Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P03/3. 11. 2012, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách.
Advertisements

Houby bez plodnic Mgr. Helena Roubalová
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: HOUBY VY_inovace_32_PR6_15
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.08 Anotace: Prezentace seznamuje s významnými houbami, podle obrázků je zařazuje do správné skupiny. Vzdělávací oblast: Houby bez.
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P04/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
Houby, viry, baktérie Pro 6. ročník Autor: Mgr. Pavlína Marková
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P01/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
Třídy: Stopkovýtrusé houby Rzi a sněti Vřeckovýtrusé houby
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
HOUBY ŘÍŠE.
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
HOUBY.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Marika Hauserová Pro 3. třídy základních škol
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Říše: Houby vyvinuty z řas, které ztratily chloroplasty
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
HOUBY.
Houby 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Houby.
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P05/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.
Naše houby 6. třída.
Škola:. Základní škola Kladruby
Houby VY_52_INOVACE_22 pro 4. ročník ZŠ
Houby – opakování 8. třída
HOUBY.
Houby – opakování 8. třída
HOUBY.
Říše: HOUBY Fungi.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Význam hub. 1.) Cizopasné-parazitické Jsou původci nemocí Př. : hlízenka ovocná-způsobuje nemoc ovoce tzv. MONILIÓZU.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.3 Houby Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_11_PRV_Houby Téma Číslo projektu Anotace PRV 3 – Živá příroda CZ.1.07/1.4.00/
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY (Fungi) unikátní, samostatná říše organismů.
HOUBY Přírodopis 6.ročník Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Prvouka - Houby.
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou.
Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ. Význam hub v ekosystému. Rozdíl mezi zelenými rostlinami a houbami. Z čeho houby žijí? Kde žijí a jejich význam? První.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: HOUBY
VY_32_INOVACE_5/01_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Autorem je PaedDr. Štěpánka Vondrášková
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Houby a lišejníky.
Název projektu: Moderní škola
Člověk a jeho svět 4. ročník
STOPKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_05_23.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
H O U B Y II – JEDOVATÉ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
HOUBY (výklad) VY_32_INOVACE_06-46 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
HOUBY ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín
HOUBY.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
. VY_32_INOVACE_04-30 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Poznej vybrané zástupce hub
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: PřírodopisTřída: 6. Tematický okruh: Přehled organismů Téma: Houby Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad Použité zdroje: - Přírodopis, učebnice pro šestý ročník ZŠ a primu víceletých gymnázií. FRAUS 2003, Plzeň. - Poznámky k učebnicím přírodopisu. Dostupné online z:

HOUBY ZŠ Miličín Tyršovo náměstí 248 Mgr. Eva Vrtišková Přírodopis – 6. třída

Houby jednobuněčné = kvasinky Viditelné pouze pod mikroskopem Rozmnožují se pučením Stavba: ◦ Buněčná stěna ◦ Cytoplazmatická membrána ◦ Cytoplazma ◦ Málo vakuol

Kvasinky Jsou to buňky heterotrofní Žijí na rostlinách, v půdě, na povrchu těl živočichů Nejdůležitější je kvasinka pivní ◦ K výživě potřebuje cukr, který se rozkládá na alkohol a oxid uhličitý => alkoholové kvašení ◦ Použití: při výrobě piva a pečiva ◦ Slisované kvasinky s moukou = kvasnice

Houby mnohobuněčné Rozkládají odumřelé organické látky na látky anorganické Heterotrofní způsob výživy ◦ Organické látky přijímají z prostředí v podobě roztoků Podle způsobu získávání živin ◦ Cizopasné ◦ Rozkladné Některé žijí v symbióze  S kořeny rostlin (hřib dubový)  Se sinicí nebo řasou (lišejník)

Houby bez plodnic Plíseň hlavičková ◦ Běžná na hnijících potravinách ◦ Některé části podhoubí rostou svisle vzhůru a na vrcholu tvoří kulaté výtrusnice s výtrusy Paličkovice nachová ◦ V semenících travách a obilí, vytváří černofialový útvar vyčnívající z klasu (námel) Štětičkovec ◦ Použití k výrobě některých sýrů nebo léků (penicilin) Hlízenka ◦ Způsobuje moniliózu ovoce (kruhovité útvary na jablkách) Padlí ◦ Bělavé povlaky na stoncích, listech, plodech rostlin

Houby s plodnicemi Plodnice vyrůstají z podzemního podhoubí Plodnice ◦ Třeň ◦ Klobouk Některé mladé houby na spodu klobouku mají závoj nebo jsou celé obalené plachetkou

Houby s plodnicemi Na spodní straně klobouku ◦ Lupeny  Výtrusy uloženy v lupenech  Př. pečárka polní (žampion) ◦ Rourky  Výtrusy uloženy v rourkách  Př. hřib smrkový

Houby jedlé Hřib smrkový Hřib dubový Kozák březový Křemenáč osikový Klouzek obecný Liška obecná Muchomůrka růžová Bedla vysoká Pečárka polní

Houby jedovaté Hřib satan Muchomůrka červená

Houby smrtelně jedovaté Muchomůrka zelená Závojenka olovová

!!! POZOR !!! Rozdíly mezi pečárkou polní a muchomůrkou zelenou! ◦ Muchomůrka zelená  Má pochvu, ze které vyrůstá třeň  Zbarvení lupenů bílé, ve stáří se zelenavým nádechem ◦ Pečárka polní  Nemá pochvu  Zbarvení lupenů v mládí růžové, ve stáří hnědočerné

Pečárka polní × Muchomůrka zelená

Procvičení Protože houby neobsahují zelené __________ nemohou fotosyntetizovat a tak nejsou schopny vytvářet __________ látky. Tím se liší od rostlin / živočichů. Na spodní straně klobouku mohou mít houby __________ a __________ Doplň: organické látky, voda, minerály Při soužití houby a rostliny houba přijímá od rostliny __________ a pomáhá jí získávat z půdy __________ a __________. Kvasinky se využívají při výrobě _____ a _____.

Zdroje houbyfoto3.jpg houbyfoto3.jpg es_Brot_ JPG/250px-Verschimmeltes_Brot_ JPG es_Brot_ JPG/250px-Verschimmeltes_Brot_ JPG urka_cervena_i.jpg urka_cervena_i.jpg lupenate2/zavojenka_podtrnka_entoloma_clypeatum_kriz.jpg lupenate2/zavojenka_podtrnka_entoloma_clypeatum_kriz.jpg