Možnosti solidifikace nebezpečného odpadu z průmyslu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLASTNOSTI A HODNOCENÍ ODPADŮ A VÝROBKŮ Z ODPADŮ
Advertisements

Využití anorganických polymerů a druhotných surovin pro stavebnictví
Ing. Martin Vyvážil, Ing. Vladan Prachař
a dalších složek životního prostředí Kvalita vody a dalších složek životního prostředí Ing. Miroslav Perný.
Zvukově izolační vlastnosti obvodových plášťů
V003 - „Navrhnout a ověřit nové neaplikované způsoby využití vedlejších energetických produktů pro ostatní odvětví průmyslu“ Dílčí cíl byl zaměřen na využití.
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
ÚSTAV MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ
Zadání diplomové práce Studium materiálových vlastností CF kompozitů s termoplastickou matricí.
PŘÍPRAVA A TESTOVÁNÍ VLASTNOSTÍ STABILIZOVANÝCH NANOČÁSTIC ŽELEZA
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VYUŽITÍ ODPRAŠKŮ PŘI VÝROBĚ a-SÁDRY Vysoké učení technické v Brně
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Ing. Michal Batelka Ing. Pavel Kovács
Evidence kontaminovaných míst
Výzkumný ústav stavebních hmot, a. s.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Recyklace odpadu v ČR.
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
Aspekty energetického využití lněného stonku Výzkumný ústav zemědělské techniky v.v.i. Praha 6, Ruzyně Konference OZE – 19. dubna 2013 Kouty nad.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Mechanické vlastnosti celulózových vláken
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
RNDr. Ladislava Rohlová RNDr. Ladislava Rohlová Aplikace materiálových toků v průmyslovém podniku ENVIKONGRES BRNO 2006.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Odpadové hospodářství Královéhradecký kraj
Petr Horník školitel: doc. Ing. Antonín Potěšil, CSc.
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Brno, 2. června Sdružení automobilového průmyslu Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Strategická.
Autoři: Ing. Dominik Gazdič Prof. Ing. Marcela Fridrichová, CSc.
TZ přednáška Otopné soustavy
MOŽNOSTI POUŽITI MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PRO ZPRACOVÁNÍ SKLÁDKOVÝCH VÝLUHOVÝCH VOD Hlavní řešitel: Savchuk Nataliya Membrain 2013.
Vývoj inovativní in-situ sanační technologie uplatňující mikrovlnný ohřev Ing. Jiří Kroužek Ing. Jiří Hendrych Ph.D., Ing. Jiří Sobek Ph.D., Ing. Daniel.
Vliv přídavku odpadního čedičového a odpadního skelného vlákna
Zpracování ocelárenských odprašků metodou stabilizace/solidifikace
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Hornicko-geologická fakulta VŠB–TUO
Hornicko-geologická fakulta VŠB–TUO VEŘEJNÁ SOUTĚŽ VE VÝZKUMU A VÝVOJI Výzkumná centra - 1M poskytovatel - MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY.
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
1 ODPADY 21 Důlní vodní přečerpávací elektrárna Ing. Pavel Bartoš, FITE a.s. předseda představenstva FITE a.s. prezident Sdružení pro rozvoj MSk člen Rady.
Využití odpadního materiálu z výroby minerální vlny do stavebních materiálů a produktů Ing. Ivana Chromková Ing. Pavel Leber Ing. Petr Bibora Ing. Jiří.
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice Ján Milčák
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
VÝROBA CELULÓZY (BUNIČINY) Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Odpady.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Využití teplárenské strusky pro výrobu betonového zboží
Průzkumy území a staveb
26 let Inženýrství ochrany životního prostředí
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Odpady a odpadové hospodářství VI
VVI – nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti
V003 - „Navrhnout a ověřit nové neaplikované způsoby využití vedlejších energetických produktů pro ostatní odvětví průmyslu“ Dílčí cíl byl zaměřen na využití.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
Nízkoteplotní asfaltové směsi
Pozitivní ekologické dopady projektu
Transkript prezentace:

Možnosti solidifikace nebezpečného odpadu z průmyslu Ing. Božena Vacenovská, Ph.D. Prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc. Ing. Tomáš Bína Mgr. Boris Urbánek RNDr. Eva Vodičková Ing. Jitka Pavlíková Ing. VladimírValko 19. 4. 2013 Kouty nad Desnou

→ návrh receptur → laboratorní prověření → Úvod: Předmětem výzkumu: Neutralizační kaly → vznikají po neutralizaci odpadních kyselin z různých průmyslových výrob, obsahují nebezpečné látky → katalog. č.: 190205 - Kaly z fyzikálně-chemického zpracování obsahující nebezpečné látky Cíl práce: → laboratorní prověření možnosti solidifikace/stabilizace dvou vybraných průmyslových kalů s využitím fluidního a klasického popílku jako hlavních solidifikačních pojiv z hlediska dalšího využití finálního solidifikátu ve stavebnictví a v procesu rekultivací → návrh receptur → laboratorní prověření → → vývoj nové technologické linky → prověření receptur na technologické lince → využití v procesu rekultivací a ve stavebnictví

Stavební výrobky: → nařízení vlády č. 163/2002 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na vybrané stavební výrobky → nařízení vlády č. 190/2002 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na stavební výrobky označované CE → z technických návodů: Výplňový a rekultivační materiál při řešení starých ekologických zátěží Technologický a rekultivační materiál na skládkách a odkalištích Stavební materiál při běžných zemních pracích

Volba vstupních surovin Neutralizační kaly: 1. aktuální zdroje → kal K1 2. historické zdroje – staré ekologické zátěže → kal K2 fluidní popílek z elektrárny Hodonín klasický popílek z elektrárny Chvaletice cement portlandský - OPC → Návrh solidifikačních receptur: maximální využití odpadu v návaznosti na analýzu příjemců a dopravní dostupnosti potenciálních lokalit příjemců solidifikátu a dostupnosti zdrojů vstupních surovin

Laboratorní testování: Dle vytvořené metodiky zkoušení solidifikátu základní zkoušky pro prvotní posouzení účinnosti solidifikačních receptur → Zkouška pevnosti v tlaku prostém → Zkouška vyluhovatelnosti Zkouška pevnosti v tlaku prostém : kal K2 kal K1

Laboratorní testování: Zkouška vyluhovatelnosti : Receptura pH Konduktivita Rozpuštěné látky [mS/m] [mg/l] K1.1 7,34 270 3314 K1.2 8,00 279 3570 K1.3 7,96 233 2830 K1.4 8,06 295 3764 Receptura pH Konduktivita Rozpuštěné látky [mS/m] [mg/l] K2.1 12,30 1200 4074 K2.2 7,34 150 1594 K2.3 10,53 97 942 K2.4 7,90 118 1210 Ekotoxikologické testy: Parametr Sloupec I. Sloupec II. Výsledky [%] K1 K2 Na vodním členovci Daphnia magna max. imobilizace 30 % 20 70 Na vodním obratlovci Poecilia reticulata bez úhynu a změny chování bez úhynu a změny chování Na zelené řase Desmodesmus subspicatus max. inhibice růstu 30 % max. změna růstu 30 % -4,6 3,8 Na semenech rostliny Sinapis allba 51,4 35,6

Závěr Receptury obsahující fluidní a klasický popílek jako hlavní solidifikační pojivo, nízký přídavek OPC a odpadní kal, navržené jak pro kal z aktivního průmyslového zdroje, tak pro kal pocházející ze SEZ, nevyhověly možnosti využití na povrchu terénu, resp. využití při běžných zemních pracích, z důvodů nedostatečně uspokojivých výsledků testů ekotoxicity. Možnost využití solidifikátů jako technologického a rekultivačního materiálu pro využití na skládkách a odkalištích byla ověřena pomocí částečných zkoušek vyluhovatelnosti, které prokázaly pozitivní výsledky pro oba kaly – v dalším laboratorním testování budou nejúspěšnější solidifikační receptury podrobeny testům vyluhovatelnosti v plném rozsahu dle příslušných legislativních požadavků. Příznivější výsledky z hlediska mechanických vlastností prokázaly solidifikáty připravené z kalu pocházejícího z aktivního zdroje.