Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce gymnázií a fakult vzdělávajících učitele Jana Coufalová Konference Asociace ředitelů gymnázií ČR 3. – 5. dubna 2013 Přerov.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Problematika tělesné výchovy na vysokých školách materiál pro 12. zasedání předsednictva Rady VŠ dne 17. června 2010 komise pro přípravu učitelů V iléma.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
I NOVACE KOMBINOVANÉ FORMY STUDIA BAKALÁŘSKÉHO A MAGISTERSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU „T ĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT “ A JEHO UČITELSKÝCH OBORŮ NA F AKULTĚ TĚLESNÉ.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Mgr. Věra Michalová manažerka kurzů CCV PF UJEP
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Asociace ředitelů gymnázií Přerov, 3.dubna 2012
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
katedra pedagogiky PedF UK
Projektový záměr IPn Kariérní systém učitelů
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Ředitel v zajetí… PhDr. Václav TROJAN, Ph.D. vedoucí katedry
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období listopad 2009 – únor 2010 (2 řádná zasedání: a )
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Název příjemce: Základní škola Šaratice, Náves 96, příspěvková organizace Název partnera: Z ákladní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
Situace v oblasti uplatňování hlediska kvality v přípravě učitelů (komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) v současnosti - doba stagnace, až krize Kvalita.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
dotazníkové šetření na vysokých školách
Problémy výuky tělesné výchovy na vysokých školách Zviditelnění problému Spolupráce komise RVŠ s Grémiem vedoucích TV pracovišť na VŠ a s Českou asociací.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 13. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Zpráva o činnosti SK RVŠ 15. zasedání P RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.
ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor:
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Mgr. Věra Michalová manažerka kurzů CCV PF UJEP 2015
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Podpora profesního rozvoje učitelů Programové prohlášení vlády Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje ČR: Rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Seminář pro žadatele Výzva 02_16_041 VOŠ
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Studijní obor Fyzioterapie
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Transkript prezentace:

Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20. října 2011

Problémy v oblasti přípravy učitelů uplynulém období nedošlo k žádné zásadní změně kladnou okolností je udržení požadavku magisterské úrovně vzdělávání pro výkon učitelského povolání negativní okolnosti, vytvářející překážky pro zvyšování kvality přípravy učitelů, zůstávají stejné

Hlavní nevyřešené problémy přijetí standardů kvality profese učitele vymezení požadavků na profil absolventa studia učitelského oboru (kompetencí učitele) ustavení systému profesního kariérního růstu učitelů krizové finanční podmínky pro zajištění kvalitní přípravy učitelů, včetně pedagogických praxí

„ Současné trendy v přípravě učitelů a jejich důsledky pro zajišťování kvality vzdělávání“ V rámci projektu IPN „Zjišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání“ je ustavena skupina řešící problematiku zajišťování a hodnocení kvality v přípravě učitelů. 25. listopadu 2011 bude uspořádán seminář odborníků z fakult připravujících učitele a dalších institucí. Očekávaný výstup: Formulace role fakult připravujících učitele a profilu jejich absolventů; návrh na zapracování do systému hodnocení kvality.

informace o semináři včetně přihlášky jsou na adrese Odborným a organizačním garantem semináře je p. děkanka PedF ZČU v Plzni, doc. PaedDr. Jana Coufalová, CSc. Na obsahu semináře spolupracuje i komise RVŠ. Seminář bude další příležitostí umožňující diskuzi o aspektech kvality vzdělávání vedoucích k získání učitelské kvalifikace. Účast širokého spektra odborníků a plánované šetření představuje mimořádnou příležitost objektivně posoudit stávající situaci v oblasti vzdělávání učitelů a nastavit kritéria kvality pregraduální učitelské přípravy uskutečňované na různých typech vysokých škol. Přihlášky jsou do 18. listopadu 2011.

Tělesná výchova na vysokých školách Hlavním problémem je shromažďování a zviditelňování argumentů pro podporu začlenění pohybové aktivity do života studentů vysokých škol jako nezbytné součásti kompenzace intelektuálního zatížení při studiu získávání přiměřené tělesné zdatnosti ovlivňující odolnost organizmu přínos zdravotních benefitů (prevence onemocnění) společenský a sociální příspěvek TV a sportu pro život studentů vysokých škol

současný stav zajištění výuky tělesné výchovy na VŠ Grémium vedoucích kateder a ústavů TV (doc. PHDr. J. Drnek, CSC.) ve spolupráci s naší komisí provedlo v průběhu roku 2011 šetření na 77 fakultách vysokých škol v ČR o zajištění výuky, o postavení předmětů tělesné výchovy ve studijních programech a srovnání stavu v r. 1998, 2003 a v r

tabulky a grafy – povinné a volitelné předměty, – povinné a volitelné kurzy Výsledky jsou v samostatné příloze. TV jako studijní povinnost a činnost sportovních klubů není uváděna. Věková a kvalifikační struktura učitelů kateder tělesné výchovy. Získané poznatky jsou východiskem pro vytvoření strategie zvyšování kvality pedagogického působení a odborného růstu učitelů tělesné výchovy na vysokých školách. Bez dalšího úsilí a podpory této části procesu vzdělávání se nepodaří pozitivně ovlivňovat zdravý životní styl studentů vysokých škol, začleňovat sport jako součást života vysoké školy a postupně měnit vztah společnosti ke zdravé pohybové aktivitě.