Vedení elektrického proudu v polovodičích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Advertisements

Vedení elektrického proudu v polovodičích
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Elektrický proud v polovodičích
Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování
Základy elektrotechniky
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
ELEKTRICKÝ PROUD.
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
POLOVODIČE.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče
Zahřívání vodiče při průchodu
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Je-li materiál polovodič, vede proud?
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
ZÁVISLOST ODPORU NA TEPLOTĚ
VY_32_INOVACE_08-08 Odpor vodiče.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ55 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Základy elektrotechniky Proudové pole
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 1
TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST PEVNÝCH TĚLES.
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
odpor vodiče, supravodivost
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
Elektrický proud.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 05.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 2. část Elektrický proud v látkách
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Vedení elektrického proudu v polovodičích (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
VYUŽITÍ POLOVODIČŮ Málokterý vynález tak ovlivnil současnou dobu jako vynález tranzistoru roku Tato nepatrná polovodičová součástka umožnila nesmírně.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_08_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
Jak lze změnit odpor polovodičů
Elektrická práce a elektrická energie
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Elektrický odpor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Vedení elektrického proudu
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
DIODOVÝ JEV.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST PEVNÝCH TĚLES.
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

Vedení elektrického proudu v polovodičích Jak lze změnit odpor polovodičů? (Učebnice strana 60 – 64) V kovovém vodiči se mezi pravidelně uspořádanými kladnými ionty volně pohybují některé elektrony. Říkáme jim volné elektrony. Elektrický proud v kovech je tvořen usměrněným pohybem volných elektronů. Elektrický odpor vodiče závisí na teplotě. S rostoucí teplotou atomy v krystalové mřížce kovu kmitají s větší výchylkou, mají větší vnitřní energii a tedy větší elektrický odpor. Elektrický odpor brání průchodu elektrického proudu v elektrickém vodiči, na nějž je přivedeno elektrické napětí. Vodič se přitom zahřívá, protože pohybová energie nosičů náboje (např. v kovech volných elektronů) se přenáší na vodič. Kovový vodič se tedy při průchodu elektrického proudu zahřívá.

Závislost elektrického odporu vodičů na teplotě je ve velkém teplotním intervalu prakticky lineární a můžeme ji vyjádřit vztahem kde α je teplotní součinitel elektrického odporu (udává, kolikrát se zvětší odpor při zahřátí vodiče o 1 °C, hodnoty najdeme v Tabulkách), Δ t = t2 – t1 (teplotní rozdíl), R0 je odpor vodiče na začátku ohřívání. Ochladíme-li některé vodiče na velmi nízkou teplotu (jednotky až desítky kelvinů), může jejich elektrický odpor zcela zmizet. Tento jev byl nazván supravodivost. Elektrický odpor vodiče R je přímo úměrný délce vodiče ℓ (v m), nepřímo úměrný obsahu S příčného průřezu vodiče (v m2) a závisí na materiálu vodiče. Závislost na materiálu vodiče udává fyzikální veličina měrný elektrický odpor ρ, jeho jednotkou je Ωm (ohmmetr), hodnoty jsou uvedeny v Tabulkách. Elektrický odpor závisí tedy na materiálu vodiče i na jeho teplotě. Různé látky se chovají při zahříváni různě.

Ocelový drát svineme do pružiny a budeme ho zahřívat Ocelový drát svineme do pružiny a budeme ho zahřívat. Graf znázorňuje závislost odporu ocelového drátu na teplotě: Odporu ocelového drátu se při zvyšující teplotě lineárně zvyšuje.

Místo ocelového drátu budeme zahřívat součástku, která se nazývá termistor. Graf znázorňuje závislost odporu termistoru na teplotě: Při pokojové teplotě je odpor termistoru velký, obvodem elektrický proud neprochází. Při zvyšování teploty odpor termistoru výrazně klesá. Látky, u kterých se se zvyšováním teploty odpor výrazně zmenšuje, patří mezi polovodiče.

Termistor je polovodičová součástka, která má různé využití Termistor je polovodičová součástka, která má různé využití. Na změně odporu termistoru se změnou teploty je např. založeno měření teploty. Termistory mají různé tvary. Termistor se vyrábí z oxidů různých prvků, např. oxidu hořečnatého (MgO), oxidu kobalnatého (CoO), oxidu titaničitého (TiO2), oxidu železitého (Fe2O3). Značka termistoru je t Odpor kovů se s rostoucí teplotou zvětšuje. Odpor polovodičů se s rostoucí teplotou zmenšuje. Tato změna je mnohem větší než u kovů při stejné změně teploty. Termistor je polovodičová součástka, jejíž odpor se mění s teplotou. S rostoucí teplotou se odpor termistoru zmenšuje a při snižováni teploty se zvětšuje. Používá se hlavně k měření teploty. Značka termistoru je t

Odpor polovodičů může záviset i na osvětlení. Polovodičová součástka, jejíž odpor závisí na osvětlení, nazýváme fotorezistor. Při osvětlení fotorezistoru proud obvodem s fotorezistorem vzroste, jeho odpor se zmenší. Zacloníme-li fotorezistor, proud poklesne, jeho odpor vzroste. Fotorezistory se používají k měření osvětlení např. ve fotoaparátech. Protože změna odporu nastane při střídání světla a tmy, používají se fotorezistory při automatickém počítání předmětů (pečiva, lahví, peněz apod.), automatickém otvírání dveří atd. Fotorezistory se vyrábějí z polovodičových materiálů, které jsou citlivé na světlo, např. ze sirníku kademnatého (CdS), selenidu kademnatého (CdSe), Fotorezistor je polovodičová součástka, jejíž odpor závisí na osvětlení. Je-li fotorezistor osvětlen více, jeho odpor se zmenší, při poklesu osvětlení fotorezistoru se jeho odpor zvětší. Používá se např. ve fotoaparátech nebo při automatickém počítání předmětů. Značka fotorezistoru je Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 64.