První opěrná soustava 1 (lebka, páteř, kostra hrudníku a končetin)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Advertisements

Opěrná soustava Aktivita č. 4 – Biologie pod mikroskopem
Lidská kostra – 1. část Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Lidská kostra – 2. část Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Soustava opěrná – lebka
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Digitální učební materiál
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Stavba kostry člověka l
Název LIDSKÁ KOSTRA – STAVBA, VÝVOJ, RŮST A SPOJENÍ KOSTÍ
VY_32_INOVACE_9C4 OPĚRNÁ SOUSTAVA
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Opěrná soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné.
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Biologie člověka Kostra.
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opěrná soustava kostra.
KOSTRA 5. ročník.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_623_KOSTRA – TRUP, KONČETINY Téma: TYPY KOSTÍ.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Kostra.
Opakování opěrná soustava
SOUSTAVA KOSTERNÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
POHYBOVÝ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Opěrná soustava člověka
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Stavba kostry člověka Kostra= osová kostra =páteř, žebra, hrudní kost, lebka + kostra končetin LEBKA: chrání mozek a smyslové orgány, tvoří ji mozková.
Digitální učební materiál
Autor: Lenka Kraváčková
KOSTRA Prvouka 3.ročník. KOSTRA Prvouka 3.ročník.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_III/2_INOVACE_105_Kostra člověka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Soustava opěrná – páteř, hrudník
Číslo v digitálním archivu školy
Opěrná (kosterní) soustava
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
Kostra = opěrná soustava (Výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Kosterní soustava POHYBOVÁ SOUSTAVA Mgr. Jan Marek
Př_169_Biologie člověka – soustava opěrná – lebka
Obecná arthrologie.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_KOSTRA.
Lidské tělo - kostra.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Lebka - Cranium Funkce: chrání mozek, smysly (zraku, sluchu…)
SOUSTAVA KOSTERNÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Opěrná soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_01_Kostra
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
Opěrná soustava pokračování.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_Kloub, lebka, páteř
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Opěrná soustava Autor: Mgr.Diana Mücksteinová
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Opěrná (kosterní) soustava Kostra lidského těla
Transkript prezentace:

První opěrná soustava 1 (lebka, páteř, kostra hrudníku a končetin) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

KOSTRA ČLOVĚKA - SKELET Základní části Osová kostra Lebka Páteř Hrudník - žebra a hrudní kost Kostra končetin Horní končetiny Dolní končetiny Charakteristické znaky Dvojesovitě prohnutá páteř - základ vzpřímené postavy Mozková část lebky je větší než obličejová Na čelisti je nápadný bradový výrůstek (schopnost řeči) Horní končetiny jsou volné – umožňují činnost rukou (klíční kost) Dolní končetiny jsou uzpůsobeny k chůzi, kost stehenní je nejdelší kost v těle

SPOJENÍ KOSTÍ Nepohyblivé (pevné) Pohyblivé (kloubní) pomocí jiné pojivové tkáně vazivem (lebka) - švy v mládí chrupavkou (stydká spona, meziobratlové ploténky mezi těly obratlů) druhotně srůstem kostí (kost křížová, kost kostrční - srostlé obratle, kosti pánve) vklínění (upevnění zubu v čelisti) Pohyblivé (kloubní)

KLOUB Kloub je spojení dvou nebo více kostí dotykem na styčných plochách Skládá se z kloubní hlavice (vypouklá) a kloubní jamky (dutá)

KLOUB Styčné plochy jsou chrupavčité Po obvodu spojeny kloubním pouzdrem (vazivo) - ochrana kloubu, prostoupeno sítí vlásečnic a nervových vláken Vnitřní strana kloubního pouzdra produkuje kloubní maz Funkce kloubního mazu: zmenšuje tření na styčných plochách obsahuje výživné látky pro povrchové chrupavky zajišťuje pevné přilnutí kloubních ploch k sobě Zmenšená tvorba kloubního mazu vede k praskání v kloubech klouby jednoduché - spojení dvou kostí Klouby složené - spojení více kostí Do kloubů bývají vloženy chrupavčité destičky (menisky) = vyrovnání zakřivení styčných ploch Provádění složitých pohybů (ohyb, otáčení) - kolenní kloub

KLOUB Podle tvaru styčných ploch rozlišujeme: Kulovitý  kloub:  Hlavice  i  jamka jsou  částí  povrchu  koule  a  pohyb je možné provádět podle tří vzájemně kolmých os ve smyslu ohnutí, natažení,  odtažení,  přitažení  a otáčení.   (Příklad: ramenní kloub.) Elipsovitý kloub:  Styčné plochy se podobají rotačnímu elipsoidu a pohyb je prováděn podle dvou os. Základními pohyby jsou ohnutí, natažení a úklony. (Příklad: spojení týlní kosti a atlasu.) Sedlovitý kloub:  Plocha kloubní jamky se tvarem podobá koňskému sedlu; hlavice odpovídá posazení jezdce. Pohyb je možný podle dvou na sebe kolmých os. Sedlový kloub dovoluje ohnutí, odtažení, přitažení a  mírnou  rotaci.  (Příklad: připojení záprstní kosti palce ruky k jedné ze zápěstních kostí.)

KLOUB Válcovitý kloub: existuje ve dvou typech: Šarnýrový kloub má kloubní plochy, které jsou částí povrchu válce a pohyb se děje podle osy, která je kolmá k podélné ose kosti. Stabilita válcových ploch je zabezpečena silnými postranními vazy. V šarnýrovém kloubu jsou možné ohnutí, natažení. (Příklad: klouby mezi prstovými články.) Kolový kloub je kloubem, jehož hlavice je částí válce s osou otáčení shodnou s podélnou osou kosti. Jde tedy o jednoosý kloub s možností rotace. (Příklad: spojení hlavice vřetenní kosti a kosti loketní.) Kladkový kloub:  Hlavice kladkového kloubu má zpravidla vytvořenou vodící rýhu (rýhy), do které je vložena vodící hrana (lišta) vyčnívající z protější kloubní plochy ("jamky"). Kladce podobné plochy zamezují do stran. Pohyb je opět možný pouze kolem jediné osy (jde vlastně o modifikaci válcovitého kloubu !), ve smyslu  ohnutí, natažení. (Příklad: spojení pažní a loketní kosti.) Plochý kloub  nemá  v pravém smyslu slova hlavici a jamku. Obě kloubní plochy jsou téměř rovné a pohyb je obvykle omezen silnými vazy. Pokud je v plochém kloubu možný drobný posun, jde o klouzavý pohyb podél tří os. (Příklad: připojení  klíční kosti  k  lopatce.) 

KOSTRA LEBKY Chrání mozek, čidla zraku, sluchu, rovnováhy a čichu. Kosti lebky jsou spojeny nejčastěji švy. Kloubem je připojena dolní čelist. Zuby jsou do čelisti vklíněny. U novorozenců k sobě některé kosti nepřiléhají, jsou spojeny jen vazivovou blankou.

KOSTRA LEBKY

KOSTRA PÁTEŘE Je složena z obratlů. V obratlích je otvor, kterým prochází mícha. Mezi obratli jsou chrupavčité meziobratlové ploténky. Dělí se na: Část krční (složena z 7 obratlů). Část hrudní (složena z 12 obratlů). Část bederní (složena z 5 obratlů). Část křížová (složena z 5 obratlů, které srůstají v kost křížovou). Část kostrční (složena z 4 až 5 obratlů, které srůstají v kost kostrční). Dvojesovité prohnutí páteře se vytváří až po narození, na jeho vzniku se podílí lezení, sezení a nakonec chůze. Správnou pozici páteře a následně držení celého těla podporují svaly

KOSTRA PÁTEŘE

STAVBA OBRATLE

KOSTRA HRUDNÍKU Kostra hrudníku umožňuje dýchání a chrání orgány dutiny hrudní. Skládá se z hrudních obratlů, na které navazují žebra. V přední části je kost hrudní. Rozdělení žeber: 7 párů přirůstá přímo na hrudní kost 3 páry přirůstají k předchozím žebrům 2 páry jsou volné

KOSTRA HRUDNÍKU

Zdroj informací Černík, V., Bičík, V., Martinec, Z. Přírodopis 3 pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Praha: Libertas, a. s., 1. vydání. ISBN 80-85937-97-2 Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství OLOMOUC, 2004. ISBN 80-7182-177-2 Vlastní tvorba Obrázky byly vyhledány ve wikipedii jako Creativ Commons nebo Public Domain: Produnis. In:cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-06-18]. Obrázek ve formátu jpg. Dostupné z:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gelenke_Zeichnung01.jpg Lillyundfreya. In:cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-06-18]. Obrázek ve formátu svg. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Human_skull_side_bones_numbered.svg In:cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-06-18]. Obrázek ve formátu jpg. Dostupné z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray_111_-_Vertebral_column-coloured.png In:cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-06-18]. Obrázek ve formátu png. Dostupné z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brustwirbel_oben.png Patrick J. Lynch, medical illustrator. In:cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-06-18]. Obrázek ve formátu svg. Dostupné z http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Thoracic_landmarks_anterior_view.svg