Pythagorova věta – využití VY_32_INOVACE_38-1-2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Pythagorova věta a její odvození
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
EUKLIDOVY VĚTY A PYTHAGOROVA VĚTA
Matematika – 8.ročník Pythagorova věta
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Druhy trojúhelníků VY_32_INOVACE_31
Vytvořila: Pavla Monsportová 2.B
- řešení pravoúhlého trojúhelníku
PYTHAGOROVA VĚTA příklady
Největší společný dělitel – teorie a procvičování
Pythagorova věta užití v prostoru
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Milan Hanuš TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních.
Sčítací metoda řešení soustavy lineárních rovnic
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Pythagorova věta – úvod
VY_32_INOVACE_26 Osa úhlu Matematika a její aplikace pro 6. třídu – Geometrie v rovině a prostoru – Úhly Mgr. Lenka Andrýsková, Ph.D. únor 2011 ZŠ a MŠ.
Násobení zlomků – teorie a cvičení VY_32_INOVACE_19
Výšky trojúhelníku VY_32_INOVACE_35
Základní škola Ostrava – Hrabová Microsoft Office PowerPoint 2003
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK
Sčítání a odčítání zlomků
Dosazovací metoda řešení soustavy lineárních rovnic
Vánoční matematický kufr
Těžnice trojúhelníku VY_32_INOVACE_34
VY_42_INOVACE_109_PYTHAGOROVA VĚTA Jméno autora VMM. Lačná Datum vytvoření VMříjen 2011 Ročník použití VM8. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika Anotace.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Pythagorova věta autor.
Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Pythagorova věta.
Střední příčky trojúhelníku
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
Rovnoběžníky VY_32_INOVACE_29
Nejmenší společný násobek – teorie a procvičování
Úhly – grafické přenášení
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
Pythagorova věta 8. ročník
Celá čísla – základní pojmy
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Metodické pokyny Materiál je určen pro 4. ročník 6letého a 2. ročník 4letého studia. Výklad slouží k odvození vět, které platí pro pravoúhlý trojúhelník.
Pythagorova věta – historie
Úhly – definice, značení
Znaky dělitelnosti – teorie
Pythagorova věta.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Složený zlomek – teorie a cvičení VY_32_INOVACE_10-1-2
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK V ROVINNÝCH GEOMETRICKÝCH OBRAZCÍCH
Pravoúhlý trojúhelník (procvičování)
Pythagorova věta Mgr. Petra Toboříková Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Hradec Králové, Komenského 234.
Pravoúhlý trojúhelník sekunda - osmileté studium Mgr. Štěpánka Baierlová Gymnázium Sušice Pythagorova věta.
PYTHAGOROVA VĚTA Pythagorova Pythagorova věta a věta k ní obrácená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:TROJÚHELNÍK-PYTHAGOROVA.
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název: VY_32_INOVACE_MA_8A_12I Škola:
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Pythagorova věta – popisuje vztahy stran v pravoúhlém trojúhelníku
Pravoúhlý trojúhelník, Pythagorova věta, přepona, odvěsna
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Transkript prezentace:

Pythagorova věta – využití VY_32_INOVACE_38-1-2 Matematika a její aplikace pro 8. třídu – Geometrie v rovině a prostoru – Pravoúhlý trojúhelník Mgr. Lenka Andrýsková, Ph.D. prosinec 2011 nedílnou součástí je pracovní list pro žáky „VY_32_INOVACE_38-2-2-Pythagorova-veta-dukaz.pdf“ ZŠ a MŠ Křenovice

ANOTACE VY_32_INOVACE_38-1-2 – Pythagorova věta – využití autorka: Mgr. Lenka Andrýsková, Ph.D. Materiál sestává ze dvou částí: powerpointová prezentace VY_32_INOVACE_38-1-2-Pythagorova-veta-vyuziti.ppt pracovní list VY_32_INOVACE_38-2-2-Pythagorova-veta-dukaz.pdf Žáci si připomenou znění Pythagorovy věty (PV). Následně pak uvádějí teoretické i praktické úlohy, ve kterých se dá PV využít, uvědomují si, kde se mohou setkat s pravoúhlým trojúhelníkem. Seznámí se s větou obrácenou k PV. V prezentaci je z animován důkaz PV tak, aby byl srozumitelný pro žáky 8. třídy. Mohou se seznámit s jinými animacemi na internetu. Sami pak zkoušejí podle pracovního listu „skládat“ důkaz PV. Nakonec si zkoušejí zapisovat vzorce PV pro přeponu a odvěsny různě pojmenovaných trojúhelníků.

Pythagorova věta – připomenutí V pravoúhlém trojúhelníku se obsah čtverce nad přeponou rovná součtu obsahů čtverců nad oběma odvěsnami. B A C c b a c2 a2 b2 c2= a2 + b2

Využití Pythagorovy věty K dopočítání neznámé strany v pravoúhlém trojúhelníku. např. různé příklady s trojúhelníky – strany, výšky, obsahy úhlopříčky čtyřúhelníků v kružnici – tečny délka chodníku přes náměstí, počet dlaždic, výška např. balonu nad zemí, vytyčování pravidelných pozemků… úhlopříčky čtyřúhelníků 2. Ke zjištění, zda je zadaný trojúhelník pravoúhlý. K tomu se využívá Věta obrácená k Pythagorově větě.

Věta obrácená k Pythagorově větě zápis do PS na str. 101 (Kočí S., Kočí L.: Pracovní sešit Matematika 8. ročník 8. díl, TV Graphics 2007) Věta obrácená k Pythagorově větě Jestliže pro strany a, b, c trojúhelníka platí vztah c2= a2 + b2 , pak je trojúhelník pravoúhlý a c je jeho přepona. B a c C A b

Důkaz Pythagorovy věty + = a2 + b2 = c2

pracujte ve dvojicích s pracovním listem „VY_32_INOVACE_38-2-2-Pythagorova-veta-dukaz.pdf “ Vyzkoušejte si důkaz Pythagorovy věty, můžete pracovat podle prezentace 1. Rozstříhejte čtverce a trojúhelníky. 2. Dva velké čtverce zaplňte trojúhelníky a čtverci. 3. Uvědomte si platnost rovnosti.

Animace Pythagorovy věty Změny velikosti čtverců v závislosti na velikosti trojúhelníka http://www.walter-fendt.de/m14cz/pythagoras2_cz.htm „Rozstříhání“ malých čtverců a vložení do velkého http://www.ies.co.jp/math/java/geo/pythasvn/pythasvn.html

c2= a2 + b2 B přepona odvěsna a c A C b odvěsna pracujte do SŠ Př. Vyjádřete Pythagorovu větu pro různé trojúhelníky: B přepona odvěsna a c c2= a2 + b2 A C b odvěsna

k2= m2 + l2 r2= s2 + t2 přepona k odvěsna l m odvěsna přepona r pracujte do ŠS přepona k odvěsna l k2= m2 + l2 m odvěsna přepona r odvěsna s r2= s2 + t2 t odvěsna

e2= c2 + d2 y2= x2 + z2 odvěsna odvěsna c d e přepona přepona y pracujte do ŠS odvěsna odvěsna c d e2= c2 + d2 e přepona přepona y y2= x2 + z2 odvěsna x z odvěsna

Rovnice („vzorečky“) používané v příkladech K dopočítání neznámé přepony u trojúhelníku ABC: B A C c=? b a c2= a2 + b2 c= a 2 + b 2 2. K dopočítání neznámé odvěsny u trojúhelníku ABC: a2= c2 – b2 b2= c2 – a2 B A C c b a=? B A C c b=? a a= c 2 – b 2 b= c 2 – a 2