Zásady práce v chemické laboratoři

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Advertisements

ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Soubor prezentací : CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
PROČ SE MÁME UČIT CHEMII?
Další povinnosti občanů související s požární ochranou
Příkaz k úhradě "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Vaňková, Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné.
1) Žáci vstupují do učebny na pokyn učitele. 2) Jednotliví žáci pracují na vyhrazeném místě.
Příjmový a výdajový doklad
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
POJIŠTĚNÍ A POJIŠŤOVNICTVÍ
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ochrana jednotlivce při úniku nebezpečné látky
Bezpečnost práce v chemii
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Elektrický obvod a jeho části
Uhlovodíky, rozdělení uhlovodíků, alkany
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2
VLASTNOSTI LÁTEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Jeřábková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
s elektrickým zařízením
strojů, přístrojů, spotřebičů
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
SMĚSI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Jeřábková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na
CHEMICKÉ POKUSY V LABORATOŘI
OPAKOVÁNÍ TÉMATICKÉHO CELKU. Opakování tématického celku. 1. Vyjmenujte druhy ručních pil. 2. Popište jednotlivé druhy pil. 3. Uveďte parametry pil. 4.
Základy pozorování a pokusů v biologii
Bezpečnost práce v chemii
Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014
Vlastnosti látek Opakovací otázky
Poučení o bezpečnosti v učebně výpočetní techniky
Marta do laboratoře a)neumí chodit sama. b) může vstupoval jen s vyučujícím. c)se bojí chodit, protože tam straší.
Chemie jako věda, bezpečnost práce v laboratoři,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
FAKTURA "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Vaňková, Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
Bezpečnost práce v chemii
Zásady bezpečnosti práce v laboratoři
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Materiálně technické zabezpečení výuky chemie Vybavení učebních prostor.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 10 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1PP_OPR_08.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vedení záznamu o zařízení oš. jednotky
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Název projektu: Moderní škola
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Názvosloví a chemická reakce Název : Bezpečnost práce s kyselinami.
Laboratoř Mgr. Helena Roubalová
Bezpečnostní předpisy pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních
ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Praktická měření Elektrikář – 2 ročník
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Hoření je chemická reakce, při níž vzniká teplo a světlo.
Transkript prezentace:

Zásady práce v chemické laboratoři Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Jeřábková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na www.7zskolin.cz Spolufinancované z ESF, akce EU peníze školám 1.4 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Před prací v chemické laboratoři se seznámíme se zásadami první pomoci, s umístěním lékárničky a hasicích přístrojů. V případě ohrožení zdraví nebo majetku voláme na tísňovou linku 112!

1. Na práci v chemické laboratoři se vždy připravujeme podle pokynů učitele a důsledně dodržujeme pracovní postup. 2. Do laboratoře vstupujeme pouze se souhlasem učitele a v příslušném oděvu (pracovní plášť, bezpečnostní brýle, latexové rukavice, pokud je jejich použití předepsáno v pracovním postupu).

3. V chemické laboratoři není dovoleno jíst ani pít. 4. Na začátku práce zkontrolujeme stav pracoviště, potřebných pomůcek, ochranných a protipožárních prostředků. 5. Pracujeme podle pokynu učitele a dodržujeme hygienické a bezpečnostní zásady k ochraně vlastního zdraví a zdraví druhých.

6. Používáme chemikálie jen z označených nádob a pozorně si pročteme nápis na štítku. 7. Chemikálie nikdy neochutnáváme ani nevdechujeme jejich výpary přímo z nádoby. 8. S hořlavinami a kapalnými žíravinami pracujeme soustředěně a opatrně. 9. Ohřívané nádoby nikdy neobracíme k sobě ani směrem ke spolužákům.

10. S hořlavinami zásadně nepracujeme u otevřeného ohne. 11. Rozlití či rozsypání chemikálií nebo úraz ihned nahlásíme učiteli, který zajistí likvidaci chemikálií a první pomoc zraněnému. 12. Se zařízením chemické laboratoře zacházíme šetrně, neplýtváme plynem, elektrickou energií ani vodou.

13. Zbytky chemikálií, skla a dalšího odpadu odložíme do vyhrazených nádob k jejich likvidaci. 14. Po ukončení práce zkontrolujeme stav svého pracovního místa, chemikálií a pomůcek, uzavření plynu a vody a vypneme i elektrický proud. 15. Z chemické laboratoře můžeme odejít jen se souhlasem učitele

Zdroje informací a obrázků Datakabinet V celé prezentaci byly použity obrázky ze souboru klipart sady MS Office