Název Mácha, Karel, Hynek: Máj Předmět, ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Označení způsobu hry, dělení a prodlužování not Předmět, ročník
Advertisements

Anotace: Prezentace seznamuje s českými autory prozaiky 19. st. - V
Vztahy ve dvojici – láska, partnerství
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Karel Hynek Mácha „…na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal…“
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Karel Hynek Mácha ( – ) Máj
1. řádek – Mácha 2. řádek – jaké téma je 3. řádek – co téma dělá 4. řádek – věta o čtyřech slovech shrnující napsané – slogan 5. řádek –co téma dělá (opoziční.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Poezie ve třetí etapě národního obrození II Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
Karel Hynek Mácha Karel Hynek Mácha (16. listopadu 1810 Praha – 6. listopadu 1836 Litoměřice) byl český básník a prozaik, představitel českého romantismu.
Česká poezie 2.poloviny 19.století
( Praha - † 5./ Litoměřice)
Page 1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastČeský jazyk a literatura – Funkční styly.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Vypracovala: Lucie Hejčová Konzlutant : Mgr. Věra Chlupová
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Karel Hynek Mácha
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Název Ladislav Fuks Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Miguel de Cervantes y Saavedra Předmět, ročník
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Název Jiří Orten Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Divadlo Semafor Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
ROMANTISMUS.
K. H. Mácha: MÁJ Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
NázevCharlotta Brontëová Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Procvičování českého romantismu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
český básník,jeden z největších představitelů českého romantismu,zakladatel moderní české poezie životopisci bývá popisován jako samotářský.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
ROZBOR DÍLA ROZBOR DÍLA MÍSTO DĚJE krajina u Doks bez bližšího časového vymezení noc před Vilémovou popravou a ráno závěr po sedmi letech.
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Karel Hynek Mácha 1810 Praha Litoměřice. Život Básník, prozaik,ochotnický herec Vášnivý cestovatel většinou chodil pěšky, vyhledával hrady, zříceniny.
KAREL HYNEK MÁCHA Mgr. Michal Oblouk
ROMANTISMUS.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_266_ČJ8
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_16_Literatura 19. století Národní obrození
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_32 KAREL HYNEK MÁCHA 1810 –
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Dělení literatury.
Máj Karel Hynek Mácha. Něco málo o spisovateli ( ) Karel Hynek Mácha byl českým básníkem, prozaikem, představitelem českého romantismu a zakladatel.
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Název Mácha, Karel, Hynek: Máj Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Anotace Prezentace o životě a díle K. H. Máchy. Doplňkové materiály k Čítance 8 pro základní školy a víceletá gymnázia nakl. Fraus, 2005. Klíčová slova Mácha, Máj, život, dílo Autor Mgr. Andrea Kaňáková Datum 22. 4. 2013 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Karel Hynek Mácha 1810-1836

Základní životopisné údaje narozen 16. listopadu 1810 v Praze zemřel 6. listopadu 1836 básník, prozaik vystudovaný právník propagátor nového směru v české literatuře – romantismu

Lyricko-epická povídka, přehled děl Žánr lyricko-epická povídka (byronská povídka) je historický, veršovaný, lyricko-epický útvar. Je prostoupena popisy a reflexemi. Za tvůrce je považován Walter Scott, ale proslavil ji především George Gordon Byron (ustanovil její prototyp). Říká se jí také poéma (toto slovo pochází z ruštiny). Je delší než báseň. Skládá se většinou z několika zpěvů. Poemy byly hojně skládány v období romantismu. Dějový základ básnické povídky je prostoupen i lyrickými prvky. Večer na Bezdězu (1834) Marinka (1834) Cikáni (1835) - próza Máj (1836) – poezie

Romantismus umělecký směr konce 18. a začátku 19. století Hlavní znaky: hledání ideálu => rozpor mezi snem a skutečností nenaplněná láska individualismus Romantický hrdina: osamělý, tajemný, na okraji společnosti, nešťastně zamilovaný

Máj – obsah Jarmila očekává svého milence Viléma. Posel jí však oznamuje, že Vilém byl uvržen do vězení, protože zabil svého otce a zároveň soka v lásce. Jarmila končí život skokem do jezera. Vězeň Vilém v noci před popravou přemýšlí o svém osudu, loučí se se životem. Svou vinu odmítá, sám sebe vidí jako oběť sobeckého, nemilujícího otce. Brzy ráno je otcovrah odveden na popraviště. Loučí se s milovanou zemí a následně je popraven. V závěrečném zpěvu přichází na místo popravy poutník Hynek (představující samotného Máchu), který se ztotožňuje s Vilémem.

Máj lyricko-epická povídka – děj potlačen, důraz je kladen na úvahy, líčení výrazná hudebnost + báseň jako hudební skladba – předzpěv, čtyři části a dvě intermezza báseň má oslavit májovou přírodu, současně přináší úvahy o konečnosti života a jeho smyslu báseň vyznívá vlastenecky – Vilém se vyznává z lásky k rodné zemi

Ukázka z díla Byl pozdní večer – první máj – Večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, Kde borový zaváněl háj. O lásce šeptal tichý mech; Květoucí strom lhal lásky žel, Svou lásku slavík růži pěl, Růžinu jevil vonný vzdech. Jezero hladké v křovích stinných Zvučelo temně tajný bol, Břeh je objímal kol a kol; A slunce jasná světů jiných Bloudila blankytnými pásky, Planoucí tam co slzy lásky.

Úkoly k ukázce Najděte příklady personifikace. Jak se zvukově liší první strofa od druhé? Jakou náladu vyvolává první strofa? Liší se od druhé? Najděte klíčová slova v textu.

Zpracování Film Máj (2008) režiséra F. A. Brabce Titulní píseň: https://www.youtube.com/watch?v=Cwxt 2hp_6eg

Zajímavosti Mácha cestoval po Evropě pěšky – navštívil Benátky a Terst. Citově zahořel ke dvěma ženám – Márince Stichové a Lori Šomkové. Bouřlivý vztah s Lori Šomkovou nám přibližuje Máchův Deník (1835). Šifrované části deníku rozluštil Jakub Arbes. Roku 1939 byly Máchovy ostatky převezeny na Vyšehradský hřbitov.

Zdroje 1. Máj. Wikipedia [online]. 2013-04-22 [cit. 2013-04- 22]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1j_%28Karel_Hyn ek_M%C3%A1cha%29 http://cs.wikipedia.org/wiki/Byronsk%C3%A1_pov%C3% ADdka 2. Obrázek [cit. 2013-05-09]. Dostupný pod licencí Public domain na www http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek _-_Karel_Hynek_M%C3%A1cha.jpg