Blanická 3, 772 00 Olomouc, tel.: 224 215 946 fax.: 224 215 944 web: portál: 158. Žofínské fórum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY EU PRO ROKY
Budoucnost českého zemědělství z pohledu AK ČR
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
BSP Kick off meeting, June 16 03
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Trendy finančních produktů ČLFA
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Veronika Flíčková KS Česká Lípa 2.ročník
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Ing. Jindřich Š N E J D R L A viceprezident AK ČR.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VÝZNAM AGROBIOTECHNOLOGIÍ.
Není značka jako značka
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Regionální platby František Střeleček Jana Lososová Jihočeská univerzita – Agrární komora ČR.
102. ŽOFÍNSKÉ FÓRUM MAJÍ ZEMĚDĚLCI A POTRAVINÁŘI ŽIVIT NÁROD, NEBO SI JÍDLO DOVEZEME?
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Centra odborného vzdělávání v zemědělství Ing. Jaroslava Nekvasilová
V E N K O V Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR 18. listopad 2009, zámek Holešov.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: 74. Žofínské fórum.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
PRAVÉ VALAŠSKÉ Regionální ochranná známka Ing. Kateřina Sobotková MAS Rožnovsko
Ing.Martin Ludvík, Ovocnářská unie ČR
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Národní konference.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Koncept farmářských prodejen
Ing. Jan V E L E B A prezident AK ČR. Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web:
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
12 April Co ohrožuje kvalitu potravin? Ing. Hynek Strnad Potravinářská komora ČR.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Aktuální situace na trhu s potravinami a jeho perspektiva, příležitost pro české zemědělce a potravináře Marian Jurečka ministr zemědělství Žofínské fórum.
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
Zemědělství a potravinářství, ekonomická soběstačnost nebo závislost na EU? Strategie Ministerstva zemědělství s výhledem do r Marian Jurečka ministr.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Vývoj zahrani č ího obchodu Č R od r do r Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Transkript prezentace:

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum KVALITA POTRAVIN, PŘÍLEŽITOST PRO ČESKÉ PRODUKTY Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR 25. listopadu 2013, Žofín, Praha

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: STAV SEKTORU Špatně nastavené vstupní podmínky do EU způsobily útlum výroby. Ve většině komodit jsme ztratili soběstačnost. Dlouhodobé podfinancování sektoru a po vstupu do EU rostoucí závislost na dotacích. Trvalé zvyšování všech vstupů do výroby. Vývozy suroviny, vysoké dovozy potravin (dovozy masa mezi roky 2000 a 2011 vzrostly o 900 %!!) Trh s potravinami ovládají zahraniční řetězce, odliv zisku z tuzemské ekonomiky. Vysoké DPH na potraviny tlumí odbyt a konkurenceschopnost. Politická nestabilita a politický nezájem o prosperitu zemědělství a potravinářství.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VÝVOJ AGRÁRNÍHO OBCHODU (ČSÚ) Vývoj agrárního zahraničního obchodu - r ,78 mld Kč (poslední kladné saldo) - r ,5 mld. Kč - r ,4 mld. Kč - r ,6 mld. Kč - r ,3 mld. Kč, (nejhorší saldo v historii) - r ,8 mld. Kč - r I-IX - 16,6 mld. Kč Trvale záporné saldo a závislost na obchodování v rámci eurozóny (přes 90 % objemu).

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: AZO 2012, hlavní kapitoly (ČSÚ) název kapitolyvývozdovozbilance Maso a droby Mléko,vejce,med Zelenina Ovoce a ořechy Obilí Tuky a oleje Cukr a cukrovinky Přípravky z obilí,pečivo Přípravky zelenina,ovoce,ořechy Přípravky potravinové Zbytky,odpad,krmivo Tabák a náhražky C E L K E M

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: AZO I-IX 2013, hlavní kapitoly (ČSÚ) název kapitolyvývozdovozbilance Maso a droby Mléko,vejce,med Zelenina Ovoce a ořechy Obilí Tuky a oleje Cukr a cukrovinky Přípravky z obilí,pečivo Přípravky zelenina,ovoce,ořechy Přípravky potravinové Zbytky,odpad,krmivo Tabák a náhražky C E L K E M

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: SOBĚSTAČNOST ČR ROSTLINNÉ KOMODITY 2012 (ČSÚ) jednotkaprodukcedovozvývoz domácí potřeba soběstačnost (%) obilovinytis. t6595, ,3 - v tom pšenicetis. t3518, ,8 cukrová řepa/cukrtis. t535, ,8103,2 bramborytis. t ,485,1 řepka olejnátis. t1109, ,6125,7 ovoce mír. pásmatis. t zeleninatis. t232,953392,867434,6 vínotis. hl ,3

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: SOBĚSTAČNOST ČR ŽIVOČIŠNÉ KOMODITY 2012 (ČSÚ) jednotkaprodukcedovozvývoz domácí spotřeba soběstačnost (%) hovězí masotis.t j.hm.92,220,145,169,8132,1 vepřové masotis.t j.hm.236,2255,660,443354,5 drůbeží masotis.t j.hm.184,6117,762,6238,177,5 skop. a kozí masotis.t j.hm.30,60,083,2891,5 mlékomil. l2740, ,5 vejcetis. ks131,639,616,4156,684

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VÝVOJ CEN POTRAVIN Stále rostoucí tendence, i když tempo růstu je díky porovnání s loňským vysokým základem nižší. Celkově jsou ceny potravin o 28 % vyšší než v roce Jeden spotřebitel vydal za potraviny a nápoje v roce 2012 na 23,7 tis. Kč. Výdaje domácností na potraviny a nealko nápoje tvoří 23 % všech výdajů (z toho více než čtvrtina směřuje na vydání za maso a masné výrobky). Rozhodující vliv na růst cen má zvyšující se sazba DPH, která se za posledních pět let zvýšila na trojnásobek – až na 15% v letošním roce. V této kategorii je to jedna z nejvyšších sazeb v EU.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VÝVOJ DPH U POTRAVIN ČR neustále zdražuje přes DPH svým občanům potraviny -v roce % na 9 % -v roce % na 10% -v roce % na 14 % -v roce % na 15 % Příklady DPH na potraviny v zahraničí Rakousko 10 % Dánsko25 % Německo 7 % Slovensko20 % Polsko 5 % Maďarsko18 %

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: VLIV VYSOKÉ DPH DPH zdražují jak vstupy prvovýrobců a zpracovatelů, tak finální produkty síti. Spolu se stále se snižující celkovou spotřebou českých domácností, danou stagnací hospodářského vývoje vytváří „nejistotu z budoucnosti“. Výdaje českých spotřebitelů jsou ovlivněny důslednější rozvahou vynakládání nezbytných výdajů, tedy i potravin. Je prokázáno, že nižší sazba stimuluje spotřebu. Návrat na sazbu 10 % přinese sektoru úlevu přes 20 mld. Kč, zlevní české potraviny spotřebitelům a zpracovatelům umožní investovat.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: KVALITA POTRAVIN JAKO PŘÍLEŽITOST Kvalitní a bezpečná výroba -nekompromisní systém kontrol zemědělské produkce a domácích i zahraničních potravin -zajištění a udržení důvěry spotřebitelů Propagace tuzemských potravin značka KLASA soutěže o nejlepší regionální potraviny systém chráněných značení Český výrobek, garantováno Potravinářskou komorou spolufinancované propagační programy (Bílé plus, aj.) Cílem je naučit zákazníky preferovat tuzemské výrobky.

Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: DĚKUJI ZA POZORNOST !