Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní."— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Českokrumlovsko

2 ČESKOKRUMLOVSKO ► Okres Český Krumlov je nejjižněji položený okres České republiky. Svou rozlohou je třetí největší v jihočeském kraji. Počet obyvatel je však velice nízký – jen 60 708, méně obyvatel má již jen Prachaticko. Okres tvoří 45 obcí, 6 měst a 3 městyse. Nalézá se zde také vojenský prostor Boletice. Centrem okresu je město Český Krumlov. Sousedy jsou Prachaticko, Českobudějovicko a Dolní Rakousy. ► Okres vznikl roku 1960. Českokrumlovsko bylo snad nejvíce z celé České republiky poznamenáno poválečným vývojem. Po ukončení druhé světové války musela být většina německého obyvatelstva odsunuta. Odsun Němců znamenal pro Českokrumlovsko velkou ránu, protože většina jeho obyvatel byli právě Němci. Došlo tak k rapidnímu poklesu žijících obyvatel. Nedlouho poté vzniklo přísně střežené hraniční pásmo, jemuž padlo za oběť velké množství obcí. Další snížení obytných prostor znamenalo pro okres zřízení Boletického vojenského prostoru. V padesátých a šedesátých letech byla vystavěna Lipenská přehrada, kvůli níž byly zatopeny některé vesnice, které stavbě bránily. ► Českokrumlovsko je tvořeno převážně horami a podhorskými oblastmi. Najdeme zde důležitá pohoří – Šumavu a Novohradské hory. Nejvyšším vrcholem je na Šumavě Smrčina – 1338 m.n.m. Nejznámějším vrcholem Blanského lesa je Kleť, která je vysoká 1083 m.n.m. Na jejím vrcholu najdeme hvězdárnu a nejstarší kamennou rozhlednu v Čechách. Nejvýše položenou obcí je Světlík – 798 m.n.m. a nejníže Zlatá Koruna – 473 m.n.m. Část plochy okresu zabírá největší vodní nádrž České republiky – Lipno. Okresem protékají dvě důležité řeky: Vltava a Malše. Pramen Vltavy najdeme na Šumavě a pramen Malše v rakouské části Novohradských hor. Českokrumlovsko oproti Třeboňsku není bohaté na rybníky. Největší z nich najdeme v Boletickém prostoru a jmenuje se Olšina.

3 ► Okres Český Krumlov je považován za hospodářsky nejzaostalejší v kraji. Hlavními odvětvími hospodářství je zde zemědělství, lesnictví a částečně také papírenský (Větřní) a strojírenský průmysl (Velešín). Hlavní surovinou zemědělství jsou obiloviny. Vzhledem k velkému množství podhorských oblastí s velkými pastvinami se zde daří také chovu skotu. Okres zabírají ze 47 % lesy, daří se zde proto také lesnictví a těžbě dřeva. Na Českokrumlovsku se nachází naleziště některých nerostných surovin. Jedná se například o tuhu, která se těžila v okolí Českého Krumlova. Dnes zde najdeme expozici věnující se její těžbě. ► Českokrumlovsko patří mezi turisticky nejatraktivnější místa celé České republiky. Nalezneme zde pro turisty velká lákadla. Pro milovníky historie je to perla jižních Čech Český Krumlov a další četné historické památky. Pro vyznavače dlouhých horských procházek jsou to krásy Novohradských hor, Šumava nebo Blanský les. Ani řeky nezůstávají v létě bez povšimnutí turistů, provozuje se zde velice oblíbené sjíždění řek na lodičkách. Oblíbeným místem návštěv cyklistů se dnes stává Boletický prostor. Místo bylo po dlouhé roky nepřístupné, proto je zde příroda netknutá člověkem. Prostor je v současnosti zpřístupněn pouze o víkendech či svátcích. ► Při návštěvě přírody musí návštěvníci dodržovat přísná pravidla. Šumava spolu s Blanským lesem byly vyhlášeny Chráněnou krajinnou oblastí. V Novohradských horách byl prozatím zřízen přírodní park. Tamní Žofínský prales byl vyhlášen přírodní rezervací. ► Pro zajímavost můžeme vyjmenovat některá města a obce Českokrumlovska: Český Krumlov, Dolní Dvořiště, Kaplice, Brloh, Frymburk, Horní Planá, Černá v Pošumaví, Chvalšiny, Kremže, Lipno nad Vltavou, Loučovice, Přední Výtoň, Rožmberk nad Vltavou, Větřní, Zlatá Koruna, Vyšší Brod, Zubčice a další.

4 Okres Český Krumlov

5 Přehradní nádrž Lipno

6 Vojenský prostor Boletice

7 Flašková Z., Český Krumlov historická část města, hrad a zámek. 1. vyd. České Budějovice, MCU s.r.o. 2002. Obrazové přílohy převzaty z: http://commons.wikimedia.org


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní."

Podobné prezentace


Reklamy Google