POJIŠTĚNÍ Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

Vítejte v POJIŠTĚNÍ BOSKOVICE Kdo jsme? > největší makléřská síť v ČR > více než 20 let na trhu > jsme se světovou jedničkou Marsh > partner všech pojišťoven.
Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
POJIŠTĚNÍ A POJIŠŤOVNICTVÍ
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Komerční a nekomerční pojištění
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová. Životní situace Přirozené (fyziogenní) Přirozené (fyziogenní) Biologické (narození, dospívání, těhotenství, stáří)
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO165 Název.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Sociální síť - pojištění Petr Machala. 1.Jaká má být role státu v sociální politice? 2.Kdy se občané bez pomoci státu neobejdou? 3.Jak může stát pomoci?
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Sociální pojištění Veřejný systém založený na rozpočtovém, nikoli pojistném principu. SZ a VZP.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pojištění – sociální, zdravotní, komerční N á zev sady: Výuka občanské.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada41 AnotaceSociální.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti Soňa Jarošová Lukáš Klemensevič.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Správa sociálního zabezpečení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociální systém České republiky
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Zvláštní druhy pojištění (prezentace)
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

POJIŠTĚNÍ Mgr. Michal Oblouk

POJIŠTĚNÍ občanskoprávní vztah mezi pojistitelem (pojišťovna) a pojištěncem (fyzická nebo právnická osoba – plátce pojistného) osoby přispívají do tzv. pojistného fondu, který je určen výhradně k úhradě případných finančních potřeb (o tvorbě, rozdělení a užití pojistného fondu rozhoduje pojišťovna, která poskytuje pojištění za úplatu) uzavírá se pojistnou smlouvou za účelem omezení nebo vyloučení nejrůznějšího nebezpečí škody hrozícího pojištěné osobě pojišťovnictví je specifické odvětví ekonomiky, patří do terciárního sektoru národního hospodářství může být: smluvní – dobrovolné zákonné – povinné

CO MŮŽEME POJISTIT? majetek – pro případ poškození, zničení, ztráty nebo odcizení fyzické osoby – pro případ onemocnění, zranění, úmrtí nebo dožití určitého věku odpovědnost za škodu – povinné ručení duševní vlastnictví – autorské právo

POJIŠŤOVNA finanční instituce, která na základě pojistné smlouvy a placení pojistného finančně kryje pojištěná rizika v České republice vydává všeobecné pojistné podmínky Ministerstvo financí a pojišťovny je musí dodržovat dosahují průměrně okolo 25% čistého zisku z obratu mohou mít formu akciové společnosti, družstva nebo i státního podniku, v ČR mohou mít zastoupení i zahraniční pojišťovny některé druhy pojištění mohou poskytovat i banky, spořitelny, případně cestovní kanceláře v České republice působí celkem 54 pojišťoven

POJIŠŤOVNY V ČR Allianz pojišťovna AXA pojišťovna Česká podnikatelská pojišťovna Česká pojišťovna ČSOB Pojišťovna DIRECT Pojišťovna Generali Pojišťovna ING pojišťovna Komerční pojišťovna Kooperativa, pojišťovna Maxima pojišťovna Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví Pojišťovna České spořitelny Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky UNIQA pojišťovna Wüstenrot, pojišťovna

DRUHY POJIŠTĚNÍ dobrovolné – penzijní připojištění, pojištění odpovědnosti za škody, pojištění majetku, pojištění domácnosti, životní a úrazové pojištění, havarijní pojištění, živelné pojištění povinné sociální – důchodové a nemocenské, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti veřejné zdravotní pojištění zákonné pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem motorového vozidla – tzv. povinné ručení

SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ 1) DŮCHODOVÉ všichni občané jsou povinně pojištěni pro případ dlouhodobé ztráty pracovní schopnosti (stáří, postižení, úmrtí) poskytují se z něj důchody (starobní, invalidní, vdovské/vdovecké, sirotčí) 21,5% zaměstnavatel, 6,5% zaměstnanec 2) NEMOCENSKÉ každý zaměstnanec je povinně pojištěn pro případ krátkodobé ztráty pracovní schopnosti poskytují se z něj peněžité dávky v případě nemoci, ošetřování člena rodiny, těhotenství a mateřství 3,3% / 2,3% zaměstnavatel 3) PŘÍSPĚVEK NA STÁTNÍ POLITIKU ZAMĚSTNANOSTI pojištění v nezaměstnanosti 1,2% zaměstnavatel

VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ podle zákona jsou pojištěny od narození až do smrti všechny osoby s trvalým pobytem na území ČR zdravotní pojišťovny hradí lidem základní zdravotní péči a zdravotní pomůcky v České republice ho platí za zaměstnance zaměstnavatel, za děti, důchodce, studenty a nezaměstnané stát, osoby samostatně výdělečně činné si jej hradí sami 9% zaměstnavatel, 4,5% zaměstnanec

POVINNÉ RUČENÍ povinně smluvní pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při provozu vozidla poskytuje ochranu při ztrátě vzniklé v důsledku dopravních nehod majitel automobilu ho musí uzavřít, pokud chce vozidlo provozovat na pozemních komunikacích pokud způsobíte havárii, pojišťovna za vás zaplatí například opravu auta, které jste poškodili - neuhradí ale škodu na vašem vozidle (tyto škody kryje havarijní pojištění, které si každý majitel může ale nemusí uzavřít) cena se určuje podle typu vozidla

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Poji%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Poji%C5%A1%C5%A5ovna http://www.zivotni-pojisteni.cz/allianz-pojistovna http://www.generali.cz/ http://www.pojistovna-kooperativa.cz/kooperativa-pojistovna http://www.ipodnikatel.cz/Zdravotni-pojisteni/prehled-o-prijmech-a-vydajich-pro-zdravotni-pojisteni.html http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=728766 http://www.futurumbrno.cz/uniqa-pojistovna.html http://aktualne.centrum.cz/b2b/firmy/clanek.phtml?id=613010 http://mojefinance.jex.cz/rubriky/sluzby/zivotni-pojisteni-poradenstvi http://www.kabriolety.com/hlavni.php?stranka=partneri/2.htm http://www.cssz.cz/cz http://cs.wikipedia.org/wiki/Soci%C3%A1ln%C3%AD_poji%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD#D.C5.AFchodov.C3.A9_poji.C5.A1t.C4.9Bn.C3.AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Zdravotn%C3%AD_poji%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD#Ve.C5.99ejn.C3.A9_zdravotn.C3.AD_poji.C5.A1t.C4.9Bn.C3.AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Povinn%C3%A9_ru%C4%8Den%C3%AD