PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GIBONI.
Advertisements

VELCÍ PRIMÁTI VOLAJÍ O POMOC
ZEBRA CHAPMANOVA.
ZAJÍC POLNÍ (Lepus europaeus)‏
Sadili jsme stromy Nejdříve to byl strom „POHÁDKOVNÍK“, který měl i své kmotry: PaedDr. Zdeňka Szpaka, člena Zastupitelstva Zlínského kraje Mgr. Milenu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_539_Př8     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
Velbloud Dvouhrbý.
Jaguár americký.
Předmět a očekávaný výstup
Primáti = nehetnatci (Primates)
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Primáti Martin Man Jan Dresler.
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
Po stopách ohrožených zvířat
PTAKOPYSK PODIVNÝ.
Adopce gorily nížinné.
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích.
Tropický deštný les SAVCI.
ŠELMY.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Husa velká. Délka těla: cm Délka těla: cm Rozpětí křídel: 160 cm Rozpětí křídel: 160 cm Hmotnost: 2,5 - 6 kg Hmotnost: 2,5 - 6 kg Dospělý.
Primáti Kristýna Semecká 8.B
Zjednodušený přehled třídění savců
BANDIKUTI A KUSKUSOVÉ.
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Orangutani.
Ledňáček říční.
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
Lukeš 9.B. Lama Známá jako,,Velbloud Jižní Ameriky,, V posledních 40 letech se Lama šíří do celého světa jako chovny dobytek Výskyt:Peru,Vysoké Andy,Bollivie.
Řád: PRIMÁTI.
Zoologická zahrada Příbram
Živočichové tropických deštných lesů (2)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
PRIMÁTI OPICE.
Poloopice Karolína Moravcová.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Adopce zvířátka Klokánek Klokan Rudý Žije v ZOO Praha Žije v ZOO Praha Třída: savci Třída: savci Řád: vačnatci Řád: vačnatci Čeleď: klokanovití Čeleď:
Vypracovala:Natálie Martausová
Název projektu: Živá příroda ve škole
Název projektu: Živá příroda ve škole
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
PRIMÁTI OD ČEHO JE ODVOZEN NÁZEV SKUPINY PRIMÁTI? od slova primates = první mají nejdokonaleji vyvinutý mozek ze všech skupin živočichů jsou vývojově nejpokročilejší.
Veverka známá - neznámá. Vzhled velikost 19 – 23 cm velikost 19 – 23 cm hmotnost 250 – 300 g hmotnost 250 – 300 g střapce chlupů na ušních boltcích střapce.
SAVCI 4 PRIMÁTI.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_7/17_Živočichové Téma: Hlodavci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Albatool Abbas Ali Jahaf. Panda červená je šelma rozšířená v Asii. Jde o jediného žijícího zástupce čeledi Ailuridae příbuzné lasicovitým, medvídkovitým.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Irena Kotalíková Název:VY_32_INOVACE_239_Primáti Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Řád: Primáti. Dělíme je na: 1.) poloopice 2.) opice.
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Výukový materiál VY_52_INOVACE_26_Opakování primáti
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
Název projektu: Živá příroda ve škole
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
PRIMÁTI od slova primates = první mají nejdokonaleji vyvinutý mozek
zpracovaný v rámci projektu
Kos Černý Michaela Špačková.
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
TANY CHUDOZUBÍ LUSKOUNI ZAJÍCOVCI
Živočichové.
ZOO JaMka Pracovali na tom: Martin Svoboda Jan Katz
Transkript prezentace:

PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně zrakem. Denní živočichové.

PRIMÁTI - OPICE Podle tvaru nosu: A) ploskonosé opice široká nosní přepážka nosní otvory směřují do stran domovem je Jižní Amerika

PRIMÁTI - OPICE B) Úzkonosé opice úzká nosní přepážka domovem je Evropa, Afrika, Asie holý obličej, mimické svaly

PRIMÁTI - OPICE A) ploskonosé opice Zástupci: Malpa kapucínská Obývá tropické deštné lesy v Jižní a Střední Americe. Svůj rodový název získala podle kapucínských mnichů, jejichž kutny připomíná žluté zbarvení malpy kapucínské na hrdle, hlavě a ramennou, které kontrastuje s černě zbarveným zbytkem těla.

PRIMÁTI - OPICE

PRIMÁTI - OPICE Malpa kapucínská měří na délku kolem 48 cm, přičemž dospělý samec zřídkakdy přesáhne hmotnost 6 kg, samice váží obvykle mezi 4 až 5 kg. Chápavý ocas je až 55 cm dlouhý. Samci jsou výrazně větší než samice.

PRIMÁTI - OPICE

PRIMÁTI - OPICE Žije ve skupinách tvořených 2 až 20 kusy a vedenými jedním dominantním samcem a samicí. Jsou to denní primáti, kteří většinu času tráví na stromech. Živí zvláště listy, různými plody, květy, stonky a bobulemi.

PRIMÁTI - OPICE Samice rodí po 157-167 denní březosti jedno mládě. V přírodě se obvykle dožívá 15-17 let, v zajetí to může být i téměř o deset let více.

PRIMÁTI - OPICE Kosmas běločelý

PRIMÁTI - OPICE Rozmnožování: Mívají 1 až 3 mláďata, která samice rodí po 146 - 150 dnech březosti. Způsob života: Žijí v malých rodinných skupinkách se samcem, samicí a nedospělými mláďaty.

PRIMÁTI - OPICE

PRIMÁTI - OPICE Zajímavosti: Jako u ostatních kosmanů, patří u nich k základní potravě drobní bezobratlí i obratlovci, míza a pryskyřice vylučovaná ze stromů. Dále se živí ovocem, květy a nektarem.

PRIMÁTI - OPICE Biotop: Pralesy Jižní Ameriky (Brazílie) Délka těla: 19 cm Hmotnost: 190 – 350 g

PRIMÁTI - OPICE Zástupci: Gueréza pláštíková B) Úzkonosé opice Zástupci: Gueréza pláštíková Zeměpisné rozšíření: Rovníková Afrika  Biotop:  Tropické lesy do 4000 m n. m. (střední korunové patro).  Potrava: části rostlin, listy 

PRIMÁTI - OPICE

PRIMÁTI - OPICE Rozměry: Délka těla 48–70 cm, délka ocasu 67–90 cm, hmotnost 10–23 kg. Rozmnožování: Samice je březí 7,5 měsíce a rodí 1 mládě, které je zcela bílé. Nosí ho nejprve na hrudi.

PRIMÁTI - OPICE

PRIMÁTI - OPICE Zajímavosti: Má kontrastní černobílé zbarvení s dlouhým pláštíkem na plecích a huňatým ocasem. Právě nádherná kožešina se podepsala na tom, že jsou guerézy v mnoha oblastech ohrožené.

PRIMÁTI - OPICE

PRIMÁTI - OPICE Na rukou jim chybí palec úplně, nebo je velmi krátký. Mají vícedílný žaludek, což souvisí s tím, že se živí tuhými listy. Žijí v nepočetných skupinkách bez pevnějšího společenského pořádku.

PRIMÁTI - OPICE

PRIMÁTI - OPICE Kočkodan zelený Obývá ekosystémy západní Afriky s dostatkem vody, úkrytů a potravy. Žije v savanách a lesostepích od Mauretánie a Senegalu po Sierru Leone a Libérii na jihu, západní břeh řeky Volta v Ghaně a deltu Nigeru v Mali.

PRIMÁTI - OPICE

PRIMÁTI - OPICE Je asi 40– 85cm dlouhý a 40 – 60cm vysoký. Hmotnost dospělého jedince se pohybuje mezi 4 až 8kg.

PRIMÁTI - OPICE

PRIMÁTI - OPICE Podobně jako ostatní kočkodani obecní disponuje štíhlým tělem, dlouhým ocasem, o délce od 50 – 110cm, nezbytným pro pohyb v korunách stromů, a dlouhými nohami uzpůsobenými hbitému pohybu po zemi.

PRIMÁTI - OPICE

PRIMÁTI - OPICE