Jednotlivé typy skupin v TK Příklad TK Němčice. Skupinová práce v TK Individuální práce versus skupinová práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

ZLOBÍ DĚTI VÍC? DĚTI ZLOBÍ JINAK!
Pokus o přerušení bludného kruhu. Situace lidí bez domova  Drtivá většina lidí bez domova má problém se závislostí  Někteří řeší závislost v léčebnách.
PRÁCE S EMOCEMI Mgr. Lucie Turská.
Dva teoretické zdroje psychoterapie Psychologie osobnosti a mezilidských vztahů Psychologie mezilidského komunikačního působení Které osobnostní a vztahové.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Vymezení a pojetí sociální práce
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Kvalitativní výzkum.
Vlivy skupinové terapie SUR na rodinná či partnerská témata  Skupinová terapie může být předskokanem pro rodinnou či párovou terapii  Skupinová terapie.
Prostředky dosahování pozitivních změn v práci s rizikovou mládeží
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aktivita C1 Vzájemné učení škol v oblasti autoevaluace celostátní závěrečná konference Praha Prezentují: Kateřina Žežulová - workshopy Jana.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
KOŘENY HOMOSEXUALITY. KONTEXT VŠICHNI JSME LIDSKÉ BYTOSTI VŠICHNI JSME SEXUÁLNÍ STVOŘENÍ VŠICHNI JSME HŘÍŠNÍCÍ.
Imaginace.
OSOBNOST.
KBT z pohledu integrativního psychoterapeuta
Sociální práce s rodinou 3
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Domácí násilí v praktické rovině
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
Komunitní a otevřená škola
Průřezová témata.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Východiska úkolově orientované supervize
MUSÍ BÝT KOMUNITNÍ TLUMOČNÍK STEJNÉHO POHLAVÍ JAKO KLIENT?
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Metoda ohniskových skupin
Specifické metody SP LS 2014
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Pedagogická komunikace
Mgr. Kateřina Lojdová  odlišná organizační forma od hromadného vyučování  záměrně vytváří takové didaktické situace, v nichž žáci.
ARTETERAPIE.
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Kam kráčíš komunito ? Změny terapeutických komunit v měnícím se světě. Bratislava 2008 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Poradna pro oběti násilí – Programy zaměřené na práci s dětmi jako svědky domácího násilí Mgr. Petr Oroszy Centrum nové naděje Frýdek-Místek
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
SUPERVIZE z Jak se učit ze zkušenosti svého týmu? Mgr. et Mgr. Veronika Víchová CACIO 8.září 2016
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Metoda ohniskových skupin Princip: získání údajů a pohledů, které by bez interakce ve skupině byly obtížně přístupné.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
HORIZONT ZLÍN Workshop
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
Krizová pomoc.
Síť Mateřských center o.s.
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Násilná osoba aneb co s ní
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou
Společné kroky a dobré náměty v projektech rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji Hradec Králové CZ /0.0/0.0/15_001/
Transkript prezentace:

Jednotlivé typy skupin v TK Příklad TK Němčice

Skupinová práce v TK Individuální práce versus skupinová práce

Ranní komunita Cíl: Hlavním cílem je strukturované setkání komunity s ohlédnutím za posledními událostmi a plánování daného dne v životě komunity Využívané prostředky: Částečně využíváme samořídících prvků (vedení šéfem domu), z terapeutických intervencí je využíváno především reflektování a podpůrné intervence. Nezabředáváme příliš do hlubšího rozebírání problémů, ale v případě potřeby dané téma pojmenujeme a vyzveme k jeho dalšímu řešení na příslušné skupině.

Analytická skupina Cíl: Cílem analytické skupiny je pochopení dosavadního života klienta a jeho životních scénářů. Častým tématem bývá dětství klientů a jejich vztahy k rodičům popřípadě sourozencům. Práce na této skupině se neomezuje pouze na verbální rovinu tématu, nýbrž motivuje klienta k prozkoumání roviny emocí tak. Využívané prostředky: Jedná se hlavně o dynamicky orientovanou psychoterapii. Příležitostně jsou využívány prvky psychodramatu, neverbální techniky, atd.

Skupina prevence relapsu Popis Tématicky zaměřená skupina na otázky prevence relapsu. Skupina je edukativní. Témata jsou volena ve spolupráci s klienty, popřípadě na základě aktuální situace ve skupině. Využívané prostředky Stěžejní metodou je prevence relapsu jako taková. Využívá se prvků především kognitivně behaviorální terapie. Pro většinu zásadních témat je zpracován manuál vedení skupiny. Tato databáze manuálů skupin je postupně aktualizována s nově přicházejícími tématy.

Večerní skupina Popis Jedná se o jakousi univerzální skupinu, která umožňuje práci s aktuálními tématy komunity. Nejčastěji se jedná o interakce mezi jednotlivými klienty, popřípadě mezi klienty a členy týmu. Součástí večerní skupiny je „do skupiny“. Cíl Cílem je umožnění práce s dynamikou vznikající v rámci každodenních interakcí. Umožnit klientovi porozumění jeho fungování v komunitě, aby mohl těžit v rámci sociálního učení. Využívané prostředky Je využíváno širokého spektra metod v závislosti na probíhajícím skupinovém dění.

Hodnotící skupina Popis Skupina zaměřená na podporu klientovy schopnosti sebereflexe v čase. Právě neschopnost zakotvení svého prožívání v čase je jedním se zásadních nedostatků závislého. Klienti hodnotí nejdůležitější události celého týdne. Sdělují své důležité emoční prožitky a vyjadřují se k pro ně důležitým vztahům a interakcím, které se staly v uplynulém týdnu. Cíl Hodnotící skupina dává prostor právě pro ohlédnutí za poslední období, ale také umožňuje seznámit ostatní klienty s tím, co jsem v uplynulém období prožíval. Zároveň klient dostává zpětnou vazbu od skupiny, jak jej vidí zbývající klienti a terapeuti.

Tématická skupina Popis Jedná se o edukativní skupinu. Témata jsou volena ve spolupráci s klienty, kteří v rámci samořídící skupiny domlouvají téma, které je zajímá. Tým také sám vnáší témata s ohledem na aktuální situaci ve skupině. Důležitou skupinou témat jsou otázky sociální politiky, hepatitid a její prevence, vztahy, bezpečný sex, atd. Cíl Cílem tématické skupiny je získání nových poznatků, náhledu na dané téma a případně změna postojů cestou racionální konfrontace svých postojů a zkušeností se zkušenostmi druhých.

Žensko - mužská skupina Popis Jde o dvě paralelně běžící skupiny, kde jsou klienti rozděleni dle pohlaví. Terapeut by měl usilovat o podporu a vnášení právě těchto témat (např. sex, mužská a ženská role, partnerské vztahy, traumata z minulosti zneužití, znásilnění…). Tento typ skupiny by měl umožnit otevírání těžkých témat v „bezpečnějším“ prostředí jednopohlavní skupiny. Je důležité před podáváním reflexí z těchto skupin se domluvit, co vše je možné sdělit před celo skupinou a co zůstane „mezi námi děvčaty, chlapci“! Cíl Cílem je řešení témat, o kterých se obtížně mluví před opačným pohlavím. Jedním z hlavních témat je podpora identifikace se svojí sexuální rolí.

Velká komunita Cíl Naplňování komunitní principu, kdy každý člen komunity má právo ovlivňovat dění v ní. Dále pak sdílení důležitých událostí z každodenního života komunity.Popis Jedná se nejdůležitější událost v životě komunity. Velká komunita je nejvyšším rozhodovacím orgánem TK. Na Velké komunitě jsou přítomni všichni klienti (pouze tak je usnášení schopná) a celý tým. Diskutují se zde důležité události posledního měsíce. Každý přítomný člen komunity má jeden hlas při hlasování (terapeut i klient). Rozhoduje se zde o udělení zásadních výjimek z programu, změnách pravidel a především se zde pokouší klienti o přestup do vyšší fáze léčby.

Další typy skupinové práce v TK Němčice Samořídící skupina Výjezdová skupina Výjimečná skupina Životopisná skupina Uvítací skupina Setkání III. fází