Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

P ODNIKATELSKÉ DOVEDNOSTI PRO ROZVOJ MSP A NNO V K RÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Projekt CZ.1.07/3.2.10/ Společnost pro právní a ekonomické vzdělávání.
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
POTŘEBY, HODNOTY, ZÁJMY Mgr. Michal Oblouk.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Zpracovaly: Lucie Tylšarová, Lucie Zimlová
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Abraham Maslow Kristýna Chvalová, C4A.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
OSOBNOST.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Rozdíly mezi osobnostmi
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
ZÁKLADY MEZILIDSKÉ KOMUNIKACE
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Humanistická a existenciální psychologie
Úvod do psychologie Kostovčíková Petra Cumminsová: Záhady experimentální psychologie.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Výchova k občanství RODINA
Motivace, vůle. 1. Vypište všechno, co potřebujete k tomu, abyste měli radost / byli spokojení 2. Zkuste uvedené potřeby roztřídit do skupin na biologické,
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
KONFERENCE OD ANALÝZ KE KOORDINACI SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V DĚČÍNĚ ING. RENÁTA GREŠÍKOVÁ Kvalita služeb a potřeby člověka.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
Pedagogické disciplíny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Výkonové vlastnosti osobnosti I. část vlohy a schopnosti
Osobnost Přednáška 4 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Socializace Kejřová.
Tvořivost.
Humanistická a existenciální psychologie
Sociální psychologie.
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Témata kognitivní psychologie
Dějiny psychologie současná psychologie.
Základní filozofické otázky
Rodičovství biologické a pěstounské
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Test silných stránek (Scio)
Transkript prezentace:

Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie teorie šesti základních potřeb člověka (hierarchie potřeb): čtyři spodní – potřeby z nedostatku (teplo a potrava, bezpečí, láska, úcta) dvě horní – potřeby bytí (seberealizace, estetika) psychoanalytici kladli přehnaný důraz na spodní potřeby (přirozeně svým lékařsko-psychoterapeutickým přístupem) Maslow tvrdí, že s kreativitou souvisí naopak horní potřeby bytí, především seberealizace

Carl Rogers zkoumá tvořivé jedince, hledá jejich vlastnosti 1- otevřenost vůči zkušenostem a potencionální kritice, tolerance dvojznačnosti 2- Schopnost hodnotit situace podle vlastních norem (vlastní zpětná vazba a konečný úsudek) 3- Schopnost experimentovat s nejistými situacemi a účastnit se jich. Hra s teoriemi – nové hypotézy a originální pohledy na svět Osoba vykazující tyto rysy by se měla těšit vynikajícímu duševnímu zdraví

Erich Fromm tvořivost se odvíjí od základní lidské potřeby přerůst vlastní pudovou podstatu tvořivé jednání souvisí s naším „sebepřesahem“ a vnímáním Boha: Jakmile dosáhneme svého tvůrčího potenciálu, přichází euforický pocit – dotkneme se své absolutní podstaty – dotkneme se Boha – Bůh se projevuje skrze nás (skrze náš tvůrčí čin)

SOCIÁLNÍ FAKTORY TVOŘIVOSTI Úloha rodiny Prostředí domova – většinou podpora pro rozvoj a intenzitu tvořivého jednání (někomu může naopak přispět k vytvoření jedinečného světa konflikt a osamělost) Sociální faktory často podceňovány kvůli geneticko-biologickým faktorům Šest znaků rodiny (Albertova teorie) Historický aspekt – zkušenosti z minula, ceněné myšlenky a lidé, traumata Systematický aspekt – většinou předvídatelné metody jednání každého z členů rodiny ve svůj prospěch Informační funkce – vstřebávání kultury a její interpretace rodinným příslušníkům; vymezení podstatných informací; strategie rodiny při řešení problémů Vnitřní podobnost – členové rodiny tvoří vzorec a setrvávají v určité jeho části Vnitřní utříděnost – způsob rozdělování prostředků k přežití v určitém prostředí Rodinný přenos – způsob předávání vědomostí (rodiče – důraz na způsob začleňování do společnosti; prarodiče – důraz na ideje a hodnoty) Nejdůležitějším rodinným aspektem pěstování tvořivosti je podle Alberta ochota vystavit děti riziku (aby si natloukly nos) a nelpět na úspěchu dítěte

Cvičení tvořivosti Test neobvyklého použití: Zamyslete se nad jedním běžným předmětem a zkuste vymyslet způsob jeho netradičního využití Například: Cihla K jakým účelům lze použít cihlu? brždění zaparkovaných aut ve svahu k lovení ryb v mělkých vodách k simulování těžkého batohu