Stručné dějiny výroby porcelánu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MANUFAKTURA A PRVNÍ STROJE
Advertisements

ROPA Pavel Kratochvíl.
Automobilový průmysl země Sasko
Zámořské kolonie - rozvoj světového obchodu.
MĚŘENÍ ČASU PhDr. Jana Žáková.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
EVROPA PO ZÁMOŘSKÝCH OBJEVECH
PORCELÁN A KERAMIKA.
Míšeň je německé město v Sasku severozápadně od Drážďan (asi 180 km od Prahy)
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
Starověká Čína.
Keramické a sklářské tříleté učební obory
Návštěvnické centrum Thun 1794 a.s.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Hrnčířství Jedna z nejstarších lidských technologií
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Karlovarský kraj K.
NÁRODNOSTNÍ SITUACE V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Klára Šáchová Šárka Rudá (Martina Kyptová)
Vývoj peněz II. Petr Machala.
Keramika 1 Chemie VY_32_INOVACE_234, 12. sada, CH ANOTACE
Keramický výrobek.
Keramika po 2. světové válce
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Dějiny průmyslu a obchodu Města Příbora Vypracovali žáci 6.C ZŠ Příbor Jičínská.
Habsburská monarchie do roku 1740
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
!!KOPÍROVÁNÍ ZAKÁZÁNO!! Ten kdo zkopíruje tuto prezentaci musí mít povolení od majitele!! Berte na vědomí že kopírování se trestá!!! ©Miňonka.
1. kolo 7.ročník
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Klaster.Kladruby.
Romantická architektura v Čechách
LIDOVÁ KERAMIKA v Čechách a na Moravě
Emil František Burian
Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
ROKOKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3618 _Rokoko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO Uherské.
Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rozvoj vědy a techniky Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR.
VÝROBA PAPÍRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_6.VYNÁLEZY A VYNÁLEZCI 18. A 19. STOLETÍ TÉMA:
Doprava a spoje Autor: Matěj Nováček, 8tř. Suezský průplav zkráceně Suetz, otevřen roku 1869 je 163 km dlouhý průplav v Egyptě spojující Středozemní a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_14. ROZVOJ PRŮMYSLOVÉ VÝROBY 2. POLOVINA 19.
Porcelán Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_09_Z8_Porcelán.
Nové oděvní materiály Další možnosti vývoje materiálů.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_06 TÉMA: VYNÁLEZY.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_23_Hranice, sousední.
Sklářský průmysl Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_10_Z8_Sklářství.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
HISTORIE A SOUČASNOST DOSTIHOVÉHO SPORTU
MANUFAKTURY A PRVNÍ STROJE
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Dějiny ČR Vynálezy mění svět
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_10
Romantická architektura v Čechách
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
Mešita šejka Zayeda Abu dhabi.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Život v Československu mezi dvěma válkami
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Manufaktury Začínají vznikat v polovině 18. století
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-02
Železniční doprava 19. stol.
Dějiny Austrálie
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
Transkript prezentace:

Stručné dějiny výroby porcelánu

Čínský porcelán Podle dostupných pramenů je umění výroby porcelánu známo již od 2.století n.l. z Číny. V 16. století se znalost výroby dostala i do Japonska. Tajemství výroby porcelánu bylo střeženo a několik století zůstalo Evropanům utajeno. Prvními obchodníky se stali Italové a později Portugalci a Holanďané, kteří do evropských přístavů dopravovali celé lodní zásilky tehdy vzácného zboží. Dovážený porcelán byl velmi drahý, a proto byly vynaloženy značné prostředky k vynalezení materiálu podobného porcelánu, který se právem označoval jako „ bílé zlato“.

První pokusy o výrobu porcelánu Prvním malým úspěchem v Evropě byl v 16. století vyrobený medicejský porcelán v Itálii. Medicejové založili ve Florencii dílnu, kde se snažili napodobit drahý dovážený čínský porcelán. Dochovalo se 80 kusů tohoto medicejského porcelánu s charakteristickým modrým dekorem, který byl vyráběn z křemene, kaolínu a lehkotavitelné skloviny. V 17.století vynalezli Francouzi v továrnách Saint Cloud, Vincennes a Sevresu měkký porcelán.

První evropský porcelán Skutečný tvrdý porcelán vyrobil v Drážďanech Po dlouhých a obtížných pokusech alchymista Johan Friedrich Böttger. Zprvu vyrobil kmeninu, která byla podle stupně výpalu hnědá až červená – tzv. železný porcelán. Skutečný bílý porcelán byl vyroben v r.1710 a jeho výroba přenesena do továrny v Míšni. Výrobní postup a složení hmoty se přísně tajilo. Až v roce 1719 získával míšeňský porcelán světové úrovně, který vycházel z čínských a japonských vzorů, ale i například tzv. cibulového vzoru známého dodnes .

Rozvoj výroby porcelánu v Evropě Začal se vyrábět nejen užitkový porcelán, ale i známé míšeňské žánrové figurky, zobrazující „Čtyři roční období“ Druhá továrna byla založena ve Vídni v r. 1718 a výrobní tajemství údajně vyzrazeno podplacením pracovníka z Míšňě. Od r. 1744 byla továrna státní a výroba porcelánu chráněna ustanoveními, ktré zabraňovaly zakládání dalších porcelánek zejména v Čechách. Další z továren byla založena 1747 v Mnichově a v r. 1751 V Berlíně a v Duryňsku, kde bylo levné palivové dřevo. Další byly známé porcelánky v Curychu (Švýcarsko) 1763, Chelsea (Anglie), v Benátkách a Neapoli (Itálie) v r. 1771

Vznik porcelánového průmyslu v Čechách Výrobě porcelánu předcházela výroba kameniny z r. 1789 v továrně v Javorné, kterou založil František Haberditzl. Povolení k výrobě porcelánu získal až Jan Jiří Paulus a Jan Jiří Reumann, kteří v r. 1792 založili v Horním Slavkově První továrnu na porcelán v Čechách, která se stala základem porcelánového průmyslu na Karlovarsku. „Haas a Czjzek“ – první porcelánová manufaktura

Rozvoj porcelánového průmyslu v Čechách Druhou naší porcelánkou v Čechách založil hrabě František Josef Thun v Klášterci nad Ohří v r.1973. Do několika let vzniká mnoho dalších hlavně na Karlovarsku, kde byla objevena velká ložiska kaolínu. Jsou to továrny v Kysíblu 1802, v r. 1803 v Březové (dříve Pirkenhammer) a potom 1804 v Dalovicích, 1810 v Chodově, 1813 ve Stará Roli, 1816 v Lokti.

SOUČASNOST Porcelánový průmysl prošel do dnešních dnů nejen rozvojem, ale po r.1990 došlo k privatizaci, která vyústila ke zrušení mnoha továren na Karlovarsku. V současné době vyrábí porcelán na Karlovarsku tyto porcelánky: Thun 1794 a.s. Nová Role, Thun 1794 a.s. Klášterec n.O., G.Benedikt s.r.o., Bohemia Moritz Zdekauer a.s. St. Role, Epiag Lofida s.r.o. Dalovice a Manufaktura Chodov, Rudolf Kämpf – porcelán Loučky s.r.o.

KONEC