Specifika výživy dle oborů zdravotní péče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stravování dospívajících
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Akutní onemocnění u diabetika ve stáří vyvolávající poruchy výživy
Zákon o sociálních službách
OBEZITA.
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Koncepce péče o staré občany
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Obezita Hejmalová Michaela.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Alkoholismus.
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
IMMUBLEND.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 04
Potraviny pro zvláštní výživu
Poruchy výživy starších nemocných
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Mgr. JITKA POKORNÁ Specifika výživy u adolescentů a ve stáří a nejčastější malnutrice v tomto životním období.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09
Pitný režim u seniorů.
Základní principy geriatrie
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravotní problém lidstva
Výživa I..
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
5-denní jídelníček.
Malnutrice.
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Transkript prezentace:

Specifika výživy dle oborů zdravotní péče Mgr. Mottlová Alena, Ph.D. II.IK FNUSA

Interna Kardiaci – preventivní charakter, kardiální kachexie, při srdečním selhávání při potřebě PV se neobejdeme bez centrálního vstupu + koncentrovanější roztoky, abychom dosáhli dostatek energie v přiměřeně malém objemu

Interna Gastroeneterologie – laktózová intolerance, potravinové alergie, chronická pankreatitída, zánětlivá střevní onemocnění Neurologie – CMP – stav vědomí, veškeré možnosti nutriční podpory, na JIP PV, krátkodobá PV na překlenutí stavu, NGS, pokud není porucha polykání tak pacient většinou může normálně jíst a je potřeba myslet na to, že se nemůže hýbat! Někdy stačí pacientovi pouze mechanická úprava stravy, jindy při trvalejší poruše polykání se zavádí PEG

Interna Onkologický pacient by tvořil samostatnou kapitolu http://www.linkos.cz/files/stranky/pro-odborniky/o-spolecnosti/odborne-sekce-cos/PSNPO/Doporuceni-vyzivy.pdf

Chirurgie Obvykle nejí protože nesmí, zakazuje se mu jíst Problém s výživou není u pacientů, kteří podstupují výkony jiné než na GITU nebo v dutině břišní, nejčastěji druhý den se vrací k normální stravě např. po operaci varixů Výkony na GIT nebo v dutině břišní – problémy s výživou můžou být a záleží na vývoji nemoci, pokud se per os příjem zlepší do 4 – 5 dní tak většinou je vše ok ( apendektomie, cholecystectomie..)

Chirurgie U rozsáhlejších výkonů totální gastrectomie, doudenopankreatectomie + onkologic. Dg – časná enterální výživa zahájena do 24 hod nebo PV, nejčastěji kombinace obojího,výživujeme pomalu vše dle tolerance u pacienta a dalších okolností „start low go slow“. S postupným zvyšováním EV snižujeme PV

Chirurgie Velmi vhodné je znát nutriční stav pacienta ještě před operací pokud to jde – hmotnostní úbytek, albumin..... Znát dynamiku laboratorních ukazatelů ESPEN Guidelines z roku 2006 – preference EV, omezení lačnění, předoperační příprava

Intenzivní péče Preferovat EV při předpokladu neschopnosti přijímat stravu během 3 dnů PV by měla být pouze doplňková, pokud pacient netoleruje dostatečně EV Sepse, AIM, těžká AP, polytrauma...

SKVIMP - Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče

Specifika výživy dle věku Výživa velmi ovlivní zdravotní stav jednak při jejím nadbytku tak i při jejím nedostatku Po narození: dítě pasivní příjemce výživy Výživa kojencu a batolat – specifická doporučení S věkem ubývá specifických doporučení a přibývá vliv výživových zvyklostí rodiny Ca, Fe, Zn, I Vitaminy A, B, C, D, SUPLEMENTACE: - vegetariani, vegani, období rekonvalescence, kuřáci, konzumenti alkoholu a drog

U dospělé populace Zdravá výživa preventivní charakter

Výživa seniorů

Fyziologické změny Negativní důsledky Úbytek svalové hmoty, přírůstek tukové tkáně, snížená tělesná aktivita Tendence k nadváze a obezitě Snížená sekrece slin Suchost v ústech Choroby dásní, ztráta chrupu Jednostranná výživa, nedostatek vlákniny Atrofie chuťových pohárků, slábnoucí zrak Nezájem o jídlo, anorexie Pokles sekrece HCL, trávicích enzymů a žluče Zhoršené trávení a vstřebávání živin Pokles peristaltiky Zácpa, hemeroidy Snížená schopnost ledvin, snížený pocit žízně dehydratace Pokles tolerance glukózy Riziko DM II, obavy z diety

Psychosociální změny Negativní důsledky Osamělost, sociální izolace, chybějící podpora rodiny Lhostejnost k jídlu, anorexie Omezené finanční prostředky Kvalitativní i kvantitativní zhoršení výživy Omezená pohyblivost, zhoršený zrak Potíže s nakupováním a přípravou jídla

Polymorbidita ve stáří Nejčastější onemocnění: kardiovaskulární nemoci pohybového aparátu  (osteoporóza skeletu, vertebrogenní sy) respirační endokrinní a onemocnění GIT

Dehydratace věkem podmíněné příčiny - strach z většího přísunu tekutin - inkontinence snížená mobilita, snížení pocitu žízně iatrogenní příčiny Polypragmasie :interakce léčiv, intoxikace léky, dyspeptické  obtíže psychologické příčiny – deprese, poruchy koncentrace...

Jak řešit a předcházet Flaška s uzávěrem nebo hrnek s brčkem v dosahu pacienta Denní bilance tekutin Barva moče – PMK PV Nutit a nabízet tekutiny Pestrý sortiment tekutin

Výživová doporučení Energie: 25-30 kcal/kg/den Bílkoviny: 1-1,2 g/kg Tuky: zajistit příjem n-3 PUFA jako prevenci kardiovaskulárních onemocnění Omezit příjem NaCl 6 g/den Zvýšit konzumaci vlákniny 25-30 g /den Zvýšit konzumaci vitamínů (C, A, D) Minerálních látek (Ca, K, Fe) Tekutiny: 30 ml/kg/den – dostatečná hydratace

Desatero výživy seniorů Pravidelná, co možná nejpestřejší strava V případě potřeby stravu mechanicky upravit Brát ohled na sociální situaci a zdravotní stav Brát zřetel na chuťové preference Dostatečný denní energetický příjem i vzhledem k aktuálnímu zdravotnímu stavu Pitný režim, kvalitní bílkoviny, tuky, dostatek ovoce a zeleniny, dostatek zinku, vápníku a železa

strava má být co nejvíce pestrá s ohledem na časté poruchy chuti více kořeněná s ohledem na ztrátu chrupu je vhodné přizpůsobit její úpravu a konzistenci, pokrmy krájet na malé kousky, mlít nebo mixovat, zeleninu a ovoce strouhat s ohledem na možné poruchy polykání, trávení a vstřebávání jíst pomalu, stravu rozdělit do většího počtu malých porcí Hygienický aspekt

Další stimulace chuti k jídlu Fyzická aktivita přiměřená věku a zdravotnímu stavu Duševní pohoda kontakt s rodinou a přáteli návštěva kulturních zařízení univerzita třetího věku snažíme se starému člověku co nejméně znepříjemňovat život zákazy a restrikcemi potravin a pokrmů, které má rád.

Doporučení pro výuku žáků v oblasti nutriční terapie Znát postup nutriční péče – základ Myslet na výživu, vždy udělat poznámku k výživě u daného onemocnění, aby měli komplexní pohled Spolupráce s NUTT – nestačí jen dát letáček pacientovi nebo edukační materiál daného zařízení jen tak ale musí to být vždy v návaznosti na NUTT Edukační záznamy, zprostředkování edukací, jasně, stručně, velmi individuálně, zdůrazňovat důležitost zpětné vazby a edukace je trvalého charakteru, základní zásady edukace – klid, soukromí, i 2x návštěva u lůžka, nechat přečíst materiály... Edukace rodinných příslušníků Základní hygienické předpisy při stolování – vyvětrat, umýt ruce, čistý stolek, ubrousky, úprava pacienta po jídle, poloha pacienta….zajištění krmení

Zdroje informací www.vyzivadeti.cz Doporučené postupy prevence a léčby dětské obezity www.stob.cz – stobík

Děkuji za pozornost