Stavitelství 2 Základy – spodní stavba

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Advertisements

Téma: Plošné základy POS 1
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Ztužující věnce ST14 Ing. Naděžda Bártová.
TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
PRÁCE NA HRUBÉ SPODNÍ STAVBĚ
Součinitel dotvarování a objemových změn
s dopravní infrastrukturou
Stavitelství 4 Betonové stropy
Název operačního programu:
STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
Název operačního programu:
Mechanika zemin a zakládání staveb
Název operačního programu:
Stavitelství 3 Svislé konstrukce stěnové
Pozemní stavitelství II
Zahoření komína Ing Jan Mareček.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 2 Zemní práce.
Smyková odolnost na protlačení
NK 1 – Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
NK 1 – Konstrukce – část 2A Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav omezení napětí, ·      mezní stav trhlin, ·      mezní.
Název operačního programu:
stavebnictví Pozemní stavby Zemní práce a pažení STA32
SÁDROKARTONY Použití:- příčky - podhledy - suché podlahy
Dodatečné provádění svislých izolací
Stropní konstrukce a ztužující věnec
stavebnictví Pozemní stavby Zemní práce a pažení STA32
Stavitelství 7 Zastřešení budov
Stavebnictví Pozemní stavby HYDROIZOLACE (STA35) Ing. Libor Dubčák.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Název operačního programu:
Trámové a žebrové žb. monolit stropy
Stavitelství 10 Konstrukční systémy budov
Princip zakreslování žb. monolit stropů
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Dopravní a liniové stavby
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Podlahy a podlahové konstrukce.
VY_32_INOVACE_36_01 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
S T R O P Y Z K E R A M I C K Ý C H P R E F A B R I K Á T Ů
Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ZLEPŠENÍ KVALITY ZÁKLADOVÉ PŮDY_S4
TDS – Stavební systém MEDMAX
Prefa-monilitické žb stropy spřažené deskové
VY_32_INOVACE_34_03 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Řešení poruchových oblastí příklady stěnových nosníků
Pozemní stavitelství I
Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_MATERIÁL HYDROIZOLACE_Z1
8. podlahy II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad hlubinných základů.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů materiálů, vodorovné.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-06 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie montovaných skeletových staveb.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Dilatace obkladu Ing. Miloslava Popenková, CSc. Úvod Princip návrhu dilatace obkladu musí vycházet z definic jednotlivých deformací ve stavebních konstrukcí,
SO – Most ev. č
Autor: Ing. Matějovičová Věra
Stropní konstrukce – III. část
Digitální učební materiál
Betonování plošných základů – pracovní postup
Zakládání na skále.
Digitální učební materiál
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Zemní práce a zakládání staveb
SO – Most ev. č
SO – Most ev. č
Konstrukce a výroba dřevostaveb
Krychle a kvádr - slovní úlohy.
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Stavitelství 2 Základy – spodní stavba Přednáší ing Jan Mareček Ph.D. jan.marecek@vsb.cz LPA311/1 .

PŘÍPRAVA STAVENIŠTĚ Odstranění překážek ( stromy, základy atd) Sejmutí ornice a uložení do zemníku Příprava zařízení stavby. V předstihu mohou být provedeny hrubé terénní úpravy, spolu s odvodněním území.

Základová jáma Vytyčení Zřízení přístupu Odvodnění, snížení hladiny podzemní vody Výkop stavební jámy se svahováním stěn výkopu. Výkop po provedení stěn z pilot nebo milánských stěn při složitých základových podmínkách

Stěny základové jámy Stěny ZJ Svahujeme podle úhlu vnitřního tření zeminy a její soudržnosti. U stěn nad 2m přerušíme svah „lavičkami, vodorovnou plochou která prodlouží svah o cca 0,6m. Pažíme s opěrami dovnitř výkopu, nebo se provádí rozepření pažení s protilehlou stranou.

Základová spára Základová spára musí být v nezámrzné hloubce V suché zemině stačí 0,8m V mokré, s trvalou hladinou podzemní vody méně než 1,4m volíme úroveň ZS 1,2m. ZS před betonováním nesmí být rozbahněná, namrzlá. ZS pod ŽB konstrukcemi chráníme podkladním betonem tl. 0,05-0,1m

Základové pásy ZP se obvykle provádí z betonu nebo z ŽB Beton se klade do bednění nebo do výkopu. U jednoduchých základových poměrů je výhodné provádět pasy ze dvou vrstev. První vrstva z prostého betonu do výkopu Druhá horní vrstva se vyzdívá z tvárnic ZTRACENÉHO BEDNĚNÍ, které se následně vyplní betonem.

Kombinované ZP

Základová deska Základová deska stavby vynáší celou stavbu a musí být dimenzována tak aby přenesla soustředěné zatížení všech konstrukcí. Hmotnost stavby roznášíme podle únosnosti základové spáry ale také podle sedání stavby.

Základová patka Základové patky pod sloupy roznáší hmotnost stavby přenášenou sloupem Výpočet plochy základové desky vychází ze součtu zatížení, které se rozdělí podle únosnosti základové spáry Hmotnost stropní konstrukce Hmotnost sloupu Hmotnost patky

Hmotnosti konstrukcí

Test: Ve středověku se stavělo tak dlouho dokud se objekt nezačal mimořádně propadat – sedat. Známe kvalitu základové spáry - únosnost 0,2 MPa. Minimální šířka základů pod zdí š. 30cm je 50 cm pod zdí š.45 cm je 60 cm Otázka : Jak velkou hmotnost může mít stavba nad touto základovou spárou dlouhou 10m.

Izolace proti zemní vlhkosti Izolace vrstvou asfaltových izolačních pásů Na vyrovnanou a suchou podkladní mazaninu se nanese penetrační nátěr Na suchý nátěr se položí izolační pásy, které se ve spárách svaří. Izolace vodonepropustným betonem.

Izolace proti tlakové vodě Tlaková voda působí na základ hydrostatickým tlakem odpovídající výšce vodního sloupce Vrstvy izolace musí odpovídat hodnotám tlaku vody a podle toho se svařuje více vrstev do jednoho celku. Izolační pásy musí být zajištěny ve své poloze odpovídající konstrukcí stavby. Na provedenou izolaci můžeme položit prostý beton, který odpovídá hmotností tlaku vody Pokud stavba nad základy má dostatečnou hmotnost, lze podlahovou konstrukci vyztužit jako obrácený strop zatížený tlakovou vodou.

Jímka v úrovni spodní vody Konstrukci jímky můžeme provést jako ŽB konstrukci, nebo jako plastovou nádobu, kterou zatížíte obetonováním nebo budete počítat se stálou náplní o stejné hmotnosti

Zadání Vypočtěte celkový tlak vody, který působí na odpadní jímku a srovnejte ji s hmotností betonové konstrukce (nebo plastové konstrukce.

Příklad jímky – vyplave? Velikost jímky Š= 3m D= 5m V= 2m Hmotnost plastové desky Q= 1600 kg/m3 Tloušťka 10mm Hladina podzemní vody sahá metr nad dno jímky

Příklad jímky- vyplave? Velikost jímky Š= 3m D= 5m V= 2m Materiál: Železobetonová deska tl.0,1m Objemová hmotnost betonu 2500kg/m3