Náboženská situace v Čechách a na Moravě v 16

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Advertisements

Václav IV
Jak se Habsburskové dostali na český trůn?
Způsoby vlády Ferdinanda I. v českých zemích 1526–1564
České země po husitských válkách
Husitská revoluce konec.
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
7. ročník Pozdní středověk
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Baroko v Čechách Dobové pozadí
HUSITSTVÍ Lenka Venclová 7.ročník.
Nástup Habsburků v Čechách 7. ročník.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Lenka Venclová 7.třída.
Evropa na počátku novověku
České země v předbělohorském období
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
České země od nástupu Habsburků po třicetiletou válku
Boj českých stavů proti habsburským panovníkům
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Habsburkové.
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Nástup Habsburků na český trůn
MARTIN LUTHER 1483 – 1546.
Vývoj veřejné správy v českých zemích Přednáška č. 3 Správní experimenty husitské revoluce JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vyber co sem nepatří katolíci luteráni kalvinisté
Doba jagellonská.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
OPAKOVÁNÍ – POČÁTKY NOVOVĚKU
VY_32_INOVACE_23-08 Reformace 2/ Německá reformace.
Reformace v Německu a její šíření v Evropě
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Nástup Habsburků na český trůn
Šíření reformace v Evropě
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ.
FILIP I. SLIČNÝ Španělský král KAREL V. Španělský král FERDINAND I. Český král „Říše, nad kterou slunce nezapadá“ Maxmilian II. RUDOLF II. Český král.
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost TŘICETILETÁ VÁLKA
Reformace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
RANÝ NOVOVĚK (1526 – 1648).
HUSITSTVÍ.
NÁSTUP HABSBURKŮ NA ČESKÝ TRŮN
NOVOVĚK Kapitola IV. ČESKÉ ZEMĚ PŘED BÍLOU HOROU.
Třicetiletá válka Období
České země po nástupu Habsburků
Novověk – nástup Habsburků na český trůn
VY_32_INOVACE_
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Reformace v západoevropských monarchiích
Český stát v habsburské monarchii – Nástup Habsburků na český trůn
Dějiny významných států v evropě
Náboženské války ve Francii
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Náboženská situace v Čechách a na Moravě v 16 Náboženská situace v Čechách a na Moravě v 16. století: Křesťanské denominace a sekty, lidová reformace Zápas o Českou konfesi 1575

Novokřtěnci habáni, taufeři ze Švýcar a Tyrol, 1521-1525 na Moravě 1528, 1534, 1537 – zákazy novokřtěnců v Čechách (výnosy Ferdinanda I.) dr. Baltazar Hubmaier upálen ve Vídni 1528 Jakub Huter 1536 popraven v Tyrolích n. ekonomickou posilou Moravy (řemeslníci, zemědělci, mlynáři, tkalci, zámečníci, keramikové)

Pamětní deska u bývalých vídeňských hradeb (Stubentor)

Malá stránka vznik asi 1494, první vůdce Amos, pak Jan Kalenec z Prahy stoupenci zvl. v J Čechách uzavřenost vůči okolí, žádná participace na světské moci zánik asi 1542 po Kalencově smrti

Mikulášenci též bratří pecinovští, plačtiví, vláseničtí zal. ve 2. pol. 15. stol. – Mikuláš z Vlásenice stoupenci zvl. ve městech blízcí utrakvistům

Habrovanští 1526: zal. Jan Dubčanský ze Zdenína vlastní tiskárna, vliv na reformaci na Moravě 1537 Dubčanský zatčen, po jeho smrti 1543 sekta zanikla společný rys sekt v Čechách a na Moravě: početně slabé, závislé na zakladateli, specifický teologický systém (např. Malá stránka: popření Kristova božství a učení o Svaté trojici)

Česká konfese – jednání jí předcházející 1549: sjezd utrakvistických stavů a kněží jaro 1550: sněm – panovníkovy stížnosti na údajný útlak katolických kněží konfliktní situace: Václav z Ludanic (zemský hejtman): „Spíše vzplane Morava ohněm a v popel se obrátí, než by násilí a moci v této příčině se poddala!“ nábožensky motivovaná válka luteránů a Francie proti Karlovi V. v říši 1555: Augsburský mír (jen pro německé země)

1556: příchod jezuitů do Čech 1561: obnovení pražského arcibiskupství – Antonín Brus z Mohelnice 1562: noví utrakvističtí administrátoři Jan Mystopol a Martin Mělnický snaha nekatolíků světit svátek „svatého“ Jana Husa ca 80% obyvatel českých zemí utrakvisté či luteráni; katolíci převážně mezi šlechtou a měšťany

Řešení náboženských problémů za Maxmiliána II.

Jednání o Českou konfesi za vlády Maxmiliána II. (1564–1576) možné až po smrti Ferdinanda I. 1572: děsivé vraždění v Paříži (Bartolomějská noc) 1573: na sněmu nespokojenost stavů s neřešenými zemskými problémy (víra) 1574: stavové rozpouštějí sněm 1575: nový sněm, panovník povoluje jednat „o věcech božských“ obnova náboženských poměrů na základě augsburské konfese: 18 členů komise pro sestavení společného vyznání a církevního řádu (březen-květen, text 25 článků)

Maxmilián II. vyzval k předložení bratrské konfese moravské stavy; dal ČK posoudit katolíkům (negativní ohlas) duchovenstvo ustavuje konzistoř, ne papež, ne panovník srpen-září 1575: Maxmilián odmítl požadavky utrakvistů, přislíbil zachovávat náboženskou toleranci, odmítl dát zaručit písemně Řezno, říjen 1575: Maxmilián vydal do Čech protievangelické mandáty, zákaz tisku České konfese řešení: až Majestát na náboženské svobody (1609) – srov. Edikt nantský (1598)

Jean Tortorel – Jacques Perissin, Masakr ve Vasy 1562

Hodnocení vlády Ferdinanda I. a Maxmiliána II. jejich současníky Marek Bydžovský z Florentina (Svět za tří českých králů) Mikuláš Dačický z Heslova (Paměti) Relace benátského kupce