Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EFT – na emoce zaměřená terapie
Advertisements

Vysvětlení pojmů PROJEKT (ve vztahu s «mentálními gesty » - viz dokument o mentálních gestech) Vědomé projekty a.
Vůle, motivace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov09 Autor Mgr.
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
…začíná experiment Jana Marie Havigerová experiment = součást projektu Informační chování nadaných dětí v pregramotném období.
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
PSYCHICKÉ STAVY.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
„Test“ schopnosti imaginace
Pozornost, vědomí Škola:
Pozornost - koncentrace pozornosti
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
19.a školení lektorů.
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
Emoce (city).
Analytická psychologie
City Pavel Šuranský.
OSOBNOST.
Technická, taktická a psychologická příprava
Malý exkurz do psychologie komunikace v souvislosti s externí komunikací Junáka Junák - svaz skautů a skautek ČR.
Když je nejhůř Když je nejhůř. Byly 2 žáby Žily spolu.
Prezentace pravidel Pilotáž, říjen/listopad 2011.
Náročné životní situace
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
Každý den jsme trochu starší…
Hlubinná psychologie MILANA REICHLOVÁ.
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Jessica COX.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Teorie motivace Adéla Furiková.
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
Psychologie osobnosti
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Rozdíl vnímání a představy
Odborný růst a celoživotní učení Další vzdělávání pedagogických pracovníků.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Chyby při vnímání druhých lidí
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Seminář Trauma.
Psychologie pro sportovní praxi
Skupinová dynamika III Doc. PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D. Katedra společenských věd ve sportu Fakulta sportovních studií.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Knížka je můj kamarád Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mgr.Michal Vičar Emoce.
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Umění ptát se Jitka Navrátilová, Ph.D
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Náročné životní situace
Nevědomí.
Každý den jsme trochu starší…
Transkript prezentace:

Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A

Jak vzniká stres? Stres je stav organizmu, kdy je jeho struktura ohrožena a hráč musí zapojit všechny schopnosti na svoji ochranu. Stres vzniká, když mysl vzdoruje aktuálnímu reálnu. Je to konflikt mezi přáním, očekáváním a prožívanou skutečností. Konflikt dává vzniknout neklidu, který pociťujeme jako fyzické, psychické a emoční napětí. Sportovci zpravidla vzdorují přirozenému procesu tím, že se snaží. V okamžiku, kdy se hráč začne snažit, už pociťuje napětí. Když hráč pociťuje tlak, začíná se snažit. Říká se tomu „paradox vůle“. Čím více hráč chce, tím méně to jde! Mnoho hráčů zažilo na dvorci situaci, kdy si již nevěděli rady a přestali se snažit. Nicméně prohrát nechtěli a tím nevědomě vytvořili podmínky k tomu, aby se jejich hra mohla zlepšit.

Řečnická otázka – stres při zápase Např. Hráč náhle pocítí strach v okamžiku jasného vedení v zápase. Proč struktura jeho osobnosti začne pociťovat nepříjemné pocity? Proč se hráč začne bát? Co je ohroženo v jeho osobnosti? Proč se začne bát vítězství? Proč se začne bát prohry? Co se stalo, že „obyčejný tenisový zápas v nás dokáže evokovat tolik nepříjemných pocitů? Kdo se na nás v dětství zlobil, když se nám něco nepodařilo dovést do „úspěšného konce?“ Proč jsme začali mít pocit, že je toho na nás najednou moc? Myslela, to námi respektovaná osoba s námi dobře nebo myslela více na sebe? Odpovědi na tyto otázky se nalézají v hráčově nevědomí.

Obsah osobního nevědomí vše, co vím, na co však momentálně nemyslím vše, čeho jsem si byl jedenkrát vědom, avšak co je nyní zapomenuto vše, co vnímají mé smysly, avšak nezaznamenává mé vědomí všechno, co bezděčně a bez účasti pozornosti, tj. nevědomě cítím, myslím a na co si vzpomínám, co chci a co dělám všechno budoucí co se ve mě připravuje a teprve později dospěje k vědomí k těmto obsahům přistupují též všechny více nebo méně záměrně vytěsněné, nepříjemné představy a dojmy kromě toho v nevědomí nacházíme též vlastnosti, které nejsou individuálně získané, ale byly zděděny, tedy instinkty, jako popudy k činům, které bez vědomé motivace vyplývají z nějakého nucení informace a nevyjádřené emoce uložené v nevědomí se dostávají na povrch ve formě nevysvětlitelné úzkosti.

Obranné mechanismy – ztráta soustředění Hráč vybojuje dlouhý set v koncovce, na začátku dalšího z ničeho nic během chvíle prohrává o X balónů schopnost soustředit se“ stojí hodně psychických ale i fyzických sil Organismus si sám vybere okamžik k odpočinku – obvykle po dosažení cíle (vyhraný set) Jelikož to proběhlo nevědomě, hráč obvykle na úvod setu dalšího není schopen zapojit všechny své schopnosti Doznívající emoce (kladné či záporné) tento stav obvykle prodlužují Čím více jsme pod tlakem, tím těžší je se soustředit Vždy klademe na misku vah radost ze hry x tlak na nás vystavený Když převažuje radost ze hry, nemá soustředění velké výkyvy Nikdo nedokáže hrát dlouho pod tlakem