INFEKČNÍ KERATOKONJUKTIVITIS SKOTU Cunkov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Advertisements

Klostridiové infekce u skotu bez tržní produkce mléka (část 1)
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Postup při výskytu BoHV-1 pozitivních zvířat v IBR úředně prostých hospodářstvích vyšetřovaných 1x ročně dle metodiky kontroly zdraví a nařízené vakcinace.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
Obecná epidemiologie Jak se šíří nákaza.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název: VY_32_INOVACE_630_PREVENCE ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY Téma:DOPAD.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Klinická propedeutika
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Listerióza a nutriční toxikologie
Obrana organismu proti infekci. Obrana organismu proti infekci Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší.
Glaukom MUDr. Eva Hendrychová, FEBO prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.
Riziko a specifika onemocnění klostridiemi v masných chovech (část 2)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Eva Miklošitsová Neurovědy 2014/2015
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Petr Němec a Jan Novotný
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Bariérová ošetřovatelská péče
Oko Anatomie lidského oka Oční vady v každém věku Nemoci očí-Tupozrakost Šilhání Šedý a zelený zákal Retinoblastom.
Tetanus a Trachom.
Spojivka a Rohovka As. MUDr. Michalis Palos
-morbili, measles Ivona Jurčová
Bakteriální nemoci přenášené kapénkovou nákazou
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.
Haemophilus influenzae typu b
Nozokomiální nákazy.
TRACHOM.
Smyslové vnímání OKO.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Syndrom získaného imunodeficitu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
Zuzana Gocníková Filip Hutečka Hana Koláčková Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (fyzikální část)
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
„Sluneční“ Vitamín D - v zimě nedostatkové zboží.
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Vytvořil: Jiří Burda Druhy  Ekzém  Lupénka  Kopřivka  Růže  Herpes – opar  Plísně  Puchýře Spáleniny Odřeniny Akné.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
MVDr. Miroslav Novák Milkprogres – poradenství s.r.o. Řešení mastitid s pomocí faremní kultivace.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
Nemoci očí v dětském věku
Lymská borelióza.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
CHŘIPKA.
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Poruchy mechanizmů imunity
Transkript prezentace:

INFEKČNÍ KERATOKONJUKTIVITIS SKOTU Cunkov 17.10.2013 MVDr.Břetislav Pojar

Infekční keratokonjuktivitis skotu Používaná zkratka pro onemocnění - IKKS Hovorově je časté ,,plakání skotu“

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKa Je to infekční onemocnění (Původcem je Moraxella bovis) Postihuje spojivku a rohovku oka Inkubační doba se pohybuje v rozmezí 3-10 dnů Původně je uváděno jako onemocnění telat a mladého skotu (značně diskutabilní)

Původce má vnitrodruhově mnoho kmenů – možný důvod problémů s účinností vakcinace Za hlavní vektor (tedy způsob) přenosu je považován hmyz Onemocnění má, co se týče příčin, řadu bílých míst na mapě Původce je velmi citlivý na okamžitou přepravu do laboratoře – obtížná detekce

Pro chovatele jsou z hlediska vzniku onemocnění důležité tyto informace : Onemocnění může postihnout jeden či několik kusů ve stádě Původce může vyvolat onemocnění u vysokého procenta jedinců (dospělých kusů i telat) – charakter stádové nákazy Zvířata jsou náchylnější, pokud je vysoká úroveň UV záření Hovoří se o určité plemenné náchylnosti (HRF – bílá hlava), ale nejsem si jist, že je to pro vznik úplně podstatné

Důležitá je odolnost stáda (myšleno v obecném slova smyslu) Stěžejní úlohu hraje druh hmyzu, který usedá v okolí očí a způsobuje jednak mechanická poranění, jednak přímý přenos infekce Velkým problémem, ovlivňujícím přímo vznik onemocnění, je síla větru v dané lokalitě, výskyt bodavého a žravého hmyzu (hmyz, který mechanickým způsobem atakuje např. třetí víčko)

ČEHO SI, S OHLEDEM NA MOŽNÝ VZNIK ONEMOCNĚNÍ , MÁME VE STÁDĚ VŠÍMAT : Riziko je vždy po velkých deštích, kdy intenzivně svítí slunce (slunce má intenzivní svit, ve vlhku a teple se líhne větší množství hmyzu) Zvířata se zdržují ve vlhkých místech (např. u potoků či rybníčků s výskytem olší) Oči zvířat jsou matné (odborně „ztráta transparentnosti„) Objeví se různá stádia (i pouze u jednotlivých kusů) onemocnění IKKS (tečka v oku při vysokém slzotoku, otok víček, počínající stádia vředů v rohovce)

Medicínská klasifikace příznaků : Zánět spojivky a rohovky (keratoconjuctivitis acuta) Zvýšená produkce slz Negativní reakce na světlo (fotofobie) Masivní otok víček,zúžení oční štěrbiny Změna transparentnosti rohovky a vznik rohovkového vředu

UPOZORNĚNÍ PRO CHOVATELE Z HLEDISKA MOŽNOSTI ZAVEDENÍ HROMADNÝCH OPATŘENÍ PROTI ONEMOCNĚNÍ IKKS Ojedinělý případ ve stádě (1, 2 ks i více - podle velikosti stáda) není důvodem pro hromadnou vakcinaci, ale je důvodem pro léčbu postižených jedinců Nespoléhejte na konstatování, že si zvířata poranila oči V případě, že se rozhodujeme k hromadným zásahům, je třeba brát v úvahu faktory počasí (dlouhá období slunečního svitu, či naopak dlouhodobý déšť při znatelném ochlazení) Alarmující je vždy hromadný počet slzících jedinců s otoky víček při vícečetném výskytu různých typů defektů rohovky Dobrou pomůckou při bdělosti proti tomuto onemocnění je zpozorování ztráty očního lesku spolu s příznaky v bodě 4

Průběh onemocnění : Od lehkého zánětu spojivky a rohovky po perforaci rohovky do dutiny očního bulbu s odtokem sklivce (oko vyteče). Možná je oboustranná slepota Různá stadia vředů rohovky s postižením jednoho či obou očí Postižení jen několika kusů ve stádě či vyloženě epizootický charakter Možné je i samovolné vyléčení onemocnění, ale správně odhadnout tento způsob průběhu je, jak z hlediska ekonomického, tak zdravotního, velmi riskantní. Podle tohoto teoretického předpokladu nelze vést strategii léčby Problémem onemocnění je následná komplikace hnisavými zárodky (naprosto běžnými)

Možnosti léčby a prevence : Ochranné očkování (komerční vakcína versus autogenní vakcína z původce vykultivovaného z nemocných očí ve vlastním stádě). Otázka vhodného termínu vakcinace. Teoreticky by měla být imunita navozená v době objevení se hromadného výskytu dospělého hmyzu Nelze doporučit vakcinaci při intenzivním slunečním svitu, pokud nejde o tzv. léčebnou aplikaci vakciny při již vzniklé nákaze. 2. Opakovaná lokální aplikace mastí do spojivkového vaku (chybný mýtus “jednou to namažeme“). Opakovaná aplikace antibiotika a kortikosteroidů (3 – 4 dny). Technicky náročné na opakované prohánění stáda.

Injekční aplikace antibiotik spolu s kortikosteroidy do víček Injekční aplikace antibiotik spolu s kortikosteroidy do víček. U původce není problém s citlivostí na antibiotika. Aplikace vyvolá léčivý postaplikační otok víček se zakrytím oční štěrbiny – brání průniku světla, které dráždí, aplikované preparáty léčí. Nejlepší se jeví celková aplikace antibiotik společně s lokální intraparpebrální injekcí antibiotika plus kortikosteroidu do obou víček( horního i dolního ). Jako antibiotikum se nejčastěji používá tetracyklinová řada, ale lze i ostatní.