Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název DUM: Čištění potravin mechanickým způsobem Číslo DUM: VY_52_INOVACE_112_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Předběžná příprava potravin Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti přípravy pokrmů Klíčová slova: Kuchyňské stroje a zařízení Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 15. srpna 2013 Soubory DUM: http://www.skolasd.eu/ Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, 737 01 Český Těšín
Čištění potravin mechanickým způsobem
Způsoby mechanického zpracování potravin: Mechanické zpracování: Očištěné suroviny ještě dále upravujeme mechanicky pro zlepšení stravitelnosti a pro lepší estetický vzhled pokrmů. Způsoby mechanického zpracování potravin: krájení vykrajování tvarů sekání strouhání lisování mletí krouhání
KUCHYŇSKÉ STROJE A ZAŘÍZENÍ na mechanické zpracování surovin Zajišťují zpracování surovin ve velkých množstvích. VÝHODY: vysoký pracovní výkon (úspory času, energie) lépe plní požadavky hygieny
DRUHY : jednoúčelové víceúčelové - jsou univerzální a mají velké množství přídavných zařízení - stroje na zpracování těsta - stroje na strouhání, krouhání a řezání - stroje na zpracování masa - univerzální kuchyňské stroje
K čemu používáme kuchyňské stroje? Jaké kuchyňské stroje a zařízení znáš? Popiš kuchyňský robot. Vyjmenuj některé způsoby zpracování.