Sociální zabezpečení a důchodová politika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení v ČR
Advertisements

Daňová soustava 3. ročník.
NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ Od se na základě této změny nemocenské poskytuje od prvního do třetího dne dočasné pracovní neschopnosti ve výši 25 % denního.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Podpora v nezaměstnanosti
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.
Dávky nemocenského pojištění poskytované v těhotenství a mateřství Obhajoba k bakalářské práci Marcela Novotná BIVŠ, Právní administrativa v podnikatelské.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Zdravotní pojištění. Účast na pojištění:  osoby s trvalým pobytem na území ČR  osoby jejichž zaměstnavatel má sídlo na území ČR  zaměstnanec volí ZP.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
POJISTNÉ NA SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ Zákon č. 589/1992 Sb.
PŘEDNÁŠKA NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.. Osnova přednášky Výše dávek nemocenského pojištění  denní vyměřovací základ  rozhodné období  redukční.
Pojistné na sociální zabezpečení Zákon č. 589/1992 Sb.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Pojistné na sociální zabezpečení ZS Ilona Kostadinovová Právnická fakulta ZČU v Plzni
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Důchodové pojištění I
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Český daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
Pojistné na všeobecné zdravotní pojištění
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Zákon o nemocenském pojištění doc. JUDr. Zdeňka Gregorová, CSc.
Právo sociálního zabezpečení
OSVČ – sociální zabezpečení OSVČ - podnikatel Vyměřovacím základem je 50 % z (příjmy – výdaje = ZISK). Rozhodným obdobím je kalendářní rok. Za.
Právo sociálního zabezpečení
Mgr. Ilona Kostadinovová
Účtování o zaměstnancích 336 / / ,221 hrubé mzdy zdravotní pojištění sociální pojištění daň z příjmů srážky ve prospěch jiných.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.17 Ročník3. ročník.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 3: Náhrady a pojištění. 3.1 Náhrady výdajů poskytovaných zaměstnancům  Zákoník práce § 151 až 190  2 typy: - cestovní náhrady, - náhrady za opotřebení.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Správa sociálního zabezpečení
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Právo sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OSVČ – zdravotní pojištění 2017
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
DUM - Digitální Učební Materiál
OSVČ – zdravotní pojištění 2019
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Sociální zabezpečení a důchodová politika Mgr. Hana Grzegorzová

Úvod do předmětu Sociální stát Sociální politika Sociální zabezpečení Sociální události Pilíře sociálního zabezpečení

Sociální stát Potřeba sociální politiky K 30. červnu 2014 bylo v ČR 5559 zaregistrovaných sociálních služeb, které podléhají inspekci poskytování sociálních služeb. S účinností od 1.1.2015 bude v souladu s novelou zákona o sociálních službách agendu inspekcí poskytování sociálních služeb provádět MPSV…..

Oprávnění k výkonu kontrolní činnosti Vyplývá ze zvláštních právních předpisů Zákon o zaměstnanosti Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění……. Zákon č. 111/2006 Sb., o hmotné nouzi, ve znění…… Zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění……

Nemocenské pojištění Systém je určen pro výdělečně činné osoby, které při ztrátě příjmu v případech tzv. krátkodobých sociálních událostí (dočasné pracovní neschopnosti, ošetřování člena rodiny, těhotenství a mateřství, péče o dítě) zabezpečuje peněžitými dávkami nemocenského pojištění….

Zákon č. 187/2006 Sb. Od 1.1.2009 O nemocenském pojištění – jde o komplexní úpravu nem. Pojištění, která zahrnuje jak okruh osob účastných nemocenského poj. (zaměstnanců, příslušníků ozbrojených sil i OSVČ), jejich nároky z tohoto pojištění a stanovení výše poskytovaných dávek, posuzování zdravotního stavu pro účely nem. poj., tak organizační uspořádání, jakož i řízení v tomto pojištění

Pojistné na nemocenské pojištění Upraveno zákonem č. 589/1992 Sb. O pojistném na soc. zabezpečení a příspěvku státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů

Účast na nemocenském pojištění NP jsou účastni zaměstnanci (včetně příslušníků ozbrojených sil a bezpečnostních sborů)……povinně OSVČ – osoby samostatně výdělečně činné…..dobrovolně

Platí od 1.1.2014 Nově – zaměstnání – činnost zaměstnance pro zaměstnavatele, z níž mu plynou nebo by mohly plynout od zaměstnavatele příjmy ze závislé činnosti bez ohledu na druh pracovního vztahu Zaměstnanci – osoby v zaměstnání, pokud jim plynou nebo by mohly plynout příjmy ze závislé činnosti, které jsou nebo by byly, pokud by podléhaly zdanění v ČR, předmětem daně a nejsou od této daně svobozeny…..

Výjimka Pouze pro zastupitele územních správních celků, kteří nejsou pro výkon fce dlouhodobě uvolněni, nebo ji vykonávají ve stejném rozsahu jako dlouhodobě uvolnění členové zastupitelstva… Neuvolnění zastupitelé nejsou nadále účastni nemocenského poj., z jejich odměn se neplatí pojistné na soc. zabezpečení….

Povinná účast na nemocenském pojištění Vzniká u zaměstnance s výjimkou zam. činného na základě DPP, pokud splňuje dvě podmínky stanovené ZONP….. Výkon práce na území ČR v zaměstnání v pracovněprávním-pracovním vztahu, který může účast na nem. poj. založit Minimální výši sjednaného příjmu – rozhodný příjem od 1.1.2012 na částku 2500 Kč…..

1.1.2014 zvláštní úprava podmínek účasti na nem. pojištění Zaměstnání – dělení: Zaměstnání malého rozsahu – výkon zaměstnání na území ČR, avšak není splněna podmínka sjednání příjmu ze zaměstnání ve stanovené výši, sjednaná měsíční částka započitatelného příjmu je nižší než rozhodný příjem, anebo měsíční příjem nebyl vůbec sjednán. V tom případě je zaměstnanec pojiště v těch kalendářních, v nichž dosáhl aspoň příjmu v rozhodné výši….

Zaměstnání na základě DPP Povinná účast na nemocenském pojištění pokud Výkon práce na území ČR V kalendářním měsíci, v němž DPP trvá, dosáhl započitatelného příjmu v částce › 10 000 Kč….

Účast OSVČ na nem. pojištění Vzniká na základě přihlášky k nemocenskému poj. a zaplacením pojistného Od 1.1. 2014 taková osoba není vždy považována za OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost, nýbrž vedlejší….potom může být účastna nem. pojištění, i když není povinna platit zálohy na důchodové pojištění

Výpočet Př. Minimální měsíční základ pro OSVČ, pro placení pojistného na nem. pojištění = 5000 Kč Sazba 2,3% potom Min. pojistné = 115 Kč za kal. měsíc

Dávkový systém nemocenského pojištění Z nemocenského poj. se poskytují 4 druhy peněžitých dávek…princip solidarity Nemocenské Peněžitá pomoc v mateřství Ošetřovné Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Příklad 1 Zaměstnanec uzavřel pracovní poměr od středy 1. ledna 2014. Pracovní dobu má rozvrženou na pondělí až pátek. Měsíční mzda činí 23000 kč včetně za svátek, který připadl na 1. ledna. Pokud by pracovní poměr sjednal od 2. ledna, činila by mzda pouze 22000 kč tj. za 22 odpracovaných dnů…

Příklad 2 Zaměstnanec uzavřel na dobu neurčitou od 1.12.2013 dvě dohody o pracovní činnosti, sjednaná odměna činí 2000 kč a 1800 kč. Do prosince 2013 a do ledna 2014 byly tyto částky zúčtovány. Obě zam. malého rozsahu, sjednaná odměna nedosahuje výše alespoň 2500 kč/měsíčně. V prosinci 2013 nebyl zaměstnanec z žádné dohody účasten nem. pojištění. V lednu 2014 zaměstnanec účasten nem. pojištění z obou dohod, ze zaměstnání malého rozsahu úhrn 3800 kč, pak musí být odvedeno pojistné na sociální pojištění z 2000 a 1800 kč Pojistné na zdravotní se ze žádné dohody neplatí. Pro odvod pojistného na zdravotní pojištění se příjmy z více dohod o pracovní činnosti nesčítají…..