Aktuální stav dalšího vzdělávání v České republice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Advertisements

SPORT V ČESKÉ REPUBLICE OD ROKU 2012
Strategie CŽU ČR a její implementace
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Vize zaměstnavatelů o nastartování systému CŽU Model SR, NSP, NSK a zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Dobrovolnictví v české společnosti
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR září 2008.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
ICOLLE 2013 Profesní vzdělávání v ČR Petr BANNERT
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Monitoring dalšího vzdělávání
„Zvýšení adaptability zaměstnanců působících v sekci kultura“ registrační číslo projektu: CZ.1.04/1.1.06/ Ing. Radka Soukupová seminář MK
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
Role projektu „Klíče pro život“ v podpoře práce s dětmi a mládeží.
Další vzdělávání v technických oborech Krajská konference projektu UNIV 2.
Vzdělavatel, zaměstnavatel a uživatel Tomáš Hájek.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Informace o přípravě rozpočtu vysokých škol na rok 2010 Jakub Fischer Sněm RVŠ, Praha,
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Komplementarita zájmového a profesního vzdělávání dospělých
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Organizační struktura
Monitorování a prognózování trhu práce: Švédskou cestou? Konference, Projekt ”Aktivní matching: Strategická podpora poradenství na pracovním.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Celoživotní vzdělávání
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Systém DVPP Národní institut pro další vzdělávání Jiří Nekola, Miloslav Vyskočil.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna Rekvalifikace a dílčí kvalifikace ; Monika Pokorná.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Projekt: Podpora dalšího vzdělávání v Libereckém kraji
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

Aktuální stav dalšího vzdělávání v České republice PhDr. Michal Šerák, Ph.D. Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra andragogiky a personálního řízení

D O S P Ě L Í L I F E W I D E L E A R N I N G INFORMÁLNÍ FORMÁLNÍ   D O S P Ě L Í   L I F E O N G   A R vzdělávání dospělých ve formálních vzdělávacích programech neformální a informální učení INFORMÁLNÍ L I F E W I D E L E A R N I N G   FORMÁLNÍ informální a neformální vzdělávání a učení počáteční vzdělávání a učení D Ě T I

CELOŽIVOTNÍ UČENÍ DĚTÍ DOSPĚLÝCH ŠKOLSKÉ DALŠÍ   DĚTÍ DOSPĚLÝCH ŠKOLSKÉ DALŠÍ OBČANSKÉ PROFESNÍ ZÁJMOVÉ KVALIFIKAČNÍ REKVALIFIKAČNÍ NORMATIVNÍ

SITUACE V ČR strategie politiky dalšího vzdělávání systémovost, komplexnost rozdělení kompetencí legislativní rámec systém řízení kvality jednotný informační systém efektivní propagace DV zájem o další vzdělávání provázanost mezi praxí a vzdělávacím systémem

SITUACE V ČR vzdělávání chápáno státem i účastníky jako zbytný statek, proto dochází v období nedostatku k výrazným škrtům neochota či neschopnost realizovat již existující dokumenty či strategie (NSK, Strategie CU…) podpora průmyslu prostřednictvím DPH, vzdělávání v horní sazbě nerovná konkurence škol a vzdělávacích zařízení neochota za vzdělávání platit rozvrácení trhu vlivem dotací a evropských fondů

výdaje ze státního rozpočtu na vzdělávání rok 2000 – 71 mld. Kč (4,5 % HDP) rok 2009 – 134 mld. Kč (3,3 % HDP) aktuálně cca 4,6 % HDP Dánsko 7,8; Kypr 7,4; Švédsko 6,7 Rakousko 6,1; Polsko 5,9; Maďarsko 5,1; Slovensko 4,0 EU 27 5,5 %, OECD 6,1 %

Podíl veřejných výdajů na vzdělávání na HDP (v %)

výdaje na rekvalifikace jsou 0,003 % HDP. (EU 0,234 %, ČR je na 27 výdaje na rekvalifikace jsou 0,003 % HDP (EU 0,234 %, ČR je na 27. místě) na jednoho účastníka rekvalifikací připadá v průměru částka 6,962 Kč výdaje účastníků na další neformální vzdělávání je 53 EUR průměr Evropské unie je 145 EUR v letošním roce se dle údajů MŠMT nepodaří vyčerpat cca 4-5 mld. Kč z ESF

ÚČAST NA DV Evropská komise v rámci šetření Adult Education Survery registrovala v roce 2011 11,4 % občanů ČR ve věku 25-64 let, kteří se zúčastnili formálního nebo neformálního vzdělávání v posledních čtyřech týdnech před konáním šetření (cíl EU: do roku 2015 12,5 %, do roku 2020 15 %) podle ročenky Konkurenční schopnost ČR 2008- 2009 se v roce 2008 zúčastnilo vzdělávání 47,6 % zaměstnaných (EU 43,4 %) a 12,6 % nezaměstnaných dospělých (EU 24,5 %)

Příklady realizovaných projektů: 13

Děkuji vám za pozornost ! 14

Děkuji vám za pozornost ! 17

18

Děkuji vám za pozornost ! 19