POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Systém kurikulárních dokumentů
Hodnocení škol a školských zařízení
Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
ZPŮSOBY KOMUNIKACE V PROJEKTU
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU „JAK CO FUNGUJE?“
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
vlastní hodnocení školy
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
SLAVNOSTNÍ UKONČENÍ PROJEKTU. MODERNIZACE VZDĚLÁVÁNÍ – ŠANCE LEPŠÍHO PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ CZ.1.07/1.2.33/
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
MAP – Místní akční plán ORP RK
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Šablony OP VVV a podpora nadání
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Bc. Magdalena Zábranská
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ KA 02 odborné semináře pro vedoucí pracovníky Bc. Vlasta tesařová metodik

Obsah školení Rámcový vzdělávací program pro MŠ Polytechnická výchova a vzdělávání v návaznosti na ŠVP jednotlivých MŠ Cíle a výstupy polytechnického vzdělávání v MŠ Projekt CZ.1.07/1.3.00/48.0075 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obecné principy předškolního vzdělávání 1. Podmínky vzdělávání Jsou legislativně vymezeny / zákony, vyhlášky, prováděcí předpisy …/ V návaznosti na ně upravuje Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání další podmínky, které podmiňují kvalitu poskytovaného vzdělávání – tzn. i polytechnického / materiální, organizační, personální, psychohygienické, pedagogické … / Projekt CZ.1.07/1.3.00/48.0075 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obecné principy předškolního vzdělávání 2. Cíl vzdělávání v mateřské škole Maximálně podporovat rozvoj každého dítěte Podílet se na jeho zdravém, citovém, rozumovém a tělesném rozvoji Směrovat dítě k osvojení základních pravidel chování Podílet se na nastavení základních životních hodnot a mezilidských vztahů Vytvářet předpoklady pro pokračování ve vzdělávání Projekt CZ.1.07/1.3.00/48.0075 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obecné principy předškolního vzdělávání 3. Konkrétní požadavky na vzdělávání RVP PV vymezuje konkrétní požadavky pro předškolní vzdělávání Představuje zásadní východisko pro tvorbu ŠVP Vzdělávání v MŠ směřuje dítě k osvojování klíčových kompetencí KKV udávají pedagogům jednoznačný směr kam má předškolní vzdělávání směřovat a o co usilovat

Obecné principy předškolního vzdělávání 4. Strategické změny předškolního vzdělávání Jsou vymezeny v Dlouhodobém záměru rozvoje vzdělávání a vzdělávací soustavy pro období let 2011-2015 Nově ve Strategii vzdělávací politiky do roku 2020 – nyní ve fázi připomínkového řízení / v popředí se nachází osobnostní rozvoj učitelů – jednou z priorit je i oblast polytechnické výchovy a vzdělávání / Projekt CZ.1.07/1.3.00/48.0075 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Podpora polytechnické výchovy 5. Realizace strategických záměrů ČŠI - zaměření šetření Parametry výkonů MŠ Podpora mateřského jazyka ve vzdělávacích programech MŠ Seznamování dětí s cizím jazykem Podpora polytechnické výchovy Problematika vysoké míry odkladů povinné školní docházky

6. Podpora rozvoje osobností dětí Obecné principy předškolního vzdělávání 6. Podpora rozvoje osobností dětí Uplatňování účinných pedagogických přístupů a metod práce Respektování vývojových a individuálních potřeb dítěte včetně psychohygienických zásad Diferencování nároků na jednotlivé děti Poskytování zpětné vazby a motivace k lepším výsledkům ve vzdělávání

6. Podpora rozvoje osobností dětí Obecné principy předškolního vzdělávání 6. Podpora rozvoje osobností dětí Preference samostatné práce dětí Individualizovaná výuka Uplatňování experimentování tzn. dovednostně – praktických a názorně – demonstračních metod Vzájemné propojení vzdělávacích oblastí

7. Nabídka péče o děti se SVP Obecné principy předškolního vzdělávání 7. Nabídka péče o děti se SVP Koncepce RVP PV vychází z respektování individuálních potřeb a možností každého dítěte, tedy i dětí se SVP Potřeby dětí se SVP jsou zohledněny přizpůsobením ŠVP a systematickou realizací vyrovnávacích opatření

8. Podpora nadaných dětí v předškolním vzdělávání Obecné principy předškolního vzdělávání 8. Podpora nadaných dětí v předškolním vzdělávání RVP PV umožňuje individualizované pojetí předškolního vzdělávání s důrazem na rozvoj aktivity a tvořivosti dětí MŠ poskytují nadaným dětem individuální podporu vzdělávání dle individuálního vzdělávacího plánu s důrazem na rozvoj aktivity a tvořivosti

9. Hodnocení výsledků dle požadavků RVP PV Obecné principy předškolního vzdělávání 9. Hodnocení výsledků dle požadavků RVP PV Můžeme hodnotit : / včetně zaměření na polytechnické vzdělávání / propojení obsahu s praxí a životními situacemi podmínky pro / polytechnické / vzdělávání vzdělávací záměr týkající se kompetencí v základních oblastech stanovených RVP, ŠVP uplatňování kooperativního učení založeném na spolupráci dětí zpětnou vazbu

Obecné principy předškolního vzdělávání 10. Reálný stav začlenění polytechnické výchovy a vzdělávání do ŠVP v návaznosti na RVP Polytechnická výchova a vzdělávání se uskutečňuje ve všech vzdělávacích oblastech vymezených RVP PV Od roku 2012 / 2013 jsou do RVP doplněny konkretizované výstupy, které uvedené oblasti upřesňují Projekt „ Jak co funguje “ má za cíl podpořit polytechnickou výchovu na jednotlivých MŠ Projekt „ Jak co funguje „ nabízí MŠ možnost profilace v oblasti polytechnické výchovy

Polytechnická výchova a vzdělávání v návaznosti na ŠVP DÍTĚ A JEHO TĚLO Biologická DÍTĚ A JEHO PSYCHIKA Psychologická DÍTĚ A TEN DRUHÝ Interpersonální DÍTĚ A SPOLEČNOST Sociálně –kulturní Enviromentální DÍTĚ A SVĚT

Možnosti reálné budoucnosti polytechnické výchovy a vzdělávání v MŠ 