Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafický editor GIMP (4) a zase vrstvy - režimy krytí Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk „Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Advertisements

Grafický editor GIMP (5) použití režimu vrstev Součet „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Grafický editor GIMP (10)
Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt... „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafický editor GIMP (13)
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Grafický editor GIMP (3)
Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafický editor GIMP (8) Úpravy fotografií – aneb ne vždy se nám barevná fotografie podaří nebo se nám lépe hodí černobílá „Dostupné z Metodického portálu.
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy Grafický editor GIMP (14) „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Grafický editor GIMP (13)
Grafický editor GIMP (9)
Grafický editor GIMP (1)
Grafický editor GIMP (10) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Grafický editor GIMP (12) Reliéf pomocí mapy vyvýšení, logo… „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Puzzle – jehličnaté stromy
Grafický editor GIMP (6)
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
Grafický editor GIMP (7)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Grafický editor GIMP (2)
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (3)
Hypertextové odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain – na
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Grafický editor GIMP (2)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.
Změna velikosti obrázku
Grafický editor GIMP (5) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Grafický editor GIMP (9)
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (2) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Grafický editor GIMP (12) Reliéf pomocí mapy vyvýšení, logo… Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Grafický editor GIMP (4) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  režimy krytí vrstev Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafický editor GIMP (3)  a zase vrstvy  použití masky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Kreslíme vektorovou grafiku (1) v programu Zoner Callisto
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Grafický editor GIMP (6) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu
PIXLR ‒ ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (5) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Grafický editor GIMP (7) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  úprava kácejících se linií, horizontu  klonovací razítko Dostupné z Metodického.
GIMP Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafický editor GIMP (2)
Grafický editor GIMP (13)
Grafický editor GIMP (3)
Grafický editor GIMP (8)
Grafický editor GIMP (12)
Grafický editor GIMP (10)
Vektorové a rastrové grafické programy
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom I.
Grafický editor GIMP (9)
Grafický editor GIMP (5)
Grafický editor GIMP (6)
Histogram VY_32_INOVACE_GR_787.
Najdi dva stejné obrázky
Kreslíme vektorovou grafiku (2)
Základní kroky při úpravě fotografií v Camera RAW
Grafický editor GIMP (5)
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Grafický editor GIMP (6)
Transkript prezentace:

Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy Grafický editor GIMP 14 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

RAW Soubor (z anglického „raw“ = syrový, nezpracovaný) obsahující data ze snímače digitálního fotoaparátu, která jsou minimálně zpracována (bez komprese, bez vyrovnání expozice atd.) Každý výrobce má svůj formát RAW souborů (Olympus – *.ORF, Canon – *.CRW, *.CR2, Nikon – *.NEF, Minolta – *.MRW, Panasonic – *.RAW, aj.) RAW soubor je digitální obdobou klasických negativních filmů – před dalším zpracováním musíme použitelný obrázek vytvořit (u klasického filmu jsme museli latentní obraz na negativu vyvolat). RAW umožňuje větší možnosti úprav bez ztráty dat – korekci expozice, tonality, kontrastu, vyvážení bílé atd… Ke zpracování je potřeba počítačový program. Většina výrobců k fotoaparátu potřebný SW dodává. Existuje i open source řešení – program UFRaw, použitelný samostatně i jako zásuvný modul do programu GIMP.

Získání dodatečného zásuvného modulu do programu GIMP Na adrese http://ufraw.sourceforgenet

Stáhneme obvyklým způsobem instalační program (ufraw-0. 17-setup Stáhneme obvyklým způsobem instalační program (ufraw-0.17-setup.exe) a nainstalujeme ho obvyklým způsobem. Nainstaluje se samotný program UFRaw i zásuvný modul do GIMPu. Nyní můžeme otevírat obrázky uložené v RAWu buď po spuštění programu nebo přímo z GIMPu (zde přípona ORF – fotoaparáty Olympus).

Soubor se vždy otevře v programu UFRaw.

V tomto rozhraní se nám nabízí obrovské množství funkcí na korekci expozice fotografie. Najdeme zde i dva histogramy a náhled na fotografii. Například po stisku tlačítka Ukázat se nám zobrazí přeexponovaná místa.

Korekci expozice (+–EV) pro celý snímek můžeme nastavit včetně úprav viditelnosti podexponovaných míst. Další nastavení umožňují nastavit a upravit vyvážení barev, práh šumu a jiné.

Ukázka úpravy fotografie Použití konverzní křivky pro úpravu histogramu

Ukázka úpravy fotografie Korekce expozice

Samostatná práce: Použitá literatura: Použité obrázky: Vyfotografujte digitálním fotoaparátem (umožňujícím ukládání smímků ve formátu RAW) několik fotografií – některé i s úmyslně špatnou expozicí (úpravou EV). Otevřete tyto fotografie pomocí UFRaw a upravte je. Hotové fotografie zašlete svému učiteli e-mailem Otázka k zamyšlení: Jaké jsou výhody a nevýhody použití formátu RAW? Odpověď najdete v této prezentaci, nebo použijte internet. Použitá literatura: VYBÍRAL, Josef. GIMP: Praktická uživatelská příručka. 2. aktualiz. vyd. Brno : Computer Press, 2008. 223 s., CD. ISBN 978-80-251-1945-7. Použité obrázky: Foto + obrazovky - Jaroslav Zavadil LOGO Wilbera: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GIMP_Icon.png.