Jak enzymy pracují.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Aminokyseliny.
Ivo Šafařík, Mirka Šafaříková biomagnetický výzkum a technologie
Chemické reakce karbonylových sloučenin
ENZYMY = biokatalyzátory.
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
VODA Praha – město našeho života
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
ENZYMY – enzymová katalýza PaedDr. Vladimír Šmahaj
kovalentní koordinačně - kovalentní polarita vazby iontová vazba
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Klasifikace chemických reakcí
Brönstedovo-Lowryho pojetí kyselin a zásad
Enzymy Charakteristika enzymů- fermentů
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
CHEMICKÁ VAZBA.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
Chemická vazba.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Faktory ovlivňující reakční rychlost, teorie chemické kinetiky
Enzymy – katalyzátory biochemických reakcí
Polymerace Marek Šuk, 5.C. 1. INICIACI Při polymeraci dochází ke spojování molekul obsahujících alespoň jednu dvojnou nebo trojnou vazbu. V průběhu reakce.
Chemické rovnováhy ve vodách
Vodíkové vazby (vodíkové můstky)
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Nutný úvod do histologie
Aminokyseliny, proteiny, enzymologie
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Aminokyseliny.
Slabé vazebné interakce
Chemická stavba bílkovin
PaedDr. Ivana Töpferová
Biokalyzátory chemických reakcí
BÍLKOVINY (AMINOKYSELINY)
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Mezimolekulové síly.
Enzymová katalysa v nevodném prostředí Enzymy nevyužívají všechny molekuly vody přítomné v roztoku, pouze ty, které jsou v jeho blízkosti Je možné nahradit.
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
ZÁKLADY ENZYMOLOGIE – ENZYMOVÁ KINETIKA
Nekovalentní interakce
Průběh enzymové reakce
FS kombinované Mezimolekulové síly
Metody imunodifuze a precipitace v gelech
(aminokyseliny, peptidy…)
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
METABOLISMUS AMINOKYSELIN
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Typy vazeb.
Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech
Chemické vlastnosti, struktura a interakce nukleových kyselin
Chemické vlastnosti, struktura a interakce nukleových kyselin
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
Karbonylové sloučeniny
Chemická vazba. Chemická vazba Chemická vazba Spojování atomů Změna stavu valenčních elektronů Teorie chemické vazby: 1. Klasické elektrovalence- Kossel.
Jak enzymy pracují.
Mezimolekulové síly.
Organická chemie Martin Vejražka.
Lékařská chemie Aminokyseliny.
Transkript prezentace:

Jak enzymy pracují

Specifický charakter uspořádání bílkovinných řetězců Prostorové uspořádání molekuly enzymu je determinováno jeho chemickou strukturou Je na vyšší úrovni než struktura syntetických polymerů Části molekuly enzymu mají periodicky se opakující uspořádání (strukturní domény, např. kofaktorové domény) Vznikají unikátní struktury kombinací uspořádaných a neuspořádaných úseků Stabilizace finální konformace disulfidovými můstky Prostorové uspořádání je flexibilní možnost citlivé regulace na vnější podněty Struktura s minimální Gibbsovou energií

Specifické rozpoznávání biomolekul Na úrovni molekul se jedná o „vázání specifickým způsobem“ Nemůže vést k trvalému spojení rozpoznávaných molekul kovalentními vazbami Realizace probíhá slabými interakcemi nekovalentní (nevazebné) interakce

Charakter nekovalentních interakcí Vodíkové vazby (atom vodíku vázán na silně elektronegativní atom kyslíku nebo dusíku  polarizace vazby  positivní náboj na atomu vodíku  interakce s jiným negativním atomem Vazebná energie (síla vazby) je asi 5 % typické kovalentní vazby

Charakter nekovalentních interakcí Elektrostatické interakce mezi nabitými a dipolárními částmi biomolekul (realizovány např. karboxylovými a aminoskupinami molekul bílkovin) Hydrofobní interakce (nositelem jsou nepolární části molekul, mají malou afinitu k vodě a projevují tendenci vzájemně se seskupovat)

Charakter nekovalentních interakcí π – π interakce  vytvářejí se mezi aromatickými a heterocyklickými kruhy umístěnými blízko u sebe a plochami kruhů k sobě (patrové interakce) Londonovy dispersní síly  uplatňují se mezi atomy které nejsou spojeny kovalentní vazbou Většinou působí zároveň několik typů nekovalentních vazeb (kooperativa nekovalentních vazeb)  poměrně silná stabilita fixovaných struktur)

Klíčové oblasti molekul enzymů Aktivní centrum  prostorově vymezená malá oblast molekuly enzymu, obsahující určité, přesně rozmístěné funkční skupiny Aktivní centrum je tvořeno několika typy skupin: Katalyticky aktivní skupiny (katalytické centrum) Skupiny specificky vážící substrát (vazebné centrum) Skupiny vážící koenzym NAD+ vazebná doména (všechny pyridinové oxidoreduktasy)

Aktivní centrum Fisherova teorie Koshlandova teorie komplementarity indukovaného přizpůsobení

Základní typy aktivních center u hydrolas Tvar štěrbiny (pukliny)  štěpení jednotlivých biopolymerních řětězců Tvar mělké povrchové prohlubně štěpení vazeb přímo v nerozbaleném svazku řetězců Tvar jamky  odštěpení koncových struktur (např. dekarboxylace)

Aktivace enzymů

Substrátová specifita Specifita enzymů Substrátová specifita  Strukturní specifita (rozpoznání obecných strukturních rysů substrátu)  Stereospecifita (dodržení stereospecifického průběhu katalysy)

Strukturní specifita Absolutní specifita [přeměna jediného substrátu; ureasa (močovina); aspartasa (aspartát  fumarát)] Skupinová specifita [přeměna skupiny substrátů téhož typu; alkoholdehydrogenasa (různé alifatické alkoholy); hexokinasa (transfer fosforylové skupiny z ATP na různé hexosy) Relativní skupinová specifita (přednostní reakce jedné skupiny substrátů, schopnost působit i na jiné skupiny substrátů)

Reakční specifita Specifita k typu katalyzované reakce Přeměna jednoho substrátu několika enzymy s různou specifitou účinku na různé produkty Aminokyselina  dekarboxylace (dekarboxylasa)  přenos aminoskupiny (aminotransferasa)

Enzymy a energie Chemické reakce mohou být klasifikovány podle energetického průběhu: Exergonické reakce (přeměny z nestálého stavu o vyšší chemické energii do stabilnějšího stavu s nižším obsahem chemické energie  pokles Gibbsovy energie) Endergonické reakce (spojeny se vzrůstem Gibbsovy energie)

Enzymy a energie

Aktivační energie Aktivační energie je nezbytná pro vznik přechodových stavů (komplex enzym – substrát) Aktivační energie je nezbytná i pro průběh exergonické reakce !!! Čím vyšší aktivační energie, tím pomalejší průběh chemické reakce

Urychlení reakce Enzymy urychlují reakce snížením aktivační energie EA.  Přechodový stav může být dosažen při fysiologických teplotách Enzymy nemění ∆ G. Enzymy nemění rovnovážné složení směsi

Enzymová reakce probíhá uvnitř aktivního centra Snížení aktivační energie při enzymové katalýze je způsobeno několika faktory: Vazba reagujících substrátů blízko sebe a blízko katalytickým skupinám aktivního centra (efekt přiblížení) Vytvoření specifického mikroprostředí (vytěsnění molekul vody z prostředí, zesílení elektrostatických interakcí, lokální pH...) Ztráta hydratačního obalu substrátu („holé“ skupiny jsou nraktivnější) Koncentrační efekt (vazbou v aktivním centru se substrát koncentruje) Efekt orientace substrátu

Energie uvolněná při vazbě substrátu na enzym Aktivační energie Zdrojem aktivační energie je molekula enzymu Výměna energie mezi nekovalentně navázanými molekulami substrátu a přilehlými strukturami enzymu Molekula enzymu je rezervoár a převodník energie Energie uvolněná při vazbě substrátu na enzym

Faktory zahrnuté v katalytické aktivitě enzymu Chemický aparát aktivního centra (deformace a polarizace vazeb substrátu větší reaktivita) Vazebné místo umožňuje koncentrovat substrát Vazba substrátu ve správné prostorové orientaci Způsob fixace substrátu ve vazebném místě, které poskytuje energii pro enzymovou reakci

Chemická povaha enzymové katalysy Dva základní typy chemické katalýzy Homogenní (např. kyseliny, báze) Heterogenní (katalytické povrchy) Enzymová katalýza se blíží heterogenní katalýza

Chemická povaha enzymové katalysy Enzymové reakce jsou realizovány stejnými mechanismy jako v organické chemii Nukleofilní skupiny (mají volné elektronové páry) serin (hydroxyl), cystein (thiolová skupina), histidin (dusíkové atomy v imidazolovém kruhu) Elektrofilní skupiny (akceptory elektronových párů)  kovové ionty Acidobazická katalýza (protonace nebo odštěpení protonu) kyselé a bazické skupiny (karboxylové, fenolové, aminové, thiolové, imidazolový kruh) Interakce s kofaktorem („kosubstrát“), často poskytuje i energii (např. makroergické fosforečné estery) Kovalentní katalýza

Histidin pK cca 6 při fysiologickém pH imidazolový kruh může fungovat jako donor i akceptor protonů Imidazolový kruh zároveň působí jako nukleofil Histidin se vyskytuje v aktivním místě velké řady enzymů

Příklady enzymových reakcí

Serinové proteinasy Molekuly trypsinu a chymotrypsinu jsou velmi podobné Polypeptidové substráty se váží podobným způsobem Rozdíl v oblasti pro vazbu aminokyselin podílejících se na štěpené vazbě štěpení různých peptidových vazeb

Serinové proteinasy Substrátové specifity závisí na substrátové kapse v aktivním místě • Trypsin: kladně nabité aminokyseliny v peptidovém řetězci v kapse je přítomen negativně nabitý karboxyl (štěpení za Lys, Arg) Chymotrypsin: aromatické (hydrofobní) aminokyseliny v peptidovém řetězci hydrofobní kapsa (štěpení za Phe, Trp)

Nábojová (protonová) štafeta Chymotrypsin Asp 102 His 57 Ser 195 Nábojová (protonová) štafeta

Chymotrypsin Štěpený polypeptid se váže do aktivního centra Postranní řetězec aminokyseliny podílející se na štěpené vazbě (Phe, Trp) se váže do hydrofobní kapsy Nábojová štafeta vyvolá vznik záporného náboje na kyslíkovém atomu serinu vzrůst nukleofility (His působí jako basický katalyzátor)

Chymotrypsin H+ přenesen z OH skupiny Ser na His Nukleofilní atak kyslíku Ser na uhlík peptidické vazby Vytvoření nestálého meziproduktu O- je stabilizován vodíkovým můstkem s -NH skupinou Gly-193

Chymotrypsin Přenos protonu z N atomu imidazolu na N atom substrátu (kyselá katalýza) Štěpení C-N vazby a uvolnění prvého reakčního produktu Zbývající část substrátu se kovalentně váže acylovou skupinou na zbytek serinu

Chymotrypsin Nukleofilní atak molekuly vody (proton tvoří vodíkovou vazbu s N imidazolu a kyslíkem serinu; OH- se bude vázat na acyl štěpeného substrátu)

Chymotrypsin H+ přenesen z molekuly vody na N imidazolu OH- přenesen na acyl štěpeného substrátu Opětné vytvoření O- Vytvoření druhého nestálého meziproduktu

Chymotrypsin Štěpení vazby mezi acylem substrátu a O skupinou serinu Je uvolněn druhý peptid H+ je přenesen z His na Ser Enzym je zregenerován

Lipasy

Lipasy

Acetylcholinesterasa

Acetylcholinesterasa

Alkoholdehydrogenasa

Alkoholdehydrogenasa

Alkoholdehydrogenasa

Laktátdehydrogenasa

Laktátdehydrogenasa

Lysozym

Lysozym

Lysozym

Lysozym

Lysozym

Aspartátové (kyselé) proteasey

Karboxypeptidasa A