit riziko sesuvu, na zlomové ploše zase nebezpe č í vertikálního pohybu povrchu.

 Zemětřesení měříme tzv. SEISMOGRAFEM  Většina seismologů hodnotí velmi skepticky současné pokusy některých vědců o předpověď zemětřesení, někteří se domnívají, že taková předpověď není z principu možná kvůli chaotickému charakteru celého procesu. Tento problém se dá částečně obejít, pokud se na využije buď dlouhodobý nebo naopak výrazně krátkodobý přístup – běžně jsou vytvářeny mapy seismického ohrožení (v dlouhodobé perspektivě) a naopak existují projekty jakési včasné výstrahy, které jsou schopny během několika sekund po prvním otřesu určit sílu a směr následných dotřesů.

 Ot ř esy p ů dy mohou trvat od n ě kolika vte ř in do maximáln ě n ě kolika minut (NE desítky minut jako v amerických katastrofických filmech).  Po silném zem ě t ř esení mohou p ř ijít v nepravidelných intervalech slabší dot ř esy. Proto je d ů ležité být informován o doporu č ených postupech p ř i výskytu zem ě t ř esení.

 Rozmyslete si, jak se chovat v p ř ípad ě zem ě t ř esení na míst ě, ve kterém se nacházíte (v budov ě, na cest ě, v noci)  Kde je vypína č plynu, vody a proudu  Neohrožují Vás poli č ky, sk ř ín ě a další volné p ř edm ě ty  V budov ě vyhledejte nejbližší bezpe č né místo: rám dve ř í, pod pevným stolem, pultem nebo postelí. Pokud nic podobného není nablízku, vtiskn ě te se do n ě kterého z vnit ř ních roh ů místnosti. Nedostatek č asu nedovoluje vyhledat nejbližší kryt. Pozor na voln ě se pohybující p ř edm ě ty – nábytek, knihovny atd. P ř i vybíhání z dom ů pozor na padající ř ímsy a komíny. Jste-li ve výtahu, opus ť te jej v nejbližším pat ř e. Když Vás ot ř esy zastihnou na schodech, sedn ě te si, jednou rukou se p ř idržte zábradlí a druhou si chra ň te hlavu.