Opec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny skupenství látek - vypařování, var a kondenzace
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
ROPA Pavel Kratochvíl.
Vznik ropy vysvětlují dvě navzájem si odporující teorie
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
surová nafta, zemní olej
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Václav Hlavinka a Richard Andrýsek 2L 2012/2013
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Nezbytná součást moderního života Jan Pokorný 2.L.
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Neobnovitelné zdroje energie
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Vytvořil František Macek Lubomír Skokan.  Nerostné bohatství je souhrn věci, které potřebujeme k životu. Nejčastěji jde o stavební materiály(Mramor,pískovec,kámen….)rudy.
PROPAN - BUTAN CH3 – CH2 – CH3 CH3 – CH2 – CH2 – CH3.
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Zpracovaly:Veronika Jandová,Dominika Bolomová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_3_Ropa Téma: 13A_CH9.roč. Datum.
Pavel Koutný VOŠ a SPŠE Olomouc
Název prezentace v zápatí1 Uhlovodíkové systémy – ropa a zemní plyn … 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU.
Zdroje uhlovodíků.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
UHLÍ.
Perský záliv, nazývaný též Arabský km 2, 91m hluboký Spojený Hormuzským průlivem s Ománským zálivem a Arabským mořem. Důležitá trasa pro ropné.
ROPA.
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje organických sloučenin
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Fosilní paliva – Ropa.
-vznikla rozkladem zbytků pravěkých rostlin a živočichů -nachází se ve svrchních vrstvách zemské kůry – nejčastěji v oblasti kontinentálních šelfů -základní.
Vznik a vývoj atmosféry Země
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
Ropa Vypracoval: Lukáš Rigo Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Ch_032_Zemní plyn Ch_032_Paliva_Zemní plyn Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
ENERGETICKÉ SUROVINY 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-04. R O P A (surová) nafta, zemní olej, černé zlato.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Ropa Zdroje a použité materiály : viz.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
VY_32_INOVACE_7_1_7 Ing. Jan Voříšek  Ropa hýbe světem, na ropě jsou závislé celé národy, většina států bez ropy nemůže existovat. Co to vlastně ropa.
 Úvod  Definice pojmu ropa  Významná naleziště  Produkce a spotřeba ropy ve světě  Toky ropy v Evropě  Perspektiva ropy  Perspektiva ropných produktů.
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
VY_32_INOVACE_ 19_ROPA ZŠ A MŠ JILEMNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová.
OPEC Jáchym Král. Co je to OPEC? OPEC z angl. Organization of the Petroleum Exporting Countries Česky Organizace zemí vyvážejících ropu Mezivládní organizace.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Štípán Skalka Pavel Trnka Petr Augustin Jiří Janků
Energetické suroviny - palivo
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vypracoval: Viktor Andrianov
Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor Ing. Dana Sobotková
ROPA Vypracovala: Eliška Dosoudilová Třída: 2L Datum:
Téma: Těžba ropy Základní škola Chomutov, Školní 1480 Autor
  Hlavní město: Tripolis.  V zemi žije 6,5 mil. obyvatel  Jazyk: Arabština a Italština  Přibližně 95 % území je tvořeno Saharou.  Přibližně 97 %
Ropa Sestavily : Veronika Dvořáková Martina Převrátilová
Transkript prezentace:

Opec

Opec Originální název: Organization of Petroleum Exporting Countries Český název: Sdružení států vyvážející ropu Počet členů: 11 Datum vzniku: 1960 Sídlo: Vídeň

Opec Mezivládní organizace sdružující 11 zemí exportujících ropu Kartel určující objem a cenu exportované ropy (zejména pomocí zavedení těžebních kvót)

Opec kontroluje 75 % veškerých světových ropných zásob zajišťuje jednu třetinu celosvětové ropné produkce Denně vytěží 28 milionů barelů ropy

Opec – členové

Opec - členové Alžírsko Libye Indonésie Nigérie Irák Saudská Arábie Írán Spojené arabské emiráty Katar Venezuela Kuvajt

Opec - správa Nejvyšším orgánem organizace je Konference zástupců členských zemí projednává otázky vztahů zemí OPEC s politickými a ekonomickými partnery, určuje denní kvóty těžby a tím cenu exportované ropy schází se minimálně 2x ročně

Ropa

Ropa je hnědá až nazelenalá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků naleziště ropy jsou pod nepropustnými vrstvami, v hloubkách až 8 km vyskytuje se společně se zemním plynem

Vznik ropy Existují 2 teorie vzniku ropy: Anorganický původ

Teorie anorganického původu autorem je Mendělejev ropa vznikla působením přehřáté páry na karbidy těžkých kovů v dobách, kdy se vyskytovaly blízko zemského povrchu Svědčí pro ni možnost laboratorní přípravy uhlovodíků z karbidů.

Teorie organického původu přiklání se k ní většina vědců ropa vznikla postupnou přeměnou z prehistorických živočišných a rostlinných zbytků vlivem tepla a tlaku Svědčí pro ni podobnost složení ropy se složením živých organismů

Těžba ropy Dříve existovala místa kde ropa vyvěrala přirozeně na zemský povrch Dnes se ropa těží ze zemského nitra hloubkovými vrty Rozlišujeme 3 způsoby těžby: primární sekundární terciální

Primární způsob těžby Tlak potřebný k transportu ropy na povrch zajišťuje zemní plyn, který se vyskytuje v nalezišti společně s ropou. umožňuje získat kolem 20 % ropy obsažené v nalezišti

Vrtná věž používaná při primární těžbě

Sekundární způsob těžby Tlak se v nalezišti zvyšuje pumpováním vody vzduchu, případně oxidu uhličitého. Touto metodou lze vytěžit dalších 5-15 % ropy naleziště

Sekundární způsob těžby Pro sekundární těžbu jsou typické pumpy a čerpadla, která lze spatřit na většině ropných polí

Sekundární způsob těžby

Terciální způsob těžby Jedná se o sekundární metodu doplněnou o snížení viskozity např. zvýšením teploty v ropném vrtu. Touto metodou lze vytěžit dalších 5-15 % ropy naleziště