I NSTITUCE EU Kája Tóthová Iva Kociánová. I NSTITUCE EU výchozí bod a cíl má být sdílení politické odpovědnosti hlavní roli ve struktuře EU má tzv. institucionální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled orgánů Evropské unie
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
I NSTITUCE EU II VY_32_INOVACE_ 14 Instituce EU II.
EU a Česká republika Instituce EU
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Instituce v EU Vypracovaly: Robenková Pavlína Šmírová Lucie
Orgány evropské unie Mgr. Michal Oblouk.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín EVROPSKÁ UNIE 1 1.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Anotace DUM slouží jako obrazový materiál pro lepší zapamatování faktů při výkladu a jako podklad pro zápis učiva do sešitu. Závěrečné otázky je pak možno.
EVROPSKÁ UNIE Politika EU Instituce EU
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
Integrační procesy v ekonomice
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Projekt žáků ZŠ Nový Hrádek
Evropská unie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
I NSTITUCE EU Veřejná správa v EU. Na konzultace s právníkem po celou dobu trestního řízení, ale také třeba na možnost informovat rodinu o svém zatčení,
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Rozhodovací proces v Evropské unii
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Evropská unie - instituce
Instituce a právo ES/EU Přednáška ke kurzu „Právní aspekty evropské integrace“
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Instituce a právo ES/EU - Rozhodování v EU Michal Částek Veřejná správa EU1.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
ECB a ESCB Evropská měnová integrace. ESCBa ECB Úkoly ESCB a Eurosystému jsou popsány ve Smlouvě o ES. Podrobněji jsou pak definovány ve Statutu Evropského.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
NÁZEV ŠABLONY: ICT2 – INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Okruh dle RVP: Společenskovědní seminář Tematická.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Přehled orgánů Evropské unie
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

I NSTITUCE EU Kája Tóthová Iva Kociánová

I NSTITUCE EU výchozí bod a cíl má být sdílení politické odpovědnosti hlavní roli ve struktuře EU má tzv. institucionální trojúhelník tvořený Evropskou komisí (navrhuje),Radou EU (rozhoduje) a Evropským parlamentem (doporučuje) doplněným Evropským soudním dvorem (řeší spory) pravomoci, úkoly, pravidla a postupy, kterými se musí řídit, jsou stanoveny v základních smlouvách Unie

E VROPSKÁ R ADA ( POZOR NA ZÁMĚNU S RADOU EVROPSKÉ UNIE, POPŘ. RADOU EVROPY ) ustanovena v r v Paříži oficiální status jí byl udělen až Smlouvou o Evropské unii platné od roku 1993 skládá se z hlav států a předsedů vlád členských států EU, ministrů zahraničí a představitelů Evropské komise dnes vrcholný politic. orgán určující strategii dalšího vývoje Unie - určuje zásadní směřování EU (politické a ekonomické otázky) je přímo zodpovědná za oblast dvou pilířů EU: Společná zahraniční a bezpečnostní politika (druhý pilíř) Policejní a justiční spolupráce v trestních věcech (třetí pilíř) schází se přibližně čtyřikrát do roka => summity předsednictví se odvozuje od předsednictví Rady EU

B UDOVA J USTUS L IPSIUS V B RUSELU, KDE SE ER NEJČASTĚJI SCHÁZÍ A ZÁROVEŇ JE S ÍDLEM R ADY EU

R ADA EU hl. sídlo v Bruselu zastupuje zájmy člen. států na evropské úrovni nejvlivnější orgán EU (význam. pravomoci např.: společná zahraniční politika nebo policejní spolupráce, s Ev. Parlamentem schvaluje zákony) ministři vlád jednotlivých člen. zemí - společně se usnášejí na konkrétních politických krocích v oblastech svých resortů jednání probíhají v Bruselu a v Lucemburku dále tvořena Výborem stálých zástupců (zajišťují každodenní a kontinuální chod této instituce) většina rozhodování se provádí na základě kvalifikované většiny, kdy hlasy členských států mají různou váhu v závislosti na počtu obyvatel každý půlrok předsedá jiná země EU - hlavní úkoly předsedající země je organizovat setkání Rady a reprezentovat EU navenek

E VROPSKÁ K OMISE sídlí v Bruselu nadnárodní složka EU, výkonný orgán komisaři ("ministři") - spravují svůj resort (má asi zaměstnanců, z toho asi 15% překladatelská služba ) každá země má jednoho komisaře, v současnosti je jich 27 současný předseda je José Manuel Barroso z Portugalska ( do 31. října 2009, kdy končí funkční období jeho i celé komise ) sleduje zájmy EU jako celku, komisaři tedy nemají přihlížet k zájmům jednotliv. zemí ejvětší pravomoc - má právo iniciovat návrhy zákonů a dohlíží na dodržování přijatých smluv vypracovává návrh rozpočtu EU a provádí kontrolu jeho plnění dále Komise zastupuje EU při mezinárodních jednáních významné pravomoci při přijímání nových členů a zajišťuje kontakty s nečlenskými státy rozhoduje na základě prosté většiny hlasů

B UDOVA B ERLAYMONT - S ÍDLO E VROPSKÉ KOMISE V B RUSELU

E VROPSKÝ P ARLAMENT zastupuje občany EU tři sídla – oficiální ve Štrasburku (se "europoslanci" scházejí jeden týden v měsíci na plenárním zasedání) - v Bruselu (mezi plenárními zasedáními se poslanci scházejí také ve dvaceti stálých výborech) - Lucemburku (sídlo předsednictva EP a generální sekretariát) od r jeho poslanci voleni v přímých volbách současný předseda je Hans-Geert Poettering (Němec) každý stát volí své zástupce, každých pět let má celkem 785 volených zástupců – europoslanců společně s Radou EU je základní legislativní institucí - schvalují zákony, které se dále realizují v člen. státech EU vykonává pravomoci podobné národním parlamentům člen. zemí (o zákonodárnou pravomoc se dělí s Radou) podílí se na zákonodárném procesu – příjmá návrhy Komise, navrhuje novely a vyjednává s Radou EU, schvaluje rozpočet

E VR. P ARLAMENT VE Š TRASBURKU A J EDNACÍ M ÍSTNOST V B RUSELU

E VROPSKÝ S OUDNÍ D VŮR sídlí v Lucemburku vrcholný orgán - dbá na dodržování práva uvnitř EU, Nejvyšším soudem EU. vznik na základě Římských smluv jako společný soudní orgán tří Evropských společenství 27 soudců volených na dobu 6 let (opětovné jmenování je možné) na základě dohody členských států - každý stát navrhuje svého soudce generální advokáti – mají posoudit věc a učinit právní závěry před rozhodnutím SD --) dochází k dvojímu právnímu posouzení dané věci ve svém rozhodnutí se může ztotožnit se závěry generálního advokáta, nebo také rozhodnout zcela jinak. jeho rozhodnutí nemůže změnit žádný soud některého člen. státu

E VROPSKÝ S OUDNÍ D VŮR

E VROPSKÁ C ENTRÁLNÍ B ANKA sídlí ve Frankfurtu nad Mohanem centrální bankou zemí Eurozóny provádí měnovou politiku zemí EU (13), které jako vlastní měnu přijaly Euro hlavní cíl- cenová stabilita (=nízká míra inflace), nezávislá na ostatních institucích Úkoly ECBprovádění měnové politiky obchod s devizami správa měnových rezerv členských států Eurozóny udržování bezproblémového platebního styku schvalování vydávání papírových eurobankovek dohled nad peněžními ústavy sběr statistických dat poradní činnost Hlavními orgány ECB jsou: Výkonná rada Rada guvernérů Generální rada řízena Radou ředitelů (předsedá prezident ECB - Jean-Claude Trichet) a Radou guvernérů dalším orgánem, který ale nemá rozhodovací pravomoci, je Generální rada složená z prezidenta a viceprezidenta ECB a z guvernérů všech zemí EU (tedy i těch, které nejsou členy Eurozóny)

E UROTOWER - S ÍDLO ECB VE F RANKFURTU NAD M OHANEM

E VROPSKÁ I NVESTIČNÍ B ANKA sídlí v Lucemburku vytvořena v r na základě Římských smluv jako finanční instituce Evropského hospodářského společenství akciová společnost - členy a zároveň akcionáři jsou členské státy EU účelem je poskytování dlouhodobých půjček na investice subjektům ze soukromého i veřejného sektoru největší úvěrová instituce roční objem půjček dosahuje hodnoty 26 miliard Euro

S ÍDLO EIB V L UCEMBURKU

E VROPSKÝ O MBDUDSMAN zabývá se stížnostmi na činnost orgánů EU zaveden Maastrichtskou smlouvou současným ombudsmanem je Nikiforos Diamandouros

H OSPODÁŘSKÝ A S OCIÁLNÍ V ÝBOR založen r Římskou smlouvou -poradním orgánem, který zastupuje zaměstnavatele, odborové svazy, zemědělce, spotřebitele a další zájmové skupiny - společně tvoří „organizovanou občanskou společnost“. předkládá jejich stanoviska a chrání jejich zájmy v politických rozhovorech s Komisí, Radou a Evropským parlamentem 344 členů – počet zástupců z každé země EU přibližně odráží počet jejího obyvatelstva.Počty zástupců z jednotlivých zemí jsou následující: Francie, Itálie, Německo a Spojené království…24 Polsko a Španělsko…21 Rumunsko…15 Belgie, Bulharsko, Česká republika, Maďarsko, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko a Švédsko…12 Dánsko, Finsko, Irsko, Litva a Slovensko…9 Estonsko, Lotyšsko a Slovinsko…7 Kypr a Lucembursko…6 Malta…5 členové - nominováni vládami EU,jmenováni na čtyři roky, mohou být jmenováni znovu

V ÝBOR R EGIONŮ sídlí v Bruselu je konzultativní orgán EU vznikl na základě Maastrichtské smlouvy členy tvoří 344 reprezentantů regionů EU (např. starostové měst, zástupci krajů) - vybírá je Rada EUna funkční období čtyř let Smlouva z Nice požaduje, aby členové výboru byli do budoucna voleni obyvateli jednotlivých regionů (ne dosazováni Radou) a aby dostali větší politickou zodpovědnost Rada EUnebo Evropská komise může výbor požádat o vyjádření, která se týkají těchto témat: hospodářská a sociální soudržnost transevropské sítě zdravotnictví vzdělávání a kultura zaměstnanost a školení pracovníků sociální otázky životní prostředí zemědělství územní plánování

Ú ČETNÍ D VŮR sídlí v Lucemburku vznikl na základě smlouvy uzavřené mezi státy Evropských společenství 22. července 1975 nezávislá organizace kontroluje účetnictví všech příjmů a výdajů EU a jejích orgánů o činnosti každoročně informuje ve výroční tato zpráva je uveřejněna v úředním zpravodaji EU a je podkladem pro kontrolní činnost Evropského parlamentu podle Smlouvy z Nice má po jednom auditorovi z každého členského státu - jmenováni na základě jednomyslného rozhodnutí Rady ministrů po konzultaci s Evropským parlamentem volební období je 6 let, mohou být voleni i opakovaně Auditoři volí pak prezidenta EÚD celkový počet zaměstnanců je asi 760

E VROPSKÝ Ú ČETNÍ D VŮR