Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti Propojování ECVET a NSK Mezinárodní seminář projektu POspolu
Advertisements

Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
EVROPSKÝ DŮM, 28. LISTOPADU 2012 MILENA VICENOVÁ MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ KSAP Jaký vliv má střední Evropa v EU?
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Koordinační centrum pro EQF (EQF NCP) Setkání zástupců evropských iniciativ NAEP Milada Stalker Antonie Ondrouchová Pavel Hradecký.
SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ EVROPSKÝCH INICIATIV KOORDINAČNÍ CENTRUM PRO ECVET SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ EVROPSKÝCH INICIATIV
1 VALNÁ HROMADA AVOŠ 20. dubna NÁVRH USNESENÍ VALNÉ HROMADY AVOŠ VH schvaluje zprávu o činnosti za rok VH schvaluje zprávu dozorčí rady.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Český rámec kvalifikací Podmínky, souvislosti a možnosti vývoje Jiří Nantl , Praha, MŠMT Diskusní seminář na téma „Proč zavádět ČRK“? Projekt.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Pilotní projekt VQTS Ing. Miloš RATHOUSKÝ Mgr. Martina KAŇÁKOVÁ NÚOV, Oddělení mezinárodní spolupráce.
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Evropská komise - GŘ pro vzdělávání a kulturu – odd. A3 Michel Aribaud
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Národní kvalifikační rámec České republiky a projekt Q-RAM
PRACOVNÍ SKUPINA PRO VZDĚLÁVÁNÍ předseda: prof. Ladislav Lábus Valná hromada ČKA,
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Národní kvalifikační rámec terciárního vzdělávání (Q-RAM) Projekt, stav řešení, výhled.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Projekt Bologna Experts 2009 – 2011 Certifikát ECTS&DS Label Rudolf Šindelář/Praha
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Implementace EQAVET v ČR
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Jednotky výsledků učení
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Profesní inženýr nositel technických inovací Profesní titul euroinženýra a vedení registru jeho držitelů Ing. Zdenka Dahinterová EUR ING Praha
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
NSK – vazby na evropské procesy
Přínos studijních návštěv pro experty ve vzdělávání
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Seminář P-KAP a EQAVET k Vyšším odborným školám Ing
Transkript prezentace:

Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker

Evropské nástroje pro transparentnost a mobilitu

Kvalifikační rámce - typologie Evropské meta-rámce QF-EHEA - zastřešující (overarching) EQF – zastřešující (overarching) a komplexní (comprehensive) Typy národních kvalifikačních rámců 1. Sektorový (sector) 2. Překlenující (bridging) Komplexní (comprehensive) 3. Integrující (integrating)

Evropský rámec kvalifikací pro CŽU – EQF LLL EQF  umožňuje mezinárodní srovnání a přenos kvalifikací mezi zeměmi, podporuje mobilitu  zajišťuje větší srozumitelnost kvalifikací mezi jednotlivými zeměmi a podporuje celoživotní učení  rozlišuje osm úrovní kvalifikací, které jsou popsány znalostmi, dovednostmi a kompetencemi Doporučení o zavedení EQF (2008)  Používat EQF jako referenční nástroj pro srovnávání úrovní kvalifikací  Využívat přístup založený na výsledcích učení a podporovat validaci NIV  Do r provést přiřazení – stanovení jasných odkazů mezi národními úrovněmi a úrovněmi EQF  Do r zajistit, aby nové certifikáty a diplomy obsahovaly odkaz na úroveň EQF  Ustavení Poradní skupiny EQF (EQF Advisory Group) – Kritéria a postupy pro přiřazování, projednávání národních referenčních zpráv atd.  Ustavení národních koordinačních center pro EQF (National Coordination Points)

Stav implementace EQF v Evropě a v ČR 12 členských zemí provedlo přiřazení Všechny evr. země se zavázaly vytvořit NKR založené na principu VU Rozdílné typy přístupů k implementaci:  Využití stávajícího národního rámce kvalifikací (popř. rámců) – UK, IE, MT, FR)  Vytvoření národního rámce kvalifikací při zachování stávajícího systému kvalifikací (DK, NL, FI, částečně EE a LV)  Vytvoření nového rámce kvalifikací, který je páteří a motorem reforem kvalifikačního i vzdělávacího systému (HR, PL)  Kombinace výše zmíněných přístupů (CZ, PT, BE-vl, AT, DE) Referenční proces v ČR  Probíhal v l , stanoven harmonogramem MŠMT, podporován grantem EK  Spolupráce mnoha stran a odborníků při vzniku zprávy  Připomínkové řízení, schválení PV MŠMT a Vládou ČR, konzultace se zahraničními odborníky  Obhajoba před PS EQF (členské země, Cedefop, Rada Evropy, EK, evrop. soc. partneři atd,) v prosinci 2011

Poznámky a připomínky k české zprávě Vyplývající úkoly do budoucna Poznámky a připomínky (BE, DK, IE, UK, Cedefop, RE)  Přehledná, srozumitelná zpráva,  Dobře popsaný systém zajišťování kvality,  Podrobné přílohy s popisem referenčního procesu a konkrétními příklady VU u některých typů kvalifikací zvyšují důvěryhodnost zprávy a přiřazení  Úroveň podrobnosti zvyšuje důvěru v český systém  Absence skutečně národního (comprehensive) kvalifikačního rámce  Kombinace se vstupy (uvedení úrovní ISCED a délky studia) - EQF je založen pouze na VU  Jasnější prezentace prostupnosti systému (a slepých uliček)  Nemožnost pokračovat po VOV do magisterského studia přímo  Mohou pokračovat v magisterském studiu v zahraničí? Bylo by pak uznáno v ČR?  Užívání titulu doktor na dvou úrovních je pro zahraničí zavádějící (PhDr. – Ph.D.)  Nevhodnost užití argumentu Směrnice 2005/36/EC (o profesních kvalifikacích) u přiřazení VOV na úroveň 6 EQF  Doporučení předložit upravenou verzi zprávy po sebe-certifikačním procesu

EQF – KKOV - ISCED

Děkuji Vám za pozornost Milada Stalker