Přednáška č. 2 Otravy anorganickými látkami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Dusičnany v potravinách
Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Řekněme ne! Kouření!!!!.
Oxid uhelnatý Bc. Eliška Borůvková, 1. OVZN
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Nebezpečné vlastnosti látek
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb
Lékařská toxikologie Lekce II. Anorganické jedy
Intoxikace aromatickými amino- a nitro- sloučeninami
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin.
Dusík, N.
Dusík a fosfor.
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
ORNITINOVÝ CYKLUS.
DETOXIKACE – očista organismu
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
JÁTRA Trávicí soustava.
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Nekovy ve vodách - sloučeniny dusíku
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Oxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Neutralizace.
Významné areny 1.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
VLASTNOSTI A STANOVENÍ VYBRANÝCH ANIONTů JAN TŘÍSKA CENTRUM VÝZKUMU GLOBÁLNÍ ZMĚNY AV ČR ČESKÉ BUDĚJOVICE.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
POŽÁRNÍ HLÁSIČE CHRÁNÍ ŽIVOT Ing.Petr Ošlejšek, HZS Olomouckého kraje.
Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami Látky vysoce toxické Azid sodný, NaN 3 T+R:28-32S: (1/2-)28-45 Fyzikálně.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Intoxikace Jitka Pokorná. Intoxikace - do lidského organismu vnikne jed ( toxická látka) v dávce, která je schopna vyvolat otravu, popř. i zánik organismu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Chemické složení živých organismů
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
METABOLISMUS NIKOTINU U ČLOVĚKA
VY_32_INOVACE_Racek_ Kyslik
Dusík.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
seminář a praktika z chemie
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Autor: Mgr. Karolina Pátková
Rod Clostridium MUDr.Anna Marešová.
Transkript prezentace:

Přednáška č. 2 Otravy anorganickými látkami Prof. MVDr. Zdeňka Svobodová, DrSc.

Amoniak Bezbarvý, vysoce dráždivý plyn s nepříjemným a pronikavým zápachem Lehčí než vzduch, ve vyšších koncentracích a při vyšších teplotách vznětlivý a hořlavý Rozpouští se snadno ve vodě a tvoří hydroxid amonný - alkalický korozivní roztok Expozice amoniaku může být škodlivá až letální i při vdechování, práh pro detekci amoniaku je ale naštěstí natolik nízký, takže poskytuje varování již při mnohem nižších koncentracích NH3 se vyskytuje ve dvou formách: neionizovaný (NH3 – toxický) a ionizovaný NH4+ (netoxický)

Klinické příznaky: Rapidní iritace sliznic, hl. oka a nosu Kožní kontakt – poleptání Iritace krku a dýchacích cest, laryngospasmus a edém Požití – pálení, bolesti GIT, zvracení, perforace žaludku a jícnu Léčba: Čerstvý vzduch, kyslík, inhalace aerosolu obsahujícího 2 % kyseliny citrónové a 1 % prokainu Při p.o. příjmu – neutralizace obsahu žaludku - 1-2 % roztok kyseliny octové

Autointoxikace amoniakem U ryb Velmi často V akváriích i rybnících – hlavně pokud je plná či překročená kapacita obsádky Nitrifikační bakterie nejsou schopny přeměňovat amoniak (odpadní produkt mtb ryb) na dusičnany Léčba neexistuje, pouze jednoduchá prevence – menší obsádky, aerace vzduchu

Urea = močovina – alimentární intoxikace amoniakem Používána jako hnojivo Záměny za krmnou sůl Amoniak se uvolňuje v bachoru činností mikroflóry Dojde k okamžité alkalizaci obsahu bachoru V zásaditém prostředí amoniak zůstává v nedisociované = toxické formě – poškození sliznic, absorpce do krve, transport do jater Mechanismus účinku amoniaku: V játrech za normálních okolností přeměněn na endogenní ureu – proces je ale limitován

V krvi reakce s kys. glutamovou a asparagovou na glutamin a asparagin – také omezená kapacita. Zbytek jde do CNS - blok Krebsova cyklu – deplece α-ketoglutarátu a snížená tvorba ATP (reakce 2 NH3 + ketoglutarát = glutamin)! Při požití letální dávky – smrt nastává velice rychle, během 30 – 180 minut Léčba: Neutralizace obsahu rumenu – roztok kyseliny octové Diuretika a rehydratace (léčba pulmonálního edému) Symptomatická

Nitrosaminy Vznikají tak, že se dusitany slučují v žaludku se sekundárními aminy přinášenými potravou Jsou karcinogenní – rakovina jater, žaludku, tl. střeva, moč. měchýře Vitamin C zamezuje nitrosaci dusitanů na karcinogenní nitrosaminy (ideální poměr vit. C : dusitanům v potravě 2:1 a větší), jeho efekt se ale snižuje s množstvím tuku zároveň přijatého s potravou V tabákovém kouři karcinogenní tzv. tabákově specifické nitrosaminy N-nitrosodimetylamin, N-nitrosodietylamin, N-nitrosopyrrolidin, a N-nitrosopiperidin, N-nitrosomorfolin a N-nitrosodi-n-butylamin

Kyanidy Jedny z nesilnějších jedů vůbec Uvolňují kyanovodík – HCN (vlastní toxická látka) Mají hořkomandlový zápach Běžně nejsou populaci dostupné, otravy náhodné, v průmyslu, či z rostlin obsahujících tzv. kyanogenní glykosidy (maniok, čirok, semena peckovin) Uvolňují se i při požárech budov a při kouření cigaret

Letální dávka HCN je pro savce 1-2,3 mg/kg Mechanismus účinku: - rychlý účinek v řádu minut - váží se na Cu a Fe3+ (mnohem méně na Fe2+) - blok cytochromoxidázy = tkáňového dýchání, navázání na methemoglobin, event. hemoglobin Léčba: - podání methemoglobinizačních látek (vazba CN- na MetHb – ochrana cytochromoxidázy), po cca 5 minutách aplikace thiosulfátu (tvorba netoxických rhodanidů SCN-, které se snadno vylučují močí), pak úprava methemoglobinemie. Nově kit s hydroxykobalaminem – vznik kyanokobalaminu = vit. B12.

Oxid uhličitý CO2 – běžná koncentrace v ovzduší je 0,03% CO2 je těžší než vzduch, kumuluje se dole Je bezbarvý a bez zápachu Uvolňuje se během dokonalého spalovaní uhlíkatých látek a fermentačních procesech Nachází se v dolech, jeskyních, studnách, vinných sklepích apod. V krvi putuje buď rozpuštěný, nebo navázaný na hemoglobin – tvorba karbaminohemoglobinu, který nepřenáší kyslík

Léčba: - není antidotum, inhalace kyslíku, centrální analeptika. - mohou se vyskytovat i chronické otravy Koncentrace: - kolem 5% - narkotický účinek, tachypnoe, zvýšení TK, snížení tělesné teploty - přes 20% - rychlá apnoe a smrt

Fluoróza Fluor je biogenní prvek Intoxikace jsou řídké: endemicky v Indii nebo v okolí továren na zpracování hliníku Krom člověka jsou na něj vysoce citlivé i včely a skot Absorbovat se může inhalačně i orálně Ukládá se v kostech, zubech a štítné žláze Způsobuje zvýšení denzity kostní tkáně, exostózy, hyperkalcifikace, deformace zubů a kostí Vylučován je stolicí, přechází placentou i do mateřského mléka

Klinické příznaky: Akutní otrava: - velmi zřídka - snížené dýchání, zvracení, nevolnost, tremor, křeče, paralýza vasomotorického centra a smrt Chronická otrava: - nechutenství, snížená dojivost, bolestivý pohyb, exostózy, poškození kopyt a zubů PA vyšetření: - poškození sliznic GIT, degenerace jater, poškození ledvina močového měchýře, ztluštění mandibuly, hyperostózy atd. Léčba: - neexistuje antidotum, při akutní otravě je symptomatická, chronické změny jsou ireverzibilní