Specifika výživy dle oborů zdravotní péče Mgr. Mottlová Alena, Ph.D. II.IK FNUSA
Interna Kardiaci – preventivní charakter, kardiální kachexie, při srdečním selhávání při potřebě PV se neobejdeme bez centrálního vstupu + koncentrovanější roztoky, abychom dosáhli dostatek energie v přiměřeně malém objemu
Interna Gastroeneterologie – laktózová intolerance, potravinové alergie, chronická pankreatitída, zánětlivá střevní onemocnění Neurologie – CMP – stav vědomí, veškeré možnosti nutriční podpory, na JIP PV, krátkodobá PV na překlenutí stavu, NGS, pokud není porucha polykání tak pacient většinou může normálně jíst a je potřeba myslet na to, že se nemůže hýbat! Někdy stačí pacientovi pouze mechanická úprava stravy, jindy při trvalejší poruše polykání se zavádí PEG
Interna Onkologický pacient by tvořil samostatnou kapitolu http://www.linkos.cz/files/stranky/pro-odborniky/o-spolecnosti/odborne-sekce-cos/PSNPO/Doporuceni-vyzivy.pdf
Chirurgie Obvykle nejí protože nesmí, zakazuje se mu jíst Problém s výživou není u pacientů, kteří podstupují výkony jiné než na GITU nebo v dutině břišní, nejčastěji druhý den se vrací k normální stravě např. po operaci varixů Výkony na GIT nebo v dutině břišní – problémy s výživou můžou být a záleží na vývoji nemoci, pokud se per os příjem zlepší do 4 – 5 dní tak většinou je vše ok ( apendektomie, cholecystectomie..)
Chirurgie U rozsáhlejších výkonů totální gastrectomie, doudenopankreatectomie + onkologic. Dg – časná enterální výživa zahájena do 24 hod nebo PV, nejčastěji kombinace obojího,výživujeme pomalu vše dle tolerance u pacienta a dalších okolností „start low go slow“. S postupným zvyšováním EV snižujeme PV
Chirurgie Velmi vhodné je znát nutriční stav pacienta ještě před operací pokud to jde – hmotnostní úbytek, albumin..... Znát dynamiku laboratorních ukazatelů ESPEN Guidelines z roku 2006 – preference EV, omezení lačnění, předoperační příprava
Intenzivní péče Preferovat EV při předpokladu neschopnosti přijímat stravu během 3 dnů PV by měla být pouze doplňková, pokud pacient netoleruje dostatečně EV Sepse, AIM, těžká AP, polytrauma...
SKVIMP - Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče
Specifika výživy dle věku Výživa velmi ovlivní zdravotní stav jednak při jejím nadbytku tak i při jejím nedostatku Po narození: dítě pasivní příjemce výživy Výživa kojencu a batolat – specifická doporučení S věkem ubývá specifických doporučení a přibývá vliv výživových zvyklostí rodiny Ca, Fe, Zn, I Vitaminy A, B, C, D, SUPLEMENTACE: - vegetariani, vegani, období rekonvalescence, kuřáci, konzumenti alkoholu a drog
U dospělé populace Zdravá výživa preventivní charakter
Výživa seniorů
Fyziologické změny Negativní důsledky Úbytek svalové hmoty, přírůstek tukové tkáně, snížená tělesná aktivita Tendence k nadváze a obezitě Snížená sekrece slin Suchost v ústech Choroby dásní, ztráta chrupu Jednostranná výživa, nedostatek vlákniny Atrofie chuťových pohárků, slábnoucí zrak Nezájem o jídlo, anorexie Pokles sekrece HCL, trávicích enzymů a žluče Zhoršené trávení a vstřebávání živin Pokles peristaltiky Zácpa, hemeroidy Snížená schopnost ledvin, snížený pocit žízně dehydratace Pokles tolerance glukózy Riziko DM II, obavy z diety
Psychosociální změny Negativní důsledky Osamělost, sociální izolace, chybějící podpora rodiny Lhostejnost k jídlu, anorexie Omezené finanční prostředky Kvalitativní i kvantitativní zhoršení výživy Omezená pohyblivost, zhoršený zrak Potíže s nakupováním a přípravou jídla
Polymorbidita ve stáří Nejčastější onemocnění: kardiovaskulární nemoci pohybového aparátu (osteoporóza skeletu, vertebrogenní sy) respirační endokrinní a onemocnění GIT
Dehydratace věkem podmíněné příčiny - strach z většího přísunu tekutin - inkontinence snížená mobilita, snížení pocitu žízně iatrogenní příčiny Polypragmasie :interakce léčiv, intoxikace léky, dyspeptické obtíže psychologické příčiny – deprese, poruchy koncentrace...
Jak řešit a předcházet Flaška s uzávěrem nebo hrnek s brčkem v dosahu pacienta Denní bilance tekutin Barva moče – PMK PV Nutit a nabízet tekutiny Pestrý sortiment tekutin
Výživová doporučení Energie: 25-30 kcal/kg/den Bílkoviny: 1-1,2 g/kg Tuky: zajistit příjem n-3 PUFA jako prevenci kardiovaskulárních onemocnění Omezit příjem NaCl 6 g/den Zvýšit konzumaci vlákniny 25-30 g /den Zvýšit konzumaci vitamínů (C, A, D) Minerálních látek (Ca, K, Fe) Tekutiny: 30 ml/kg/den – dostatečná hydratace
Desatero výživy seniorů Pravidelná, co možná nejpestřejší strava V případě potřeby stravu mechanicky upravit Brát ohled na sociální situaci a zdravotní stav Brát zřetel na chuťové preference Dostatečný denní energetický příjem i vzhledem k aktuálnímu zdravotnímu stavu Pitný režim, kvalitní bílkoviny, tuky, dostatek ovoce a zeleniny, dostatek zinku, vápníku a železa
strava má být co nejvíce pestrá s ohledem na časté poruchy chuti více kořeněná s ohledem na ztrátu chrupu je vhodné přizpůsobit její úpravu a konzistenci, pokrmy krájet na malé kousky, mlít nebo mixovat, zeleninu a ovoce strouhat s ohledem na možné poruchy polykání, trávení a vstřebávání jíst pomalu, stravu rozdělit do většího počtu malých porcí Hygienický aspekt
Další stimulace chuti k jídlu Fyzická aktivita přiměřená věku a zdravotnímu stavu Duševní pohoda kontakt s rodinou a přáteli návštěva kulturních zařízení univerzita třetího věku snažíme se starému člověku co nejméně znepříjemňovat život zákazy a restrikcemi potravin a pokrmů, které má rád.
Doporučení pro výuku žáků v oblasti nutriční terapie Znát postup nutriční péče – základ Myslet na výživu, vždy udělat poznámku k výživě u daného onemocnění, aby měli komplexní pohled Spolupráce s NUTT – nestačí jen dát letáček pacientovi nebo edukační materiál daného zařízení jen tak ale musí to být vždy v návaznosti na NUTT Edukační záznamy, zprostředkování edukací, jasně, stručně, velmi individuálně, zdůrazňovat důležitost zpětné vazby a edukace je trvalého charakteru, základní zásady edukace – klid, soukromí, i 2x návštěva u lůžka, nechat přečíst materiály... Edukace rodinných příslušníků Základní hygienické předpisy při stolování – vyvětrat, umýt ruce, čistý stolek, ubrousky, úprava pacienta po jídle, poloha pacienta….zajištění krmení
Zdroje informací www.vyzivadeti.cz Doporučené postupy prevence a léčby dětské obezity www.stob.cz – stobík
Děkuji za pozornost