Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GIMP GIMP je vlastně zkratkou názvu General / GNU(od roku 1997) Image Manipulation Program, což můžeme přeložit jako program na úpravu grafiky/obrázků.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GIMP GIMP je vlastně zkratkou názvu General / GNU(od roku 1997) Image Manipulation Program, což můžeme přeložit jako program na úpravu grafiky/obrázků."— Transkript prezentace:

1 GIMP GIMP je vlastně zkratkou názvu General / GNU(od roku 1997) Image Manipulation Program, což můžeme přeložit jako program na úpravu grafiky/obrázků. Program je volně šířitelný a to pod licencí GPL (GNU General Public License). GPL je tzv. copyleftová licence tzn.: Odvozená díla musí být součástí stejné copyleftové licence.

2 GIMP Historie:  Vývoj začíná roku 1995  Spancer Kimball a Peter Mattis  Motif → GTK (GIMP ToolKit) – grafická knihovna pro tvorbu uživatelských rozhraní  Do verze 2.0 vyvýjen pouze pro Unix/Linux  Aktuální verze 2.6.2

3 GIMP Funkce GIMPu jsou rozsáhlé, takže je zde nemůžu všechny popsat, ale zkusíme si přiblížit alespoň některé z nich. Pokud se chcete dozvědět více o funkcích GIMPu můžete navštívit buď tuto stránku se stručným návodem: http://www.linuxsoft.cz/gimp/http://www.linuxsoft.cz/gimp/ nebo přímo oficiální stránky GIMPu http://www.gimp.org/

4 GIMP – seznámení se se základním uživatelským rozhraním (OSWin)‏

5 Mohli jste si všimnout množství oken, jenž jsou otevřena, což popravdě nedělá OS Win moc dobře, co si budeme povídat. V tomto má Adobe Photoshop určitou výhodu protože si sám spravuje vlastní okna, kdežto GIMP nechává tuto činnost OS Tak tedy pojďme probrat okno vrstev

6 GIMP - Vrstvy

7 A na závěr pár ukázek práce lidí co už s tím asi chvilku dělají... Někdy je prostě potřeba věci trošku „poupravit“

8 GIMP Zajímavost  V GIMPu je také vytvořen všobecně známý tučňák „Tux“. Hlavně díky tomuto výtvoru roku 1996 si GIMP získal v té bodě mnohé příznivce  Nativní formát GIMPu je.xcf, který obrázku zachová jednotlivé vrstvy, takže je možné s nimi nadále pracovat. Bohužel už nezachovává historii úprav, ale nechtěli bychom toho přece jenom už trochu moc?


Stáhnout ppt "GIMP GIMP je vlastně zkratkou názvu General / GNU(od roku 1997) Image Manipulation Program, což můžeme přeložit jako program na úpravu grafiky/obrázků."

Podobné prezentace


Reklamy Google