7 divů České republiky Lucie Němcová, Michal Smutný, Bětka Mošnová, Eva Marešová, Zdenka Herová, Věrka Bludská, Jakub Guth.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Památky Unesco Česká republika.
III/2 XV A
Nejvýznamnější památky města Vendula Hubáčková
Znojmo
GOTICKÁ KULTURA.
Gotika.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
PRAHA-hlavní město ČR.
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Gotická kultura.
PRAHA - hlavní město České republiky.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Hluboká panoramaticky
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
CESTOVÁNÍ.
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Gotická kultura.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Česká gotika.
Hrady a zámky.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
PAMÁTKY PRAHA.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
České země ve středověku
Praha Andy Poláková.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Český Brod.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
PRAHA - historické jádro je největší městská památková rezervace vyhlášená v roce v roce 1992 zapsána na Seznam UNESCO jako první památka na území.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_28_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Pozdní gotika.
pol. 12. století - konec 15. stol.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Pozdně gotická architektura v Čechách
Česká republika - Kutná Hora
GOTIKA název gotika je podle Gótů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
KARLŠTEJN KARLŠTEJN.
Královské město Rakovník
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Gotické památky v Čechách
Transkript prezentace:

7 divů České republiky Lucie Němcová, Michal Smutný, Bětka Mošnová, Eva Marešová, Zdenka Herová, Věrka Bludská, Jakub Guth

7 divů České republiky Pražský hrad Karlštejn Červená Lhota Telč Kostel sv. Jana Nepomuckého Ještěd Pražský orloj

Pražský hrad Jakub Guth

Pražský hrad od konce 9. stol. centrum české státnosti, sídlo - českých knížat a králů, dvakrát římskoněmeckých císařů, prezidentů ČSR, ČSSR, ČSFR a ČR. byl založen jako přemyslovské hradiště asi v 80. letech 9. stol. knížetem Bořivojem V 2. pol. 13. stol. za Přemysla Otakara II. byl Pražský hrad rozšířen o západní a východní předpolí a obehnán novými hradbami, které navázaly na opevnění právě založené Malé Strany. V roce 1344 za Karla IV., byly položeny v souvislosti s povýšením pražského biskupství na arcibiskupství, základy gotické katedrály sv. Víta (na návrhu se podíleli se architekti Matyáš z Arrasu a P. Parléř) V následujících letech byl Pražský hrad přestavěn v rozsáhlou a honosnou císařskou rezidenci Belveder

Pražský hrad Od roku 1484, za Vladislava a Ludvíka Jagellonského byla pozdně gotická přestavba hradu, vedená B. Riedem (mohutné pozdně gotické opevnění s dělovými baštami Daliborkou a Prašnou věží, nové palácové, tzv. Ludvíkovo křídlo, mohutný trůnní Vladislavský sál, jezdecké schody aj.). V roce 1541 byl Pražský hrad poškozen mohutným požárem, poté za Ferdinanda I. Habsburského byla provedena renesanční přestavba obytných prostor a jeho okolí Po roce 1620 úpadek Pražského hradu; jeho význam opět vzrostl až za Marie Terezie v 2. pol. 18. stol., kdy architekt N. Pacassi přestavěl hrad ve střídmém pozdně barokním stylu zhruba do současné podoby. V 2. pol. 19. stol. začala dostavba chrámu sv. Víta ( byl slavnostně otevřen v roce 1929). Po roce 1918 byly provedeny úpravy Pražského hradu na sídlo prezidenta republiky. Loreta Chrám sv. Víta

Karlštejn Michal Smutný

…Něco k historii Hrubá stavba Karlštejna trvala přes deset let, vnitřní úpravy kaple svatého Kříže se protáhly až do roku 1365. Roku 1619 byly kvůli úpadku odvezeny korunovační klenoty i s archivem do Prahy. V roce 1620 posádka vydala hrad vojsku Ferdinanda II. bez boje a roku 1648 dobyli hrad švédové. Dnešní podobu získal Karlštejn při puristické úpravě v letech 1887-1899. Základní stavební plány navrhl profesor Friedrich Schmidt.

…Samotná stavba Jednotlivé části hradu jsou umístěny do různých výškových úrovní, které vyjadřují jejich význam. Hradu dominuje masivní hranolová věž zvaná Velká, jejíž půdorys má strany 25 a 17 metrů. Průměrná síla zdiva je 4 metry, na severní straně dokonce přes 6 Hlavním prostorem Velké věže a celého hradu je kaple sv. Kříže. Její stěny obíhá ve spodní části pás s broušenými polodrahokamy,vsazenými do pozlaceného štuku. Díla v kapli namaloval Mistr Theodorik,dvorní malíř Karla IV.

Červená Lhota Lucie Němcová

Červená Lhota Renesanční zámek (nedaleko Jindřichova Hradce) stojící uprostřed rybníku na skalnatém ostrůvku Zámeckou budovu tvoří čtyři křídla uzavírající uvnitř malé nádvoří. Původní středověká tvrz byla přestavěna na renesanční zámek. (Jménem Červená Lhota se mu říká až od 17. stol kdy zámek získali Slavatové.) Poslední změny byly provedeny poč. 20.stol, kdy byl doplněn o obloučkové štíty

Telč Zdenka Herová

Telč Od roku 1336 se v pramenech mluví o Telči jako o městě. Zachariáš z Hradce se zasloužil o přestavbu zámku i městských domů. Zámecký park i zahrada vznikly v 16.století. Roku 1848 byl skleník, stojící v parku, obohacen o mnoho rozmanitých druhů orchidejí.

Kostel sv. Jana Nepomuckého Eva Marešová

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře Poutní kostel na Zelené hoře dal postavit opat kláštera ve Žďáru v roce 1720 na uctění památky českého mučedníka a světce Jana Nepomuckého v souvislosti s jeho připravovaným svatořečením. Povolal tím českého stavitele italského původu, Santiniho Aichela Santini na hoře nad starým klášterem vystavěl chrám o půdorysu pěticípé hvězdy (= atribut sv. Jana Nepomuckého) Tento poutní kostel z 18. století je vrcholným dílem architekta Santiniho a jedním z nejoriginálnějších dokladů barokní gotiky V roce 1994 byl zařazen do seznamu památek UNESCO Pěticípá hvězda a číslo pět se staly svatojánskou barokní symbolikou

Ještěd Věra Bludská

Ještěd Nejvyšší a jediný tisícový vrchol Ještědsko – kozákovského hřbetu Televizní vysílač, hotel, restaurace Je 98 metrů vysoký Od roku 1998 je Ještěd vyhlášen kulturní památkou Průměrná roční teplota vrcholu 3,9°C a průměrné roční srážky 850mm Architekt Karel Hubáček získal za stavbu Perretovu cenu – nejvyšší ocenění Mezinárodní unie architektů Z vrcholu se otvírá neomezený pohled na všechny světové strany Symbol liberecké oblasti

Pražský orloj Alžběta Mošnová

Co vlastně můžeme na Orloji vidět? Pražský orloj Nachází se na jižní straně radniční věže sestrojil ho orlojník mistr Mikuláš z Kadaně, a to již roku 1410. Duševním otcem orloje pak byl profesor University Karlovy Ondřej Šinder, astronom, lékař, matematik. Co vlastně můžeme na Orloji vidět?

Co vlastně můžeme na Orloji vidět? Pražský orloj Co vlastně můžeme na Orloji vidět? Na nejvýše položené části se nachází dvě okénka, která se každou hodinu otevírají a zjevují se v nich dřevěné postavičky uklánějících se apoštolů. Pod tím jsou umístěné čtyři sošky - kostlivec převrací přesýpací hodiny, vyzvání a kývá na Turka, který však kroucením hlavy odmítá. Marnivec se zhlíží v zrcadle a Lakomec potřásá měšcem plným peněz. Apoštolové se představují denně celkem třináctkrát – od osmi hodin ráno do osmi hodin večer. Druhá část orloje se nazývá sféra. Sféra znázorňuje pohyb nebeských těles, ukazuje kolik je právě hodin a podobně. Nejníže je umístěna kalendářní deska (měsíčník ). Maloval ji Josef Mánes. Ta co je vidět na Staroměstském náměstí je kopie originálu uloženého v Muzeu hlavního města Prahy. Na měsíčníku jsou kromě znaku města namalována znamení zvěrokruhu a jednotlivé měsíce roku, které představují výjevy ze života venkovského lidu

Děkujeme za pozornost