Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Advertisements

Vytvořila Beata Duchková
Vypracovaly: Eliška Protivová a Anička Srbková
Jihočeský kraj Znaky.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČR – Jihočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.09 Mgr. Kosík Lukáš
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Lenka Matznerová, Kristýna Housarová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
vypracoval: Jan Hladký
zpracovaný v rámci projektu
Jihočeský kraj.
JIHOČESKÝ KRAJ.
Jihočeský kraj.
Jihočeský kraj C.
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Jihočeský kraj - procvičování
Jihočeský Kraj David Němec.
Cestujeme po jižních Čechách
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Náměstí v Českých Budějovicích
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Jihočeský kraj Martin Klimeš Jakub Kobza 9.A „kraj vody“
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Naše město České Budějovice jsou krajské město. Byly založeny Přemyslem Otakarem II. roku Mají více jak obyvatel. Město řídí primátor. Městem.
Jihočeský kraj Rozloha – km2
43.1 Jihočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
Nikola Burkoňová. Leží na jihu Čech. Sousední kraje:  Plzeňský (západ), Středočeský (sever), Vysočina (severovýchod), Jihomoravský (východ) Krajské.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceJižní Čechy Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje.
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Česká Republika a její kraje
Jihočeský kraj.
Jihočeský kraj Jihočeský kraj.
VYSOČINA.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Socioekonomická sféra
Zachovalá příroda Historické památky
Mgr.J.Mareš Plzeňský, Jihočeský EU-OPVK VY_32_INOVACE_720 územní jednotka - Jihozápad Plzeňský kraj - největším správním střediskem je Plzeň/170 tis./druhé.
Jihočeský kraj. Povrch: Šumava (Plechý 1378m.n.m.), národní park Třeboňská pánev, Českobudějovická pánev, Novohradské hory, ze severu zasahuje Středočeská.
ČESKÁ REPUBLIKA Jihočeský kraj Jihočeský kraj v ČR.
Jižní Čechy VY_32_Inovace_17KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorHana Krejčová Datum NázevVY_52_INOVACE_23_Jihočeský kraj Ročník4. Číslo.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_33_Jihočeský kraj_Sluková Téma: Jihočeský kraj Číslo.
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika – Jihočeský kraj
JIHOČESKÝ KRAJ.
Česká republika – České Budějovice
VY_32_INOVACE_187 Tomáš Nový osmý kraje ČR
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_52_INOVACE_16_02_Jihočeský kraj
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 04 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Zachovalá příroda Historické památky
Základní škola Rosice, okres Chrudim
VY_12_INOVACE_Rů_II_15 JIŽNÍ ČECHY Název projektu: OP VK
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_11 TÉMA: Vlastivěda4
Transkript prezentace:

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Jihočeský kraj Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková

Jihočeský kraj Jihočeský kraj je samosprávná územní jednotka České republiky, tzn., že má na svém území své řídící orgány. Dříve se jmenoval Budějovický kraj, ale od roku 2001 byl přejmenován na Jihočeský kraj. Leží převážně na jihu historických Čech, ale částečně zasahuje na Moravu, a to oblastí Dačicka. Našimi sousedy na jihu je Rakousko. Jihozápad kraje má společnou hranici s Německem. Západní část kraje sousedí s Plzeňským krajem, sever se Středočeským krajem. Část území sdílí hranici také na severovýchodě s krajem Vysočina. Svoji rozlohou zabírá 12,8 % České republiky a je tak druhým největším krajem země. Žije zde 630 063 obyvatel, což je velice málo. Jihočeský kraj má tak nejnižší hustotu osídlení v celé České republice. Na této ploše je 623 obcí a 53 měst. Kraj je rozdělen ne 7 územních celků – okresy. Je to okres České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor. Největším městem jsou České Budějovice, které jsou hospodářským a kulturním centrem kraje. Jsou také zároveň krajským městem. Dalšími velkými městy jsou Tábor, Písek, České Budějovice, Prachatice, Týn nad Vltavou, Jindřichův Hradec, Strakonice, Třeboň nebo Bechyně.

České Budějovice leží na soutoku řek Vltavy a Malše České Budějovice leží na soutoku řek Vltavy a Malše. Město bylo založeno ve 13. století Přemyslem Otakarem II. Stalo se královským městem s četnými privilegii. Od 18. století zde funguje pivovar, který se dnes jmenuje Budějovický měšťanský pivovar. Jeho pivo je dnes vyhlášené po celém světě. Roku 1883 zde vznikla první železnice na evropském kontinentě, tzv. koněspřežná dráha (vozy na kolejích tažené koňmi), která vedla z Českých Budějovic do Lince. Po druhé světové válce byl městu přisouzen charakter univerzitního města, neboť zde vznikl Pedagogický institut, dnes Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity. Nalezneme zde četné historické památky. Celé centrum se nese v historickém duchu – náměstí ještě z dob Přemysla Otakara II. je jedním z největších v Evropě, má pravidelný čtvercový tvar. Jediným pozůstatkem původní dlažby je tzv. Bludný kámen, kde dříve bývalo popraviště. Kdo prý po desáté hodině večerní překročí kámen, nedostane se domů. Náměstí je obehnáno renesančními domy s podloubími, hlavní budovou je renesanční radnice. Dominantou náměstí je Černá věž, také renesanční, která je vysoká 72 m a Samsonova kašna z 18. století. Další historicky známou budovou jsou tzv. Masné krámy ze 16. století, dříve prodejní místa, dnes vyhlášená pivnice. Celé město bylo dříve obehnáno hradbami. Dnes se nám z nich dochovala jen torza, z toho například Rabštejnská věž nebo Železná panna ze 14. století. Krajina Jihočeského kraje je vyhlášená svými rybníky a dlouholetou tradicí rybníkářství. Největším rybníkem kraje je Rožmberk, který svou rozlohou zabírá 489 hektarů. Krajinu protínají četné řeky a říčky. Největší je řeka Vltava. Dalšími toky jsou Lužnice, Otava, Blanice, Malše, Nežárka, Lomnice, Stropnice, Skalice a Volyňka. Řeky se staly oblíbenou zastávkou vodáků, kteří je rádi sjíždějí na lodích. Na tocích řek byly vystavěny přehradní nádrže, které měly za úkol zadržovat vodu a staly se tak zásobárnou pitné vody. V jižních Čechách najdeme 11 přehradních nádrží – Lipno (to má dvě části), Orlík, Hněvkovice, Římov, Husinec, Landštejn, Jordán, Soběnov, Humenice a Kořensko.

Celý kraj je položený do dvou pánví – Českobudějovické a Třeboňské Celý kraj je položený do dvou pánví – Českobudějovické a Třeboňské. Okolo nich se rozprostírají kopce – Českomoravská vrchovina, Novohradské hory, Středočeská pahorkatina a na jihozápadě druhé nejvyšší pohoří Čech Šumava. Nejvyšším bodem Šumavy je Plechý – 1378 m. Jelikož jsou na Šumavě vzácné biotopy a objevují se tu i chráněná zvířata, bylo toto území vyhlášeno Chráněnou krajinnou oblastí. Jihočeský kraj je také vyhlášený malebností svých vesnic. Nejhojněji navštěvované jsou Holašovice, které byly zapsány také do seznamu UNESCO. Soubor budov zde tvoří jedinečný celek, v duchu tzv. selského baroka, pro něž jsou charakteristické zdobené štíty domů. Oblast kraje není bohatá na nerostné suroviny. V malé míře se tu těží vápenec, grafit, stavební kámen. Velkým přírodním bohatstvím tu jsou však lesy. Proto zde v minulosti i dnes převažuje dřevařský průmysl a lesnictví. Najdeme zde také sklářský průmysl, zemědělství, papírenský průmysl nebo rybníkářství. Nedaleko Českých Budějovic je v provozu také jaderná elektrárna Temelín – důležitý dodavatel energie pro Českou republiku. Ve výtvarné výchově zkouší žáci namalovat svůj námět pro dům podle stylu selského baroka – vytvoří tak svoji vesničku.

Znak Jihočeského kraje

Pozice kraje v České republice

České Budějovice

Černá věž a kostel sv. Mikuláše

Holašovice – selské baroko

Holašovice

Holašovice

David P. a Soukup V. , Velká turistická encyklopedie Jihočeský kraj. 1 David P. a Soukup V., Velká turistická encyklopedie Jihočeský kraj. 1. vyd. Praha, Euromedia – Knižní klub 2008. Obrazové přílohy převzaty z: http://commons.wikimedia.org 12