Příprava Národní inovační politiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Strategie Hospodářského Růstu – vazba na klastry
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Národní program výzkumu III Konference SCHP Praha 23.ledna 2007.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Nehmotné statky a průmyslová práva: jejich ochrana, oceňování a komerční využití European Commission Enterprise and Industry.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství,
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Soustava veřejných rozpočtů II.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Asociace výzkumných organizací EUREKA evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing. Václav Neumajer výkonný předseda.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Ing. Jan Vitula -vrchní ředitel sekce SF MŠMT Ing. Vojtěch Doležal - poradce ministra MŠMT.
Ing. Martin Jahn, MBA – místopředseda vlády pro ekonomiku (Úřad vlády, nábřeží Eduarda Beneše 4, Praha1)12. dubna Strategie Hospodářského Růstu inovace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Návrh operačního programu „Výzkum a vývoj pro inovace“ - strukturální fondy EU 2007 – 13 a Hodnocení VaV a jeho výsledků 2006 Dr. Marek Blažka Sekretář.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s. Seminář Inovační potenciál ČR Pavel Švejda Praha, 8. září 2016.
1 Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační strategie
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Transkript prezentace:

Příprava Národní inovační politiky INOVACE 2004 Týden výzkumu, vývoje a inovací 2. prosince 2004 Marek Blažka

Příprava Národní inovační politiky PROČ NIP? Problém nejen ČR, ale i EU - Lisabonská strategie Ekonomický pilíř (konkurenceschopnost) Sociální pilíř Environmentální pilíř Hospodářská strategie ČR (INOVACE 2004 - mpř. vlády M.Jahn 30.11.2004) - jedním z pilířů je výzkum a vývoj a inovace Absence NIP je jedním z důvodu nízké konkurenceschopnosti ČR, nízkého uplatnění výsledků VaV (Analýza 2004 - www.vyzkum.cz) atd.

Příprava Národní inovační politiky HISTORIE Národní inovační strategie schválena usn. vl. ze dne 24. března 2004 č. 270 uloženo mpř. vlády a předsedovi Rady pro výzkum a vývoj, ministru průmyslu a obchodu a ministryni školství, mládeže a tělovýchovy předložit vládě návrh Národní inovační politiky na léta 2005–2008 velmi obecný dokument ilustrující potřebu inovací Změna vlády v srpnu 2004: změna pojetí NIP (konkrétní opatření v krátkodobém horizontu r. 2006 doplněná střednědobými cíli) vazba na ostatní dokumenty/politiky (Hospodářská strategie ČR, Koncepce inovací pro oblast průmyslu a podnikání na léta 2005-2008, Bariéry růstu konkurenceschopnosti ČR atd.) změna termínu - březen 2005 vládě

Příprava Národní inovační politiky HISTORIE - 2 (pokračování) Jednotlivé kroky uplatňovat co nejdříve Př.: Odečet výdajů na VaV o dalších 100% od základu daně z příjmů (PS - tisk č. 718, listopad 2004) Změna řídící struktury NIP - zjednodušení, řídící výbor: RNDr. Marek Blažka ředitel sekce VaV a lidských zdrojů ÚřVl doc. Ing. Karel Šperlink, CSc. viceprezident SP ČR Mgr. Martin Turnovský, MBA vrchní ředitel MPO doc. RNDr. Petr Kolář, CSc. náměstek ministryně MŠMT Ing. Pavel Komárek, CSc. ředitel TIC Ing. Pavel Švejda, CSc. generální sekretář AIP Bc. David Hofman poradce mpř.vlády Ing. František Hronek, CSc. odbor výzkumu a vývoje a inovací ÚřVl --- Ing. Miroslav Janeček, CSc. prezident AVO (zpracovatel podkladů)

Příprava Národní inovační politiky ZADÁNÍ NIP A) Úvod Odůvodnění politiky, vazby na konkurenceschopnost, vazby na EU atd. (Rada pro Konkurenceschopnost, Lisabonský proces aj. relevantní dokumenty) B) Bariéry inovací, cíle inovační politiky politiky a nástroje jejich dosažení Navrhnout a odůvodnit bariéry inovací, podle nich navrhnout cíle politiky a určit nejvhodnější nástroje pro dosažení cílů politiky v krátkodobém horizontu (opatření do r. 2006) a ve střednědobém a dlouhodobém horizontu. C) Systém hodnocení plnění inovační politiky Navrhnout systém hodnocení inovační politiky a jejích cílů tak, aby respektoval evropský systém a ukazatele.

Příprava Národní inovační politiky PRACOVNÍ STRUKTURA NIP (kap. B) I. Péče o inovační kulturu I.1 Všeobecné vzdělání, příprava na povolání a celoživotní vzdělávání I.2 Mobilita studentů, výzkumných pracovníků a učitelů I.3 Zapojení stakeholders, ovlivňování vztahů veřejnosti k inovacím I.4 Management inovací, rozšiřování inovativních metod managementu I.5 Veřejné orgány (státní, regionální) a podpora tvůrců inovační politiky I.6 Podpora vzniku a rozvoje klastrů a spolupráce při inovacích II. Vytvoření příznivějších rámcových podmínek pro inovace II.1 Hospodářská soutěž (konkurence) II.2 Ochrana práv duševního vlastnictví a obchodního tajemství II.3 Zjednodušení administrativy, odstranění byrokratických překážek II.4 Právní a regulační prostředí II.5 Financování inovací II.6 Daně

Příprava Národní inovační politiky PRACOVNÍ STRUKTURA NIP (kap. B) - 2 (pokr.) III. Zaměření výzkumu na inovace III.1 Strategické vize VaV III.2 Posilování podnikového výzkumu III.3 Start-up technologicky orientovaných podniků III.4 Spolupráce výzkum – univerzity – podniky III.5 Absorpce technologií v malých a středních podnicích

Příprava Národní inovační politiky SOUHRN - CHARAKTERISTIKA CÍLŮ NIP KONKRÉTNOST: Nejen co a proč dělat, ale hlavně jak (konkrétní opatření) KONCEPČNÍ PROVÁZANOST Nejen formální odkaz na jiné koncepční dokumenty, ale jejich analýza (zejm. opatření pro podporu inovací) DŮRAZ NA RYCHLOU ZMĚNU Převážná část výstupů (ne všechny) do roku 2006 ORIENTACE NA UŽIVATELE - PRŮMYSL aj. Neinovuje vláda, ale průmysl, cílem NIP je vytvořit mu k tomu podmínky UCELENÝ SYSTÉM NIP zahrne i kroky a opatření ve vzdělávání, VaV (DSZV) aj.

Děkuji za pozornost. www.vlada.cz