Co je Linux? Základní pojmy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakub Ježek 2IT Ubuntu. Co je Ubuntu?  Ubuntu je operační systém založený na kernelovém jádře a unixové struktuře  Je distribuován pod licencí GNU-GPL.
Advertisements

Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
21. okruh GNU/Linux uživatelské účty, přístupová práva GUI, architektura X Windows, správce oken.
Software start počítače a operační systém.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
VY_32_INOVACE_46_Software_PC. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Operační systém Linux.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Architektura systému Windows
ÚVOD DO LINUXU 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals. 1. Operating Systems Fundamentals 2 Srovnání desktopových OS a NOSs  workstation jednouživatelské jednoúlohové.
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Operační systémy.
Operační systémy.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Debian Unixová distribuce. Historie První zmínka pochází z 16. srpna Zakladatelem je Ian Murdock, který v té době studoval na univerzitě. Je vytvářen.
David Kratochvíl. * Linux – označení pro operační systém (OS) * 1,3 milionu mobilních zařízení s Androidem aktivováno každý den * Většina ze TV.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OPERAČNÍ SYSTÉM UNIX.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
GIMP GIMP je vlastně zkratkou názvu General / GNU(od roku 1997) Image Manipulation Program, což můžeme přeložit jako program na úpravu grafiky/obrázků.
GNU /Linux Jakub Konečný Simona Bartková. CO nabízí? moderní koncepce stabilní systém svoboda použití žádné viry žádný spyware ohromná základna aplikací.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Distribuce Linuxu Petr Novák. Obsah Distribuce - typy a trendy Konkrétní systémy: – Pro začátečníky: Ubuntu Fedora OpenSuSE PCLinuxOS – Pro pokročilejší:
Zkušenosti s nasazením svobodného software při výuce
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Operační systém GNU Linux
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
OPERAČNÍ SYSTÉMY učební text pro žáky SŠ.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
SOFTWARE Operační systémy.
Operační systémy Současné unixové systémy
Vypracoval / Roman Málek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Srovnání operačních systémů
Tato prezentace byla vytvořena
SW počítače - operační systém
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Historie operačních systémů úvod
Linux UBUNTU Robert Mohos, 3IT.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Operační systémy - úvod
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Operační systémy Emanuel Soule.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Instalace programů do Linuxu
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Co je Linux? Základní pojmy SPŠ Teplice - 3.V

LINUX je „operační systém“. Co je operační systém? nízkoúrovňový software plánuje úlohy přiděluje systémové prostředky komunikuje s periferními zařízeními Z čeho se obecně operační systémy skládají? jádro systémové programy – přiděluje systémové prostředky – provádějí úkony na vyšší úrovni např. zajišťují serverové role SPŠ Teplice - 3.V

JÁDRO, SYSTÉMOVÉ PROGRAMY, DISTRIBUCE V roce 1991 představil Linus Torvalds jádro nového operačního systému, který má bát jednodušší a dostupnější verzí komerčního UNIXu - LINUX. SYSTÉMOVÉ PROGRAMY Nejčastějším balíkem systémových programů je GNU, které od roku 1983 vyvíjel Richard Stallman. SYSTÉMOVÉ PROGAMY JÁDRO + = DISTRIBUCE SPŠ Teplice - 3.V

MASKOTI LINUX GNU SPŠ Teplice - 3.V

CLI x GUI Shell (CLI = Command Line Interface = Příkazový řádek) Shell slouží jako interpret příkazů zadávaných z klávesnice, popř. příkazů spouštěných pomocí skriptů. GUI = Graphical User Interface = Grafické uživatelské prostředí GUI I Linux má samozřejmě grafické uživatelské prostředí, tzv. X Window System, který se skládá ze správce plochy (nejčastěji GNOME či KDE) a správce oken. SPŠ Teplice - 3.V

GUI (GNOME x KDE) SPŠ Teplice - 3.V

DISTRIBUCE neboli DISTRO Distribucí je nepřeberné množství My budeme používat UBUNTU (jako OS pro pracovní stanici) a časem DEBIAN (především jako serverový OS). SPŠ Teplice - 3.V

UBUNTU Ubuntu je africké slovo (ze zulštiny), které se obvykle překládá jako lidskost, nebo také jsem tím, čím jsem, díky lidem okolo mne. Distribuce Ubuntu přináší podstatu Ubuntu do světa softwaru: mezi jeho přednosti patří obrovské množství uživatelů, kteří jsou ochotni poradit ostatním, překládat nebo se podílet na jeho vývoji. DEBIAN Význam slova Debian pochopíte sami, když zjistíte, že zakladatel Debianu je Ian Murdock a jeho žena se jmenuje Debra. SPŠ Teplice - 3.V

DALŠÍ LINUXOVÉ DISTRIBUCE Red Hat Enterprise Ubuntu Debian Kubuntu Mandriva GParted Live Fedora BackTrack Gentoo SPŠ Teplice - 3.V

Linux je svobodný operační systém Jak Linux tak i GNU jsou vyvíjeny po licencí GPL, tzn. že to je "free" software. Free znamená, že Linux včetně GNU můžete volně kopírovat, šířit i upravovat, ale pokud takto použijete zdrojový kód softwaru, musíte jej i nadále šířit s licencí GPL. Free ovšem neznamená, že vše musí být nutně zdarma, můžete vyvíjet např. zpoplatněné aplikace pro Linux nebo vybírat poplatky za distribuci Linuxu na datových nosičích. Můžete si dokonce vytvořit licencovanou verzi Linuxu. Linux je plně otevřený systém, tzn. veškerý jeho zdrojový kód je dostupný. GPL = General Public License SPŠ Teplice - 3.V

OBECNÉ VLASTNOSTI LINUXU Aplikace nepřeberné množství aplikací Periferie v současnosti výborná podpora hardwaru s výjimkou některých grafických karet Všeobecný operační systém Linux je do značné míry nezávislý na počítačové platformě. Linux ke svázán s programovacím jazykem C Linux má obrovské množství programátorů Víceuživatelský systém Multitasking Každý uživatel může spouštět více úloh najednou. Hierarchický souborový systém. Linux má přísně hierarchický operační systém, začínající kořenovým adresářem, do kterého jsou vnořeny podadresáře atd. Všechna zařízení včetně různých datových úložišť jsou do tohoto systému připojována jako adresář. Zabezpečení dat Shell (CLI) GUI - Grafické uživatelské prostředí SPŠ Teplice - 3.V