Miloš Múhlbacher Ras 01 Žízeň.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Vliv počasí na urologická onemocnění prim. MUDr
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
OBEZITA.
Globální problémy lidstva
Krev.
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Jan Kvapil a Michal Bureš
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
Nemoci oběhové soustavy
Klinická propedeutika
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin.
chemické složení organismů
Cukrovka Diabetes mellitus
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY, KOSTRA A SVALY
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
JÁTRA Trávicí soustava.
Hormonální řízení.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Receptory buněk ligandy Neuropeptid Receptorem se obecně rozumí otvor na povrchu buňky.Každý otvor má velice specifický a jedinečný tvar, který přesně.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Choroby a onemocnění srdce.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Nervová, vylučovací, dýchací soustava a hormony
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Homeostáza a termoregulace
Vylučovací soustava Funkce: -regulace objemu a složení tělních tekutin
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
VÝZNAM VODY PRO ČLOVĚKA…
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Monika Dušová Simona Tomková
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_15_VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
Vliv radiace na člověka
DM - komplikace.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Transkript prezentace:

Miloš Múhlbacher Ras 01 Žízeň

Body přednášky: Pocity žízně Nadměrná žízeň Nemoci a projev žízně Závěr

Úvod: Žízeň je pocit před příjmem tekutin v organizmu. Na toto upozorňuje v centrální nervové soustavě hypotalamus, čili podvěsek mozkový a vysílá signály a hormony do mozku, poté se dostavuje pocit žízně. Ten probíhá tak, že se jedinec mermomocí musí napít a doplnit vodu do organismu, aby se mohly uvolňovat hormony (např. v pankreatu, či v jiných žlázách lidského těla) a také ji potřebuje pro přenos a rozpuštění minerálních stopových prvků, jako je například magnézium, selen, kalcium a také vitamínů do krevního řečiště.

Pocit žízně Pocit žízně je takový, že jedinec, který trpí žízní, říká, že má sucho v puse, dále pořád hledá vodu jazykem a sliní, má chuť doplnit tekutinu a je psychicky na tom hůře než byl v normálním stavu. Při dlouhodobé žízni se tento jedinec může dostat do takového stavu, že začíná kolabovat a může mít i halucinační projevy. O takového člověka se musíme postarat důkladněji, dát ho do chráněného místa a pomalu mu podávat v malém množství tekutiny a hlavní je zajistit tomuto jedinci klid a pocit opory v jeho těžkém stavu a zajišťovat funkce jeho organizmu, dokud se jeho stav neupraví do přijatelné míry.

Nadměrná žízeň Nadměrná žízeň se odborně nazývá polydipsie a může být projevem závažných onemocnění, typicky je to první příznak cukrovky (diabetes mellitus), při které bývá provázený polyurií (nadměrným močením) a únavou. Přijde li pacient k lékaři, na prohlídku a řekne, že má pořád žízeň a chodí pořád na záchod, lékař mu změří tlak a teplotu, zváží a zeptá se na pacientovu životosprávu, v poslední řadě se zeptá na jeho váhu, kterou porovná s výškou. Poté pošle pacientovu krev k laboratornímu vyšetření, k vyloučení diabetes mellitus, či jiného onemocnění (infekční choroby, virové, cizokrajné…). Cizokrajné nemoci by se v tomto případě, že má pacient se žízní a močením problémy a byl v cizí zemi, měl odkázat na odborníka, který ho vyšetří a eventuálně určí příslušnou diagnózu.

Nemoci s příznakem pocitu žízně….

Diabetes mellitus Nejčastějším příznakem a důvodem zvýšeného pocitu žízně je diabetes mellitus, cukrovka. Cukrovka je označována jako nemoc dnešní doby. Jsou dva typy cukrovky a to prvního typu a druhého typu, té se říká diabetes mellitus, to je chronické onemocnění látkové výměny, které se vyznačuje zvýšenou hladinou cukru v krvi. Rozlišujeme dva typy s různým vznikem: typ I a typ II. Oba typy mají společné to, že mohou způsobit různá onemocnění a pozdější škody, jako jsou např. makroangiopatie a mikroangiopatie (poškození cév), spojené s rizikem mrtvice, dále kardiovaskulární onemocnění jako srdeční infarkt, poškození nervů se ztrátou citlivosti, syndrom diabetické nohy, cerebrovaskulární komplikace, jakož i poruchy funkce ledvin, jež mohou končit dialyzační léčbou. Diabetes mellitus je velkou výzvou, počet nemocných neustále narůstá, přitom většina z nich trpí cukrovkou typu II. Mezi 40. a 60. rokem života je postiženo více mužů, poté přibývá podíl žen. Přitom ženy onemocní mnohem častěji cukrovkou typu II než muži.

Diabetes mellitus 1. typu Cukrovka typu I (dříve nazývána juvenilní diabetes) většinou začíná v mládí a vzniká na podkladě imunologického porušení ostrůvkových buněk pankreatu (slinivky břišní). Tyto ostrůvkové buňky produkují hormon inzulín, který je důležitý při zpracování glukózy z potravy. Porušením ostrůvkových buněk dochází k absolutnímu nedostatku inzulínu. Glukóza z potravy již nemůže být odbourána a hladina cukru v krvi stoupá. Léčba diabetu typu I spočívá v podávání inzulínu.

Diabetes mellitus 2. typu Cukrovka typu II, dříve také označovaná jako cukrovka dospělých nebo také stařecká cukrovka, se většinou rozvíjí ve vyšším věku. Buňky v těle, na nichž má inzulín působit, již na inzulín nereagují dostatečně a jsou vůči němu necitlivé. Tento relativní nedostatek inzulínu, nazývaný též inzulínová rezistence, je chápán jako důsledek trvale vysoké hladiny krevního cukru a inzulínu, což bývá např. u lidí s nadváhou. Léčba cukrovky typu II probíhá postupně: nejprve se pomocí diety a redukcí nadváhy zkouší snížit hladina krevního cukru. Nejsou-li dietetická opatření pro léčbu dostatečná, jsou podávány léky pro snížení krevního cukru a v pokročilém stádiu i inzulín.

Diabetes mellitus,u doktora

Diabetes insipidus Diabetes insipidus je zajímavá nemoc, která má svůj původ v narušení tvorby nebo účinku antidiuretického hormonu. Nemoc může být bez správné léčby i smrtelná a není špatné její podstatu alespoň zjednodušeně pochopit. K tomu je nicméně nutná znalost problematiky antidiuretického hormonu. Antidiuretický hormon, neboli jiným názvem vasopresin se tvoří v našem mozku v hypothalamu. Odtud se mozkovou tkání dostává do zadního laloku hypofýzy (podvěsek mozkový), kde se skladuje, a odkud se vylučuje do krve. Antidiuretický hormon umí dvě základní věci: Za prvé umí zužovat cévy a tím zvyšovat krevní tlak a za druhé působí na ledviny a umožňuje v nich zpětné vstřebávání vody do organismu. Jak jistě víme, v ledvinách se filtruje krev od nečistot. Odfiltrovaná tekutina (moč) se pak odvádí mikroskopickými ledvinnými kanálky do velkého močovodu a odtud do močového měchýře. Antidiuretický hormon umí působit na stěnu oněch mikroskopických kanálků, otevře tam speciální transportní otvory pro molekuly vody (akvaporiny) a to umožní, aby voda z přefiltrované tekutiny prošla stěnou kanálků zpět do krve. Umožňuje tak koncentrovat moč a chrání naše tělo před velkými ztrátami vody.

Diabetes insipidus Diabetes insipidus má dvě formy. Ta první je snadno pochopitelná – jedná se o poškození hypothalamu z jakékoliv příčiny (úraz, krvácení, infekce, nádor), což má za následek zastavení produkce antidiuretického hormonu. Prostě antidiuretický hormon nemáme. Vzhledem k tomu, že tato forma nemoci má původ v mozku, říkáme ji centrální forma. Asi u 1/3 nemocných s centrální formou příčinu prostě nejsme schopni odhalit. Hypothalamus se zdá být v pořádku, ale antidiuretický hormon přesto nevyrábí. Druhou možností je vrozená vada, kdy akvaporiny v ledvinných kanálcích nejsou schopny na antidiuretický hormon zareagovat. Antidiuretický hormon se v hypothalamu tvoří normálně, ale je to k ničemu – prostě neúčinkuje. Vzhledem k tomu, že porucha je mimo mozek, říkáme této formě periferní forma.

Diabetes insipidus . V obou případech je důsledek víceméně stejný. Nutné je však dodat, že narušení funkce akvaporinů nebývá až tak závažné a projevy periferní formy nemoci nebývají proto tak silné. Projevy vycházejí z funkce antidiuretického hormonu, zejména na jeho vliv na ledviny. Člověk ztrácí močením velké množství vody, u centrální formy se může jednat o více než deset litrů za den! Výsledkem je přirozeně těžká dehydratace a může dojít i ke smrti postiženého. Periferní forma bývá méně závažná, i když i zde dochází ke ztrátě cca 4 litrů vody denně. Ztráty tekutin bývají spojené s žízní, únavou, motáním hlavy a poruchami vědomí. Na tom se u centrální formy nemoci také spolupodílí tendence k nízkému krevnímu tlaku vlivem nedostatku antidiuretického hormonu.  

rabies

Rabies - vzteklina Mezi další onemocnění, ke kterému připadá v úvahu je vzteklina. Vzteklinu může člověk získat od zvířete, ať z lesa, nebo hospodářského, které na člověka přenese vir vztekliny. Na začátku fáze vztekliny, symptomy jsou nevolnost, bolení hlavy a horečka, zatímco v pozdějších etapách to zahrnuje akutní bolest, prudké pohyby, nekontrolovaná vzrušení, deprese a neschopnost polknout vodu (od této doby hydrofobie jména). V závěrečných stadiích, pacient začne mít období mánie a letargii, a bezvědomí. Smrt obecně nastává kvůli dýchací nedostatečnosti.

Různé další onemocnění.. Mezi onemocnění cizokrajného původu, při kterých se projevuje žízeň je malárie, tyfus, různé horečky jako je u různých chřipek a virových a bakteriálních onemocnění. V nedlouhé době sem patřilo BSE, čili nemoc šílených krav a poté ptačí chřipka a v dnešní době prasečí chřipka přivlečená asi z Mexika. Tyto nemoci jsou vážné, jen už na prasečí chřipku zemřelo spousty lidí. Nejhůř jsou na tom lidé se zdravotními problémy, obézní a ve třetím věku života. Máme vakcíny, ale málo a lidé jim nevěří a teď je otázka, zda vůbec pomůžou, když gen prasečí chřipky může zmutovat ještě v nebezpečnější a neovladatelný vir. Takto jsou popsány nejčastější nemoci, při kterých se projevuje jako symptom pocit žízně a které jsou nejčastější a které lékaře hned napadnou, když pacient prohlásí, že má žízeň. Zvýšená žízeň ale může být i normální reakcí organismu na zvýšené ztráty tekutin při zvýšené fyzické práci či při pobytu v horku nebo v prostředí, kde je suchý vzduch.  

Závěr, aneb konec prezentace Člověk denně vyloučí v průměru asi dva a půl litru vody. Pro zachování vyrovnané vodní bilance tak musí organismus přijmout odpovídající množství tekutin. Přibližně 900 ml vody získáváme jako součást konzumovaných potravin. Zbytek, tedy minimálně jeden a půl litru, musíme denně vypít. Přitom nezapomínejme na úskalí tzv. nárazové konzumace. Ta může způsobit převodnění, což je stav, kdy jsou nadměrně zatíženy ledviny a také další orgány.

Požitá literatura http:/Příznaky.vitalon.cz http:/femina.cz

Konec prezentace. Děkuji za pozornost 