Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Café bezahlen Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Zustandspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Účtování materiálových zásob, způsob A
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Čistá mzda a částka k výplatě
Souvislé příklady na účtování DHM
Konstrukce dveří pro bytovou a průmyslovou výstavbu
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Tagesablauf Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné z.
Vorgangspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Použití luštěnin v kuchyni
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
Urlaub – Übungen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Souvislý příklad na mzdy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Návaznost obchodních písemností Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Souvislý příklad na zásoby
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Transkript prezentace:

Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Ing. Lenka Klimánková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Úč/4-Ek-1/16 Název DUM Náklady – členění Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/ 01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Účetnictví Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k vysvětlení pojmu náklady, jejich charakteristika a rozdělení. Náplň – provozní, finanční, mimořádné náklady Vybavení, pomůcky Dataprojektor, účtová osnova Klíčová slova Náklady, provozní náklady, finanční náklady, mimořádné náklady Datum 12. 1. 2013

Náklady – členění Náplň učiva - charakteristika nákladů - účtování nákladů - dělení nákladů

Charakteristika nákladů - Náklady jsou účelovým vynaložením majetku podniku - Náklady jsou peněžním vyjádřením spotřeby - Náklady nejsou totéž, co výdaje, výdaje znamenají pouze úbytek peněžních prostředků - Náklady se vztahují vždy ke konkrétnímu účelu

Účtování na nákladových účtech - na nákladových účtech účtujeme narůstajícím způsobem od počátku roku - na nákladových účtech účtujeme na straně MD - souvztažný účet je buď úbytek majetku nebo vznik závazků MD Náklady D X

a) provozní náklady Účtují se v účtových skupinách 50 – 55, vztahují se na běžné činnosti podniku: - spotřebované nákupy – skupina 50 - spotřeba energie – skupina 50 - služby – skupiny 51 - osobní náklady – skupina 52 - daně a poplatky – skupina 53 - ostatní provoz. náklady, odpisy – skup. 54 a 55

b) finanční náklady Účtují se v účtových skupinách 56 a 57, vztahují se na činnosti spojené s finančními prostředky, případně spojené s prodejem cenných papírů Skupina 56 – finanční náklady Skupina 57 – rezervy a opravné položky k finančním nákladům

c) mimořádné náklady Vztahují se na činnosti, které v podniku nejsou běžné, například mimořádné a neočekávané škody – účtují se ve skupině 58

Sledování nákladů z hlediska zákona o daních z příjmů - náklady jsou důležitou položkou při zjišťování hospodářského výsledku - z hospodářského výsledku se odvádí daně (daň z příjmů fyzických nebo právnických osob) - náklady proto rozlišujeme na daňově uznatelné a daňově neuznatelné

Kontrolní otázky 1. Co jsou to náklady 2. Jak účtujeme na nákladových účtech 3. Jak dělíme náklady z účetního hlediska

Seznam obrázků

Seznam použité literatury [1] Zákon 563/1991 Sb, o účetnictví [2] Zákon 586/1992 Sb, o daních z příjmů