ASTRONOMIE VESMÍR Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 141, zpracovala Marie Kupková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Slunce, souhvězdí, galaxie
Planety sluneční soustavy
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
VESMÍR SPACE Co je VESMÍR? VESMÍR JE VŠE KOLEM NÁS STAR TREK
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír a Země ve vesmíru
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.31 –JAK VZNIKL SVĚT– pracovní list
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Elektronická učebnice - I
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
Práce s atlasem - Vesmír
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vypracovala:Klára Utišilová
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Sluneční soustava autor VM:Ondřej.
Planetky, měsíce, komety, meteory
Vesmír (Space).
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
VESMÍR.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaSlunce.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Sluneční soustava.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Planety sluneční soustavy
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Sluneční soustava.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Sluneční soustava.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

ASTRONOMIE VESMÍR Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 141, zpracovala Marie Kupková

UMÍTE ODPOVĚDĚT NA OTÁZKY? Která tělesa patří do Sluneční soustavy? Co připomínají názvy planet? Jaké pohyby vykonává Země? Které jednotky času jsou od pohybu Země odvozeny? Proč se střídá den a noc? Proč se střídá roční období?

TROCHU Z HISTORIE Starověké Řecko a Řím, církev, středem vesmíru je Země, Ptolemaios (85-165), Geocentrický názor 16. století, středem vesmíru je Slunce, Mikuláš Koperník (1473 -1543) helicentrický názor. Pokus se vysvětlit význam těchto slov.

PLANETY VNITŘNÍ, KAMENNÉ VNĚJŠÍ, PLYNNÉ Merkur, Venuše, Země, Mars pevný povrch, žádné nebo málo měsíců Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, prstence, hodně měsíců,

Vyhledejte další zajímavé informace o planetách, použijte různé zdroje – encyklopedie, webové stránky

MALÁ TĚLESA PLANETKY (ASTEROIDY) KOMETY Shluky kamenných těles o různé velikosti, výskyt v pásu mezi Marsem a Jupiterem Ledová tělesa, protáhlá trajektorie, v blízkosti Slunce – koma, ohon názvy podle objevitelů Znáš některou z nich?

METEORITY Meteoroidy, meteory, meteority – co mají společného? V létě, hlavně v srpnu, všichni pozorujeme padající hvězdy. Víš jak vznikají? Znáš odpověď na tyto otázky? Pokud ne, vyhledej ji.

SLUNCE Zdroj energie je termonukleární reakce Fotosféra(plazma 6000 °C)-granulace, sluneční skvrny, Chromosféra – protuberance, erupce, magnetická bouře, polární záře, sluneční vítr Koróna – viditelná pouze při zatmění http://www.techmania.cz/digi/model/index.html

Hvězdy Vývoj: prachoplynná mračna, globule, hvězda, obr, Zánik (podle velikosti): a) bílý a červený trpaslík b) neutrunová hvězda, pulsary c) supernova, hypernova, černá díra

Galaxie Seskupení obrovského množství hvězd Podle tvaru se dělí na eliptické, spirální a nepravidelné Naše Galaxie –Mléčná dráha (Milky Way) Poznáš podle obrázků jaký tvar má naše Galaxie?

Souhvězdí Vytvořené pro lepší orientaci na obloze Pojmenovány podle předmětů, zvířat, bájných postav a bytostí… Znáš některá souhvězdí a poznáš je na večerní obloze? Podle které hvězdy určíš sever?

Zdroje http://www.quido.cz/osobnosti/kopernik.htm http://astronomie.blog.cz/0707/klaudios-ptolemaios-90-160-n-l http://astronomia.zcu.cz/planety/kamenne/1032-kamenne-planety http://astronomia.zcu.cz/planety/plynne/1832-plynne-planety http://astronomia.zcu.cz/planety/planetky/1811-planetky http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:172197main_NASA_Flare_Gband_lg-withouttext.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sun_in_X-Ray.png http://www.planetarium.cz/obrazy/slunce.jpg http://www.techmania.cz/digi/galerie/slunce.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Solar_Life_Cycle_cs.svg http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/sunsystem/images/slunce/struktura.jpg http://astronomia.zcu.cz/hvezdy/stadia/799-zaverecna-stadia http://www.vsemozneveci.estranky.cz/clanky/velky-vuz_-maly-vuz-atd_.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cassiopeia_constellation_map.pnghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NovaSlunecniSoustava.jpg http://objekty.astro.cz/nase/2227-nase-galaxiehttp://objekty.astro.cz/nase/2227-nase-galaxie http://komety.janmarek.net/foto/leonida2.jpg http://astronomia.zcu.cz/planety/zeme/1951-meteority http://komety.janmarek.net/foto/leonidy2001.jpg http://vtm.zive.cz/aktuality/dokonale-zachovany-krater-po-meteoru

Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 152, zpracovala Marie Kupková v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost, projekt: Moderní škola