Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kreativita a fondy EU z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Příprava OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Využití prostředků EU pro podporu rozvoje podnikání a investice
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Úvodní slovo předsedy MV OPPI Vystoupení zástupce DG Regio Informace ŘO o plnění úkolů z minulého jednání výboru Informace o aktuálním stavu OPPI Informace.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Úspěšnost čerpání OPPI a budoucnost OP PIK.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
EU dotace v Plzeňském kraji malé obce do 500 obyvatel
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Pracovní setkání 28. června 2007
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Evropský sociální fond
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podpora podnikání ze SF
Transkript prezentace:

Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu generální sekretář pro konkurenceschopnost Praha, 30. listopadu 2007

O čem budu hovořit: První strategický cíl: Konkurenceschopná česká ekonomika Priority Operační programy Vyjednávání operačních programů

Konkurenceschopná ČR, udržitelný růst HDP, zvyšující se kvalita života Konkurence- schopná česká ekonomika Otevřená, flexibilní a soudržná společnost Atraktivní prostředí Vyvážený rozvoj území Národní strategický referenční rámec

Konkurenceschopná česká ekonomika PRIORITA APRIORITA BPRIORITA C Konkurence- schopný podnikatelský sektor Podpora kapacit VaV pro inovace Udžitelný rozvoj CR a využití potenciálu kulturního bohatství První cíl NSRR

Konkurenceschopný podnikatelský sektor  cíl priority  vazba priority NSRR na prioritní osy OP: Priorita NSRRPrioritní osa OP Konkurenceschopný podnikatelský sektor OP Podnikání a inovace  Vznik firem  Rozvoj firem  Prostředí pro podnikání a inovace  Služby pro rozvoj podnikání OP Lidské zdroje a zaměstnanost  Adaptabilita OP Praha - Adaptabilita  Podpora rozvoje znalostní ekonomiky

Priorita NSRRPrioritní osa OP Konkurenceschopný podnikatelský sektor OP Výzkum a vývoj pro inovace  Evropská centra excelence  Regionální VaV centra  Komercializace, populariz. a internac. VaV  Infrastruktura pro výuku na VŠ... OP Podnikání a inovace  Inovace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost  Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OP Praha - Adaptabilita  Podpora rozvoje znalostní ekonomiky Podpora kapacit výzkumu a vývoje pro inovace  cíl priority  vazba priority NSRR na prioritní osy OP:

Rozvoj udržitelného cestovního ruchu Priorita NSRRPrioritní osa OP Konkurenceschopný podnikatelský sektor Regionální operační programy  Rozvoj cestovního ruchu Integrovaný operační program  Národní podpora cestovního ruchu  cíl / zaměření intervencí  vazba priority NSRR na prioritní osy OP:

OP Podnikání a inovace  Celková alokace: 3,041 mil. EUR (cca 100 mld. Kč)  Fond: ERDF/ podíl na Cíli Konvergence: 11,75 %  Implementace: ŘO-MPO, ZS-CzechInvest,ČMZRB

Příklady projektů (PROSPERITA) Rozšíření služeb BIC Ostrava Zvýšení kapacity pro poskytování služeb inovačním podnikům. Rozšíření plochy podnikatelského inkubátoru o 459 m 2 a vědeckotechnického parku o m 2. Založení centra pro transfer technologií. Celkové náklady: 50,6 mil. Kč Poskytnutá dotace: 31,9 mil. Kč

Příklady projektů (INOVACE) Rieter CZ - Zavedení sériové výroby spřádacího stroje pro tryskové předení Tryskový způsob předení představuje světovou špičku, v současné době se spřádací stroj založený na podobném principu vyrábí pouze v Japonsku. Finální konstrukce stroje byla realizována v Design centru Rieter CZ. Celkové náklady: 68,5 mil. Kč Poskytnutá dotace: 25,0 mil. Kč

OP Výzkum a vývoj pro inovace  Celková alokace: 2,07 mil. EUR (cca 70 mld. Kč)  Fond: ERDF/ podíl na Cíli Konvergence: 8 %  Implementace: ŘO-MŠMT, ZS-CzechInvest

Vyjednávání OPPI  odeslání EK; první poziční dokument EK až , následovaly další 2 poziční dokumenty  Klíčové otázky: synergie mezi OPPI a OPVaVpI, výše podpory MSP, developeři vs brownfields, navýšení alokace na třetí prioritní osu – Efektivní energie  odeslání finální verze EK; v současnosti dokončeno připomínkové řízení mezi Generálními ředitelstvími EK a připravuje se rozhodnutí Komise  Předpoklad vydání rozhodnutí: listopad/prosinec  Výzvy: první vlna březen resp. červen 2007; vyhlášeno 9 programů; zbývající programy v 1. pololetí 2008

Vyjednávání OPVaVpI  odeslání EK; první poziční dokument EK až  Klíčové otázky: synergie mezi OPPI a OP VaVpI, tématické zaměření a rozdělení alokací prioritních os, velké projekty, finanční udržitelnost provozní fáze projektu  se očekává odeslání přepracované verze; v současnosti probíhá dopracování OP + proces SEA  Předpoklad vydání rozhodnutí je první polovina roku 2008  Výzvy: předpoklad v 1. pololetí 2008

Děkuji za pozornost Kontakt: Martin Tlapa Náměstek ministra