PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny v zákoně o zaměstnanosti ve vztahu k osobám se zdravotním postižením JUDr. Jan Hutař.
Advertisements

Zákon o zaměstnanosti Novela účinná dnem
Pracovní rehabilitace Projekt: Rehabilitace – Aktivace - Práce
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Nástroje územního plánování
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Personální informační systém
Terénní sociální práce
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Novinky v pracovní rehabilitaci
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
ÚŘAD PRÁCE.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Projekt „Vzdělávejte se!“
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Aktivní politika zaměstnanosti Cíle aktivní politiky zaměstnanosti Prosazování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou na pracovním trhu, zejména.
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Veřejná služba 2017.
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Správa sociálního zabezpečení
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Aktivní politika zaměstnanosti
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2016
RÚT Frýdek-Místek sociální rehabilitace
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Rozpis rozpočtu a normativy
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Legislativní novinky v problematice zaměstnávání osob se zdravotním postižením 7. dubna 2018.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Valorizace pracovních odměn odsouzených
VZDĚLÁVÁNÍ (ve službách zaměstnanosti)
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)

B Kdo je osoba se zdravotním postižením ? - 1. Osoba uznaná orgánem sociálního zabezpečení plně invalidní ( osoba s těžším zdravotním postižením) 2. Osoba uznaná orgánem sociálního zabezpečení částečně invalidní ( osoba zdravotně postižená) 3. Osoba uznaná rozhodnutím úřadem práce zdravotně znevýhodněná ( osoba zdravotně znevýhodněná)

. Pracovní rehabilitaci zabezpečuje úřad práce místně příslušný podle bydliště osoby se zdravotním postižením ve spolupráci s pracovně rehabilitačními středisky nebo může na základě písemné dohody pověřit zabezpečením pracovní rehabilitace jinou právnickou nebo fyzickou osobu.

. Pracovní rehabilitace je souvislá činnost zaměřená na získání a udržení vhodného zaměstnání osoby se zdravotním postižením, kterou na základě její žádosti zabezpečují úřady práce a hradí náklady s ní spojené. Žádost osoby se zdravotním postižením obsahuje její identifikační údaje; součástí žádosti je doklad osvědčující, že je osobou se zdravotním postižením.

. Pracovní rehabilitace zahrnuje zejména poradenskou činnost zaměřenou na volbu povolání, volbu zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti, teoretickou a praktickou přípravu pro zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, zprostředkování, udržení a změnu zaměstnání, změnu povolání a vytváření vhodných podmínek pro výkon zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti.

. O zabezpečení pracovní rehabilitace uzavírá úřad práce s právnickou nebo fyzickou osobou dohodu, která mimo jiné obsahuje : * obsah a délku pracovní rehabilitace, místo a způsob provedení pracovní rehabilitace, způsob, výši a podmínky úhrady nákladů na zabezpečení pracovní rehabilitace, závazek právnické nebo fyzické osoby vrátit poskytnutou úhradu nákladů nebo její poměrnou část, pokud nedodrží sjednané podmínky nebo pokud jí byla jejím zaviněním poskytnuta neprávem nebo v částce vyšší, než náležela,

. Úřad práce v součinnosti s osobou se zdravotním postižením sestaví individuální plán pracovní rehabilitace s ohledem na její zdravotní způsobilost, schopnost vykonávat soustavné zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost a její kvalifikaci s ohledem na situaci na trhu práce; přitom vychází z vyjádření odborné pracovní skupiny (§ 7 odst. 5).

. Individuální plán pracovní rehabilitace osoby se zdravotním postižením obsahuje : a) předpokládaný cíl pracovní rehabilitace, b) formy pracovní rehabilitace, které byly stanoveny pro osobu se zdravotním postižením, c) předpokládaný časový průběh pracovní rehabilitace, d) termíny a způsob hodnocení účinnosti stanovených forem pracovní rehabilitace.

. Uznatelné náklady Za náklady právnické nebo fyzické osoby pověřené podle § 69 odst. 1 zákona zabezpečením pracovní rehabilitace (dále jen "pověřená osoba"), spojené s prováděním pracovní rehabilitace, se považují a) přímé náklady vynaložené na pracovní rehabilitaci (materiál, mzdy a odměny zaměstnanců, ostatní přímé náklady), b) režijní náklady vynaložené při provádění pracovní rehabilitace, c) náklady na dílčí části pracovní rehabilitace, které pro pověřenou osobu zabezpečuje jiné odborné nebo vzdělávací zařízení.

. Za náklady pověřené osoby, které jsou spojené s prováděním pracovní rehabilitace se dále, pokud nejsou zahrnuty v nákladech uvedených v odstavci 1,považují a) náklady na výbavu účastníků pracovní rehabilitace potřebnou k provádění pracovní rehabilitace, maximálně však do výše Kč na jednoho účastníka, b) náklady na osobní ochranné pracovní prostředky, mycí, čisticí a dezinfekční prostředky a ochranné nápoje 3) poskytnuté účastníkům pracovní rehabilitace, c) pojištění odpovědnosti za škodu na zdraví účastníka pracovní rehabilitace, sjednané na dobu pracovní rehabilitace. (3) V případě, že při provádění pracovní rehabilitace osoby se zdravotním postižením je nezbytná spolupráce s odborníkem nebo účast jiné fyzické osoby, považují se za náklady pracovní rehabilitace i náklady spojené s jejich činností při pracovní rehabilitaci.

. Úhrada nákladů spojených se zabezpečením pracovní rehabilitace se provádí průběžně. Náklady hradí úřad práce do 30 kalendářních dnů ode dne jejich vyúčtování, a to bezhotovostně převodem na účet vedený u peněžního ústavu.

Děkuji za pozornost