MENTÁLNÍ BULIMIE. MENTÁLNÍ BULIMIE CO TO JE A KDE SE VZaLA? 1. zmínka z 2. st. Ze slov bous a limos = býčí hlad. Přejídání přisuzováno špatnému zažívání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

Léky jako nejjednodušší východisko
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Život bez závislostí – NIKA o.s. je dobrovolné, nevládní, neziskové sdružení, vzniklo dne , podle zákona č.83/1990, Sb. ve znění zákona č. 342/2006.
VY_32_INOVACE_11 - Náročné životní situace
Bulimie.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Poruchy příjmu potravy a těhotenství
MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
KBT u poruch příjmu potravy
Poruchy příjmu potravy
Absolventská práce 2014 Pevná, Vedrová 9.B Anorexie.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Interrupce jako trauma
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Nemoc Důležitá slova, fráze.
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
Varovné signály PPP Státní zdravotní ústav. První varování ▪ Zpočátku dívka omezuje příjem některých potravin (sladkosti, smažená jídla, slazené nápoje…),
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mentální anorexie.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Modeling versus Miss World
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Poruchy příjmu potravy
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Mentální anorexie mentální bulimie
Seminář Trauma.
Zdravotní problém lidstva
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy Jaké jsou podle Vás nejvýznamnější symptomy PPP ? V čem vidíte konkrétní příčiny vzniku těchto poruch ? Setkali jste se ve svém.
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Poruchy příjmu potravy
Poruchy příjmu potravy
Mentální anorexie a mentální bulimie
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
Základní škola, Hradec Králové
Psychologie v obezitologii
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Transkript prezentace:

MENTÁLNÍ BULIMIE

CO TO JE A KDE SE VZaLA? 1. zmínka z 2. st. Ze slov bous a limos = býčí hlad. Přejídání přisuzováno špatnému zažívání. R. 1874 – Gull – považoval MB za symptom MA. R. 1979 – G. Rusell – více jak třetina anorektiček trpí záchvaty přejídání – prokázal, že to dělají i lidé, kteří MA netrpí. Nová varianta PPP = bulimia nervosa.

KOHO POSTIHUJE? Dívky, ženy i muže. Cca 3x rozšířenější ne MA. Cíl = udržet si přijatelnou váhu. Častý jojo efekt. Zkreslené vnímání a iracionální chování. Tají pravdu o jídle.

O CO JDE? Zvládnutí silných emocí a citů, pocitů. Jídlo berou jako trest. MB je vymezena jako záchvaty přejídání s následující snahou o kontrolu váhy těla. DRASTICKÉ METODY Vyvolání zvracení, projímadla, anorektika či diuretika… Diabet vysadí inzulín. Chorobný strach z tloušťky, sami si určují nižší váhu, než je normální.

Anorektičky trpící bulimickým typem jsou povahově blíže k MB. Zneužívání omamných látek, krádeže, sebepoškozování a pokusy o sebevraždu. Záchvaty = až několik hodin, ale i několik dnů = konzumace tučných a sladkých jídel. Bulimičky jídlo schovávají nebo znehodnocují. Propuknutí bulimie – kradou, vybírají popelnice… Doslova se přežerou. Stud za své chování. Popisují se jako rozdvojené osobnosti. Jedna chce jíst a nezvracet, druhá chce opak.

2 VERZE BULIMIE VYPUZUJÍCÍ NEVYPUZUJÍCÍ Častější. Po záchvatu přejedením nastává nutnost jídlo z těla vypudit pomocí zvracení. Komplikace. Tuky se rozkládají v celku rychle a zvracení vypudí cca jen polovinu. NEVYPUZUJÍCÍ Anorektický typ. Cvičení a minimální přísun potravy. Hladovění neumí vydržet.

JAK JI POZNÁME? Poznáme ji obtížněji než MA. Dokáže to skvěle skrývat. Důležité jsou tzv.: hraničící rysy, detaily. Intenzivní vztahy – nestálé, strach z opuštění. Ztráta schopnosti docenit samu sebe, pocity prázdnoty. Nízké sebevědomí a strach z tloušťky. Náhlé změny nálady, impulsivní chování. Závislost na alkoholu či omamných látkách.

POCITY BULIMIČEK Vina za neodolání přejíst se. Nastávají deprese. Kolísání váhy – hmotnost je většinou za bodem nemožného – nastává stres a záchvaty. Přejídání nejméně 2x týdně po dvou až třech měsících.

NEUSTÁLÉ HLÍDÁNÍ VÁHY

NÁSLEDKY Pocit plnosti, bolesti – žaludek tlačí na bránici (potíže s dýcháním, poškození stěny žaludku). Průjmy, zácpy, zánět jícnu, pálení žáhy, otočení příušních silných žláz… Vada chrupu, natečení některých žláz, pocit opuchlosti v obličeji, závratě, nadýmání, bolest břicha… Závislost na prášcích = poškození střev. Dehydratace = poškození ledvin a srdce. Hypokalémie = nízká hladina draslíku. A stále přetrvávající nespokojenost se svou postavou.

ÚČINKY MB NA LIDSKÉ TĚLO

PŘÍČINY Sociální faktory (smrt blízkého, rozchod s milovanou osobou, rozvod rodičů…). 35% až 80% míry možné propuknutí MB. Následuje labilnost, impulsivnost, deprese, sebepoškozování…

LÉČBA Dlouhodobá, stresující, vyčerpávající… Naučit se znovu jíst. Nesmí přestat jíst. Malé dávky, ale často. Stává se, že to nevydrží a spadnou do toho znovu. Umělá výživa, infúze… MB se často objeví cca po třech měsících MA.

EPIDEMIOLOgIE PPP PPP = Porucha Příjmu Potravy. Cca 65% mladých (mezi 11 až 20 let) dívek si myslí, že má nadváhu. Cca 80% žen vnímá své tělo negativně. Cca 90% žen drželo za život vícekrát dietu. Cca 45% žen dietu drží stále. Většina žen by chtěla zhubnout minimálně 8kg.

ZDROJE http://bulimie.ordinace.biz/priznaky.php Encyklopedie ( www.google.cz )