Výroba kyseliny sírové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce.
Advertisements

Bezpečnost práce v chemii
KYSELINY.
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
Výroba kyseliny dusičné
KYSLÍKATÉ KYSELINY OBECNÝ VZOREC : H X O
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
bezkyslíkaté, kyslíkaté
Základy chemických technologií 2009 TECHNOLOGICKÉ PROCESY CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY,
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
Ohrožování základních složek biosféry
Kyseliny.
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Řešení otázek na železo
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Kyslíkaté kyseliny.
Marie Jouglíčková Monika Placatová
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Krajina a životní prostředí
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Oxid siřičitý a dusičitý Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Seznámení.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PrvekXI b. t. (K) b. v. (K) O 3, ,3 90,1 S 2, ,6 717,7 Se 2, ,6 958,0 Te 2, ,91263,0 Po 1, ,0 1235,0 VI. VI. skupina.
Bezkyslíkaté kyseliny
Kyslíkaté kyseliny.
Oxidy.
Kyseliny Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Hydroxidy a jejich chemické vlastnosti
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Látky žíravé Upozornění: V rámci první pomoci při požití látek žíravých se nedoporučuje vyvolávat zvracení ! Amoniak 26% roztok, NH 3 aq. CR: 34-50S: (1/2-)26-37/38/
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004.
Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět: Chemie 8 Tématická oblast: Chemické látky a jejich změny Obsah zaměření:
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
BOZP při manipulaci s izolačními materiály
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Bezpečnost práce v chemii
Ocel Vypracoval. Lukáš Karlík
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Kyseliny a jejich chemické vlastnosti
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Vzduch Vzduch.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_52_INOVACE_06 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová VÝZNAMNÉ.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_160_ KYSELINY
Transkript prezentace:

Výroba kyseliny sírové Lenka Urbanová Jana Smetanová Radka Kovaříková

Úvod do tématu Výroba této kyseliny je ze všech výrob na světě největší. Kyselina sírová se průmyslově vyrábí dvěma způsoby: Kontaktní způsob : ( slouží k výrobě velmi čisté a koncentrované kyseliny sírové) Komorový způsob : ( dnes se již prakticky nepoužívá; jeho produktem je poněkud znečištěná kyselina sírová, nepříliš koncentrovaná – asi 70%, používaná hlavně pro výrobu umělých hnojiv).

1. Kontaktní způsob Prvním krokem je výroba oxidu siřičitého. Ten se nejčastěji vyrábí spalováním volné síry, sulfanu nebo pražením sulfidů (např. pyritu). Dále oxid siřičitý, zbavený nečistot proudí do tzv. konvertoru. V konvertoru přichází do styku s tuhým katalyzátorem ,kterým bývá nejčastěji oxid vanadičný. Do konvertoru je vpouštěn i kyslík. Vzniklý oxid sírový proudí z konvertoru do absorbéru.Jestliže se kysličník sírový absorbuje v kyselině sírové, vzniká dýmavá kyselina sírová neboli olea. Kyselina disírová na vzduchu uvolňuje bílé dýmy oxidu sírového. Z kyseliny disírové získáme kyselinu sírovou pouhým zředěním vodou v požadované koncentraci. Konvertor: přístroj, který vhání do surové oceli kyslík Absorbér: zařízení na pohlcování plynů v kapalině

10 Steps for Sulfuric Acid Regeneration Process: Jak to chodí ? 10 Steps for Sulfuric Acid Regeneration Process: Storage and Mixing = nahromadění a míchání Furnace = pec Boiler = ohřívač Quench =uhašení Coolers =cladič Electrostatic Precipitator = ekektrostatické srážedlo Drying Tower = sušící věž Absorption Tower = absorbční věž Catalytic Converter = katalický konventor Commercial = výsledný produkt

2. Komorový způsob Pražením pyritu v proudu vzduchu se získá oxid siřičitý. Oxid siřičitý s nadbytkem vzduchu se vede do prašných komor, kde se usazují jím stržené pevné látky. Vyčištěný oxid siřičitý se vede do Gloverovy věže, kde přichází do kontaktu s hydrogensíranem nitrosylu , který se působením oxidu siřičitého rozkládá a uvolňuje směs nitrosních plynů. Směs nitrosních plynů a oxidu siřičitého vstupuje do olověných komor nebo věží, kam je současně zaváděna vodní pára. Oxid siřičitý reaguje s vodou a oxidem dusičitým a oxiduje se. Vzniklá kyselina sírová stéká na dno komor, odkud se vypouští. Oxid dusnatý vzniklý v předchozím kroku ihned reaguje se vzdušným kyslíkem na oxid dusičitý. Oxidy dusíku stržené odcházejícími plyny se zachycují v Gay-Lussacově věži v kyselině sírové, se kterou reagují. Vzniká hydrogensíran nitrosylu, který se přečerpává zpět do Gloverovy věže. Oxidy dusíku se nespotřebovávají, slouží pouze jako přenašeč kyslíku !

Bezpečnostní pokyny Žíravina! ( C ) Způsobuje těžké poleptání! Při práci s tímto produktem je třeba nosit vhodný ochranný štít, gumové rukavice a kyselinovzdorný oděv. Do kyseliny sírové nikdy nepřilévat vodu, hrozí nebezpečí varu s vystříknutím kyseliny a zasažení pracovníka. Při ředění vždy přilévat pomalu kyselinu do vody. Ředění je doprovázeno značným vývinem tepla, nebezpečí popálení! První pomoc: při potřísnění odložte zasažený oděv a kůži omyjte velkým množstvím vody a mýdlem. Při zasažení očí vymývejte 10-15minut velkým množstvím vody. Při náhodném požití vypláchněte ústa a vypijte asi půl litru vody, nevyvolávat zvracení, vyhledat lékařskou pomoc. Ve všech případech poškození zdraví, při zasažení očí a při požití vždy vyhledejte lékařské ošetření a lékaři předložte k nahlédnutí obal nebo etiketu. Uchovávejte mimo dosah dětí!

Otázky K čemu slouží oxidy dusíku při komorovém způsobu ? Co je konvertor ? Jak by jste stručně popsali výrobu kontaktním způsobem ?