Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o pracovníky.
Advertisements

Světové organizace.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Koncepce péče o staré občany
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Klinická propedeutika
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_PSYPS15060ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Aplikovaná psychologie
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základy zdravého životního.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Duševní zdraví a psychohygiena
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
duševní zdraví, hygiena,…
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Psychologické aspekty zdraví
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
ZDRAVÁ ŠKOLA. LITERTATURA: LITERTATURA: Střelec,S.:Kapitoly z teorie a metodiky výchovy I. Brno : Paido,1998,ISBN Střelec,S.:Studie z teorie.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Definice, základní pojmy
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
VY_32 _INOVACE_15_11_osobní hygiena 3
Číslo v digitálním archivu školy
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
AUTOR: Blanka Petlánová
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
CIVILISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Co je to zdraví?  zdraví = základní lidská hodnota proč „základní lidská hodnota“ - jak byste to vysvětlili? co ovlivňuje zdraví? existuje absolutní zdraví? co je to nemoc - jak ji vnímáme, jak se jí zbavíme?

Světová zdravotnická organizace definovala zdraví:  = stav tělesného, duševního a sociálního blaha jak tomu rozumíte?

Co má vliv na zdraví :  dědičnost  životní styl  životní prostředí

Civilizační choroby: o jaké choroby se jedná? kdy se objevují a co je ovlivňuje?  vysoký krevní tlak, mozková mrtvice, infarkt, nádorová onemocnění, žaludeční vředy, poruchy žlučníku jaké jsou příčiny těchto chorob?  nesprávná výživa, nezdravé životní prostředí, stres, špatné mezilidské vztahy

zkuste porovnat, jak vypadal zdravotní stav lidí dříve a dnes, u nás a ve světě? V současnosti :  roste počet úrazů - zvýšení dopravy, nebezpečnější sporty, manipulace s chemickými látkami a výbušninami  šíření infekčních nemocí - AIDS, tuberkulóza, žloutenka

která organizace se stará o ochranu zdraví? Světová zdravotnická organizace - WHO:  založena Světový den zdraví  je jedním z orgánů OSN, má 193 členských států znáš nějaké aktivity této organizace?

Centrála WHO ve švýcarské Ženevě

Hlavní úkoly Světové zdravotnické organizace:  „dosažení všemi lidmi nejvyšší možné úrovně zdraví“  likvidovat nemoci, hlavně infekční  provádět celosvětové kampaně, např. na zvýšení konzumace zeleniny nebo na snížení konzumace tabáku  vede také výzkum - např. zdali elektromagnetické pole kolem mobilních telefonů má negativní vliv na zdraví

co to je, co všechno tam zahrnujeme?  = způsob, jak člověk žije - odráží postoje a celkové zaměření člověka, jeho zájmy, hodnoty a možnosti jak by měl vypadat zdravý životní styl?  = správný životní styl - umožňuje zdravější a šťastnější život

Konzumní způsob života co to znamená, čím je to ovlivněno?  díky technickému pokroku odstraňuje tělesnou námahu (domácí spotřebiče)  „vyrábí“ zábavu - umožňuje pasivní odpočinek (TV, počítače) - převažuje nad aktivní formou odpočinku  konzumní způsob života by se měl dostatečně vyvážit aktivním způsobem = sport, fyzická práce, turistika apod.

podle čeho si člověk vybírá určitý životní styl? Zásady zdravého způsobu života:  tělesná aktivita, otužování  střídání práce a odpočinku, dostatek spánku, vhodné využívání volného času  zdravá výživa, vhodné stravovací návyky (pravidelná životospráva)  ochrana před úrazy (dodržovat pravidla bezpečnosti)

 odolnost vůči škodlivým vlivům a návykům (alkohol, kouření, drogy, přejídání)  péče o duševní pohodu (vyhýbat se stresu, směřovat k určitým životním cílům)  dobré mezilidské vztahy (výběr dobrých přátel, rodinná pohoda)

Představte si, že jste s několika přáteli na opuštěném ostrově. Je to poměrně veliký ostrov, je tam spousta rostlin a stromů, také potok a jezírko. Máte tam vlastní obydlí a nějaké „technické vybavení“. Jste odkázáni na delší pobyt na tomto ostrově, a tak musíte uvažovat i o ochraně vlastního zdraví. Co byste pro to podnikli? Jaká preventivní opatření byste zavedli? Jak byste se chovali, kdyby někdo z vás utrpěl úraz nebo onemocněl nějakou chorobou? Kde byste sháněli léky? Dokázali byste využít své znalosti z biologie, psychologie a jiných oborů?

zkus vysvětlit tento pojem Psychohygiena:  = duševní hygiena (souvisí se zdravým životním stylem)  = nauka o ochraně a upevňování duševního zdraví - jak zvyšovat odolnost člověka vůči škodlivým vlivům  poskytuje návod, jak cílevědomě upravovat životní styl a životní podmínky  má člověka naučit, jak předcházet psychickým obtížím nebo jak je zvládat

Zásady psychohygieny: 1)pracovní prostředí  vhodně upravené, estetické, světlo, teplota, větrání, dostatek pracovního prostoru, materiální vybavení 2)životospráva  výživa - vhodné složení potravy, pravidelnost  spánek - dostatečná délka i kvalita  vhodné rozložení odpočinku i zátěže  společenské zázemí - harmonický život, bez duševní zátěže a stresu

3)organizace práce  naučit se hospodařit s časem i vlastními silami, pořádek ve věcech, přiměřené osobní pracovní tempo  pravidelný denní rytmus práce a odpočinku - šetří energii, duševní rovnováha 4)systém hodnot  ujasnit si své životní cíle a žebříček hodnot, ke kterým chceme směřovat

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: wikipedia.cz Dudák, V. a kol.: Občanská nauka pro SOŠ, SPN Praha 2003 Dudák, V.: Občanská nauka pro SOŠ, SPN Praha 2004 Dudák, V. a kol.: Seminář ze společenskovědních předmětů pro 2. stupeň ZŠ, SPN Praha 1998