MĚNOVÁ POLITIKA Stanislav Polouček Slezská universita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měnová politika 11.
Advertisements

CENTRÁLNÍ BANKA ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
PENÍZE A BANKOVNICTVÍ.
ÚROKOVÉ SAZBY V PRAXI Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
MĚNOVÁ POLITIKA Stanislav Polouček Slezská universita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Hospodářská politika státu
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Fiskální a monetární politika
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Metody měření HDP Mgr. Hana Grzegorzová.
Funkce České národní banky
Měnová politika 1. Cíle měnové politiky 2. Transmisní mechanismy
Název dokumentu: Česká národní banka Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
Inflace.
Kontaminace (znečištění) vody
PENÍZE,INFLACE, MĚNOVÁ POLITIKA
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Monetární a fiskální politika
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
Měnová politika - cíle Hlavním cílem ČNB (podle Ústavy) je „péče o cenovou stabilitu“. Pokud tím není dotčen tento hlavní cíl, má ČNB za úkol podporovat.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
ÚROKOVÉ SAZBY V PRAXI Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bankovní systém a trh peněz
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Monetární (měnová) politika
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_97 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Inflace.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Reálná úroková míra Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace:Formou prezentace se žáci seznámí s druhy inflace. Prezentace je.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Devizové intervence Měnové právo.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Česká národní banka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Peníze a měnová politika
Peníze a monetární politika
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
základní typy hospodářské politiky
Transkript prezentace:

MĚNOVÁ POLITIKA Stanislav Polouček Slezská universita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná

MĚNOVÁ POLITIKA (peněžně úvěrová politika) § systém cílů, zásad a nástrojů v oblasti peněžního oběhu a úvěru, kterými jsou prosazovány záměry státu (centrální banky) při kontrole peněz, regulaci úrokových sazeb a podmínek úvěru § cílem měnové politiky je stabilita cen (měny)

Bankovní systém §Centrální banka a komerční banky (two-tier banking system) v Československu od 1990 nástroje měnové politiky – operace na volném trhu – změny povinné míry bankovních rezerv – regulace úrokových sazeb (diskontní sazby, repo sazby aj.)

ČASOVÉ ZPOŽDĚNÍ (lag) § doba, než se změna výchozí veličiny (např. úrokové sazby) odrazí ve změně požadované veličiny (HDP) § empirické výzkumy (M. Friedman) zpoždění ve vzestupné fázi cyklu 5-21 měsíců a v sestupné fázi cyklu měsíců

MĚNOVÁ BÁZE § B = C + R B … měnová báze C … oběživo R … rezervy § B = B n + B v B n … nevypůjčená monetární báze, regulace operacemi na volném trhu B v … diskontní úvěry, regulace změnou diskontních sazeb

PENĚŽNÍ MULTIPLIKÁTOR (průměrný a mezní) M ΔM m = m* = B ΔB kde M ………peněžní zásoba, ΔM ……….přírůstek peněžní zásoby, B ………peněžní báze, ΔB ………..přírůstek peněžní báze.

CÍLOVÁNÍ INFLACE (INFLATION TARGETING) § příčiny změn v měnové politice skepse vůči regulaci peněžní zásoby v některých zemích problémy s měnovou politikou, založenou na regulaci peněžní zásoby § zcela odstraňuje používání mezicílů transparentnější x multikriteriální přístup stanovení a měření cíle záměr přímo ovlivňovat inflační očekávání

Predikce vývoje peněžní zásoby a skutečnost v SRN v letech Tabulka 2.1 (v %, roční tempo růstu agregátu ZBGM, od roku 1988 agregát M 3 ) rokPredikce (cíl) skutečný vývoj dosaže- ní cíle N N N N – 96A – 85A A A A A A 19863,5 – 5,58N – 68N N 1989kolem 55A – 66A – 55A 19923,5 – 5,59N 19934,5 – 6,57N – 66A – 62N – 78N 19973,5 – 6,55A A Pramen: Deutsche Bundesbank: Die Geldpolitik der Bundesbank. Frankfurt 1995, s. 82. Geschäftsbericht 1998, s

MULTIKRITERIÁLNÍ PŘÍSTUP INFLAČNÍHO CÍLOVÁNÍ centrální banka využívá všechny dostupné informace a všechny možné nástroje k dosažení cíle o peněžní agregáty o nominální i reálné úrokové míry o nominální a reálné devizové kurzy o trh práce o dovozní ceny a výrobní ceny o veřejné rozpočty o atd.je to politika transparentní? centrální banka může být při sledování inflačního cíle velice pružná

CÍL INFLAČNÍHO CÍLOVÁNÍ § vyhlášení cíle vládou nebo centrální bankou (příp. společné vyhlášení) §období, na které inflační cílování orientováno §inflační cíl nebo inflační pásmo l CPI nebo čistá (net, core) inflace

Příloha 2 Položky vylučované z CPI pro výpočet „čisté inflace“ A. Položky s maximálními cenami a) stanovené MF ČR čisté nájemné v nájemních bytech1,6531 elektřina2,5249 plyn0,9589 léky a výkony ve zdravotnictví0,6734 osobní železniční doprava0,2081 výkony spojů - telefon0,7605 b) stanovené místními orgány městská hromadná doprava0,7716 služby parkovišť0,0171 taxislužba0,0295 B. Položky s věcně usměrňovanými cenami vodné a stočné0,9867 tepelná energie pro domácnost3,0174 autobusová doprava0,6899 pošta0,1163 telegram0,0121 plyn propan-butan0,1464 odvoz komunálního odpadu0,2744 služby spojené s bydlením v nájemných bytech0,2495 služby spojené s bydlením v družstevních bytech0,1131 doplňkové vzdělávací služby (žákovské jízdné)0,1785 C. Poplatky zdravotní pojištění3,4783 zákonné pojištění motorových vozidel0,4099 zápis držitele dvoustopého motorového vozidla0,0196 poplatky za rozhlas a televizi0,8155 ověření pravosti podpisu0,0629 poplatek při podání žádosti o rozvod0,0154 poplatek ze psa0,0247 poštovní poukázka C0,0354 vydání stavebního povolení0, ,3239 Pramen: Zpráva o inflaci. Praha: ČNB, červen 2000, s. 58.

zeměinflační cíl Australiaunderlying inflation index about 50 % of CPI basket (all components that are volatile or seasonal, subject to administrative price setting, and sensitive to interest rate changes are excluded) BrazilCPI Canadacore + CPIconsumer price inflation excluding prices for food and energy and indirect taxes ChileCPI Czech Republiccore inflation + CPI Finlandunderlying inflationconsumer price inflation excluding taxes, subsidies, house prices, mortgage costs IsraelCPI New Zealandunderlying inflationall groups consumer price index excluding credit services* PolandCPI South AfricaCPIXconsumer price inflation excluding mortgage costs SwedenCPI** Great BritainRPIXretail price inflation excluding mortgage payments * Ukazatel je pravidelně publikován novozélandským statistickým úřadem. S ním spolupracuje centrální banka na dalším upřesnění co nejvhodnější formy tohoto ukazatele. ** Kromě CPI indexu sleduje Švédská centrální banka index UND1X (CPI očištěný o úrokové výdaje a přímé dopady změn nepřímých daní a subvencí) a index UNDINHX (očištěný navíc o ceny převážně dováženého zboží).

PŘEDPOKLADY INFLAČNÍHO CÍLOVÁNÍ §nezávislá centrální banka §režim plovoucího devizového kurzu

INFLAČNÍ CÍLOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE § vyhlášeno koncem roku 1997 §zavádí a zdůvodňuje výjimky (escape clauses) při dosahování cílů

Stanovení inflačního cíle a skutečnost v České republice v letech 1998 – 2005 (v %, meziroční hodnota) rok cílskutečnost dosaže- ní cíle čistá inflace spotřebi- telské ceny čistá inflaceSpotře- bitelské ceny ,5-6,5 - 1,7 - N ,5-5,5 - 1,5 - N ,5-5,5 3,0 N ,0-4,04,3-5, ,0-3,0 Pramen: ČNB

Predikce vývoje inflace a skutečnost v Polsku v letech 1991 – 1999 (v %) Tabulka 1 rokPredikce (cíl) skutečný vývoj rozdíl (v bps) ,4+ 28, ,944,3+ 7, ,237,6+5, ,029,5+ 6, ,021,6+ 4, ,018,5+ 1, ,013,2+ 0, ,58,6- 0,9 dosažení cíle 19998,0 - 8,59,8N 20005,4 – 6,89,8N 20016,0 – 8, > 4,0 Pramen: Polanski, Z. The Central Bank Reliability versus the Targets of Monetary Policy. Bank i kredyt, 1998, No. 6, p. 53; Inflation Reports NBP