Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
OPAKOVÁNÍ VLASTIVĚDY - TEST
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Maso Bc. Miroslav Kříž.
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Očekávaný přínos Tematická oblastOperace s reálnými čísly Téma PředmětMatematika RočníkPrvní Obor vzděláváníUčební obory.
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
Škola: Praktická škola dvouletá
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
SUROVINY 3. ročník oboru Cukrář, Pekař třída CP3 153, Ing
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
POTRAVINY A VÝŽIVA 2. ročník učebního oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K2
Keramika po 2. světové válce
Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Technologie – výrobní proces ve strojírenství
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Na cestě k úplným kvalifikacím 29. – Lednice Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106 RNDr. Jana Marková.
KONTROLA A MĚŘENÍ Měření součástí ve 3D
VY_52_INOVACE_ZBP1_4764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Leden A-2-1 Školení konstrukce, údržby a obsluhy s rozmetadly hnojiv.
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
VY_52_INOVACE_ZBP1_4164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Komenského Slavkov u Brna 495 Číslo a název operačního programu:
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
MASO.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
JAPEK s.r.o. – PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI. HISTORIE FIRMY Pekárna postavena v r – Sesterská pekárna byla ve Velebudicích a vyráběla sladké pečivo a.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
Nová závěrečná zkouška oboru Pekař Konference Hotel Step, Praha
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výroba. Výroba Výrobní proces zahrnuje všechny činnosti, které vedou k hotovému výrobku.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_ , jateční maso Ing. Blanka Kožíšková
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
Speciální technologie 3. ročník obor kuchař
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
Transkript prezentace:

Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/02.0088 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

POTRAVINÁŘSTVÍ

Potravinářství je průmyslový i zemědělský (výrobní) obor, který se zabývá zpracováním živočišných a nebo rostlinných surovin za účelem výroby potravin.

Potravinářský průmysl lze podle produkovaných potravin rozdělit do několika základních kategorií: - Masný průmysl (a to včetně drůbežářství) - Mlékárenský a tukový průmysl - Zpracování obilovin a výroba pečiva (např. mlýnský průmysl, pekárenství a cukrárenství) - Konzervárenství - Zpracování zeleniny - Výroba nápojů (kupř. lihovarnictví, pivovarnictví, vinařství apod.)

M ASNÝ PRŮMYSL ŘEZNÍK - UZENÁŘ Řeznické řemeslo patří mezi nejstarší řemesla a je také historicky velmi vážené.

Důležitost této oblasti Maso jako živočišná potravina patří mezi významné základní složky stravy. Významnou roli pro člověka mají tzv. bílá masa (málo tučná) – drůbeží (kuřecí, slepičí, krůtí) nebo rybí masa. Také maso telecí, jehněčí nebo králičí je pro člověka stravitelnější a „lehčí“ než maso hovězí nebo vepřové. V dnešní době přicházejí v úvahu také další druhy masa, které se do ČR dovážejí – klokaní, lamí, „plody moře“ atd. Určitou variantou je také zvěřina – tmavé maso, ale s malým obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin. V dřívějších dobách nebyl k dispozici tak velký výběr masa a v takové kvalitě jako dnes, proto je masný průmysl s různými druhy masa a masných výrobků významným odvětvím potravinářství.

TROCHU HISTORIE Pravěk člověk se živil hlavně lovem divoké zvěře (mamuti, jeleni, medvědi, ...), později přecházel k chovu zvířat Starověk výběr zvířete určeného k porážení. Ve starém Egyptě bylo zvíře prohlédnuto knězem a pokud bylo zdravé, tak bylo označeno pečetí uvázanou na rohy. Také vlastní poražení (zabití) zvířete mělo svůj rituál a přesný postup. Egypťané a Židé považovali prasata za nečistá zvířata a nekonzumovali vepřové maso. Římané konzumovali hlavně maso vepřové (selata) a psí, nekonzumovali maso kozí.

V období rozvoje středověkých měst stoupal význam řemesel, hlavně potravinářských. Dozor nad potravinami převzali světští (státní) úředníci, ale církev si zachovala svůj vysoký (často i rozhodující) vliv na zvyky nebo předpisy o porážení, využívání a konzumaci těl zvířat. Na konci 16. a začátkem 17. století se maso začalo rozlišovat na druhy. Středověké cechy dohlížely na průběh výuky řemesla chlapců v učení a skládáním zkoušek.Později byl řeznický cech zrušen a byla vytvořena společenstva řezníků, která zajišťovala odbornost prodejců masa. V letech 1870 až 1900 začala vznikat v mnoha městech nová moderní jatka

Byla zavedena povinná prohlídka masa - maso nemocných zvířat bylo likvidováno v jatkám přilehlé pohodnici = kafilérie (dnes asanační ústav) Od roku 1860 bylo zavedeno chladící zařízení (nejdříve pomocí ledu). Nad zdravotním stavem zvířat a zdravotní nezávadností masa dohlíželi veterinární lékaři = Vysoká škola zvěrolékařská v Brně založená v roce 1918 (dnes Veterinární a farmaceutická univerzita). Významné bylo i založení laboratoří na kontrolu nezávadnosti masa

Ukázka vybavení staré řeznické dílny Zdroj: Valašské muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm

ŘEZNÍK – UZENÁŘ Řezník a uzenář je kvalifikovaný pracovník, který samostatně porcuje, zpracovává a upravuje maso a zhotovuje běžné masné výrobky. Mezi jeho pracovní činnosti patří např.: příjem, porážka a bourání masa jatečných a ostatních zvířat obsluha technologických výrobních zařízení a porážecích linek třídění, porcování, balení a skladování masa výroba masných výrobků podle různých technologických postupů odebírání vzorků pro laboratorní analýzy meziproduktů a hotových výrobků, senzorická kontrola jakosti výrobků

Bourání vychlazených půlek Měření podílu libového masa sondou Zrání masa v chladírně Míchárna

Výrobky před uzením Výroba párků, klobás, špekáčků Vyhlášená Vysočina z Tišnova

Balírna masných výrobků Rozvoz výrobků Zdroj: www.steinhauser.cz

PŘÍKLAD STŘEDNÍCH ŠKOL, KDE JE MOŽNÉ SE TOMUTO ŘEMESLU VYUČIT SOŠ a SOU Znojmo, www.szes-dvorakova.cz SŠ potravinářská a služeb, Brno, www.soups.cz

ZPRACOVÁNÍ OBILÍ A VÝROBA PEČIVA PEKAŘ, CUKRÁŘ

Historie pekařské a cukrárenské výroby Starý Egypt - Pekařství je jednou z nejstarších činností lidstva.První zmínky o chlebu pocházejí před 6 000 lety ze starého Egypta podobě nekvašených chlebových placek. Postupně nabýval chléb různého tvaru - oválný, tvar tupého kužele, podoba pyramidy, ryb či ptáků. Židé, kteří žili ve vyhnanství a v egyptském zajetí byli jedni z mnoha kteří rozšířili výrobu a konzumaci chleba ( hebrejsky Lehem )dál do světa.Řekové převzali pečení chleba od Židů prostřednictvím Féničanů.Z Egypta se výroba chleba rozšířila do celého antického světa. Řekové a Římané zlepšovali techniky jeho výroby a obměňovali typy používaných obilovin. Z Říma se přenesla příprava moučného těsta do Galie a Germánie a v době stěhování národů si znalosti pečení chleba přisvojili i Slované.

Historie pekařství v Čechách Určit přesněji, kdy se stalo pečení chleba řemeslem, ať již ve světě nebo u nás, je velice obtížné. Historické prameny vzniku pekařského řemesla jsou značně odlišné. První historické zprávy o pekařském řemesle u nás jsou v Kosmově kronice v 11. století, kde mezi řemeslníky v Čechách jsou jmenováni i pekaři. Postupnou specializací vzniklo samostatné pekařské řemeslo. Proces specializace řemeslné výroby pokračoval i ve 14. století. Vytvářeli se zájmové organizace místních řemeslníků - cechy. V Čechách byl první pekařský cech založen roku 1338 v Netolicích. Pekaři se stávali váženými a bohatými měšťany jejich počet se ve středověku zvyšoval a začaly se vytvářet tzv. cechy.

Od druhé poloviny 19. století nastává rozvoj pekařské výroby a původně ruční výrobu ve stále větší míře nahrazují stroje. Dnes jsou velké pekárny vybaveny plně automatizovanými výrobními linkami, u kterých mohou pracovat i ženy. Technika odstranila namáhavou práci také v malých pekárnách. Přesto že stroje odstranily namáhavou práci a dřinu při výrobě chleba, zůstává chléb a po mnoho dalších generací ještě jistě zůstane, tou nejváženější potravinou. míchací zařízení s pohyblivými mísami „Prima-300“ Zdroj: http://translate.google.cz/translate?hl=cs&langpair=en%7Ccs&u=http://www.foodprocessing-technology.com/contractors/industrial_ovens/gallery.html

Charakteristika provozoven podle velikosti podle vyráběného sortimentu – chleba, běžné a jemné pečivo, koláče, trvanlivé pečivo, klasické cukrářské výrobky, biovýrobky podle regionu

Práce v pekařské dílně - pekař Přijímání surovin a jejich uskladnění. Obsluha příslušných potravinářských strojů. Výroba chleba a běžného pečiva. Ruční dohotovování výrobků. Balení výrobků. Vedení příslušné dokumentace. Expedice hotových výrobků. Prodej výrobků. Další potřebná profese Potravinářský technolog

Víte, jak se pečou rohlíky? Příprava těsta naporcované těsto

vkládání těsta do stroje srolované rohlíky kynutí rohlíků potření rohlíků vodou

ochucení rohlíků rohlíky před parní pecí a je hotovo

Práce v cukrářské dílně - cukrář Příjem, kontrola a uskladňování surovin pro cukrářskou výrobu. Výpočet jejich spotřeby surovin podle receptur. výroba cukrářských těst, hmot a krémů, zmrzliny, cukrářských polotovarů a hotových cukrářských výrobků. Navrhování a zhotovování složitých, umělecky a výtvarně náročných cukrářských výrobků. Prodej cukrářských výrobků zákazníkům. Kontrola jakosti výrobků a odebírání vzorků pro laboratorní analýzy. Skladovací, expediční a hygienicko-sanitační práce. Další příbuzné profese Cukrovinkář, pečivář

NĚCO PRO OKO 

PŘÍKLAD STŘEDNÍCH ŠKOL, KDE JE MOŽNÉ SE TOMUTO ŘEMESLU VYUČIT Střední odborné učiliště, Mikulov, www.sou-mik.cz Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Znojmo, Dvořákova 19 www.szes-dvorakova.cz VOŠ a Střední odborné učiliště, Bzenec, www.soukyjhavli.cz

Děkujeme za pozornost a přejeme šťastnou volbu vaší budoucnosti http://mvmb.iss-sokolnice.cz/